Punct de vedere: Maramuresul si COVID-ul 19, Romania versus tarile nordice. Cum putem evita deceselor celor dragi respectand cateva reguli de baza

Pandemia COVID-19 a devenit subiect de razmerita pentru multi romani. Scepticismul a lovit in cel mai grav mod, iar oportunitatea concediilor de vara nu a facut altceva decat sa le deschida romanilor apetitul pentru distractie, ceea ce nu ar fi fost rau daca nu ahtia conspirationismul. Momentan, Maramuresul a trecut pragul de 1,5 la incidenta de cazuri la mia de locuitrori, dar ar fi preferabil sa nu atinga si cel critic de 3, care ar conduce la restrictii consistente. Baia Mare nu mai are mult pana la 3!…

Nu e nimic anormal sa vrem destindere, insa pandemia COVID-19 nu pare a fi un argument logic pentru a fi mai putin restrictivi. Iata ca valul 2 ne-a izbit exact ca iarna pe sosele: total nepregatiti! E adevarat ca morosenii sunt altfel ca altii, dar sunt si ei oameni, ca pandemia a afectat pe toata lumea.

"Am fost si am locuit in Romania. Sunt invatata". Asa isi incepe opinia Ane din Norvegia. "Romanul e mai doritor de libertate, nu il poti opri. Am vazut asta! El este stapanul propriilor convingeri", continua Ane. "Am respectat regulile cu strictete, fiindca, pana la urma, nu am ce sa pierd. Dar daca nu respect regulile, as putea avea de pierdut, pot sa mor, eu sau careva drag. Aici respect regulile, sunt cu COVID-19, acasa, dar am medicamentele la mine si contact cu medicul, permanent", a adaugat Ane. Norvegia, locul 93, 16.964 cazuri si 279 decese.

"Nu am crezut la inceput ca exista coronavirusul asta, dar m-am lecuit. In primul val, n-a fost mare lucru". a spus Estevana. "In Rudkobing nu am avut astfel de situatii grave, dar apoi, cu valul doi, mi-am dat seama ca treaba e mai grava decat credeam initial", a spus tanara. "Trebuie sa respectam masurile", a spus Estvana. Danemarca, locul 78, 37.003 cazuri, 690 decese.

"Trebuie sa recunosc ca nu m-a interesat foarte mult atunci cand a inceput nebunia. Am zis, la inceput, ca e doar o forma sa omoare batranii, fiindca am fi foarte multi pe planeta", a zis Ramona. "Apoi, m-am temut. Rau!", a zis fata, romanca, de altfel, "Insa, am impresia ca noi, de fapt, nu ne-am dat seama cam cat de mare e pericolul, Valul doi e mai grav decat primul. Atunci ne tineau cu forta in casa, acum as vrea sa faca asta, fiindca am si eu familie si vad deja cu proprii ochi cum oamenii pe care ii vad azi pe strada maine ajung la Terapie Intensiva, iar San Sebastian nu e cea mai grav afectata zona din tara", a explicat Ramona. Spania, locul 5, 1.046.641 cazuri, 34.366 decese.

Romania, locul 31 in lume, cu 191.102 cazuri si 6.065 decese. Tara tuturor posibilitatilor. "Fuji, domle de-aici, e vrajala!", "E farbicata, domnu’" sau "Mie nu-mi pui botnita".

In fapt, sunt doar trei simple reguli de respectat: spalatul pe maini intensiv vreo 20 de secunde, evitarea aglomeratiilor si purtarea mastii de protectie. Reguli absolut simple, dar pentru care unii s-ar bate, fizic, sa nu fie implementate. Ba unii au cautat chestiuni legale de a se lupta cu masca. "Nu ma poti obliga sa port botnita". Pe bune? Ce naiba poate fi atat de rau sa porti ceva peste gura si nas cateva minute, in conditiile in care personalul medical face asta ore in sir? Ideea in sine nu o constituie restrictiile, ci rezultatul ei. Norvegienii sau danezii stiu sa respecte regulile si chiar sa poata renunta la masti, fiindca testeaza in masa si nu au o problema cu masca, atunci cand se impune, si spiritul latin, aici gresit, cu mii de cazuri si cu revolta impotriva unor reguli de bun simt. Dar… testeaza in masa si au paturi in spitale.

"Stiu ca am COVID-19, stau acasa, iau medicamentele prescrise de medic si, daca e vreo agravare, sun medicul", scrie Ane din Norvegia.

In Romania, unii din cei care contesta pandemia ajung sa aiba simptome. Si, disperati, suna la 112 sau merg cu japca la medic. Ajung sa realizeze, atunci cand sunt intubati si au nevoie urgenta de oxigen, pe Sectia de Terapie Intensiva, ca "botnita" nu incerca sa ii transforme in caini, ci in oameni, iar scuipatul azvarlit, fie fizic ori online, a fost total inutil. Dar pe langa infatilitatea lor, se adauga si gafele autoritatilor, care sunt total depasite. Sunt depasite de atat de imposibilitatea implementarii masurilor, cat si de a retracta mesajele celor care efectiv isi bag piciorul in precautiile autoritatilor. Motivul? Lipsa unei strategii unitare, dar aplicabile pe un specific local, cu oamenii care stiu si pot sa ii educe din punct de vedere sanitar. Rata de infectare in Maramures, actualizata si publicata i-ar determina sa se autorptrotejeze!. Dar sunt si oameni, indiferent de regiune, care au raspandit ipoteza "nu cred". Ca urmare, mor oameni dragi, plangem, iar drama se extinde! Si nu e doar drama lor, ci si a familiilor, apropiatilor, colaboratorilor. Suntem siguri ca nu vrem asta pe arii extinse! Asadar, respectati regulile de baza! Sunt trei si nu va incalca nicio regula de trai: nu aglomeratie, da masca si da igiena. Ideea este sa respectam niste reguli simple de baza! Restul e infantilism grobian! Maramureseanul adevarat, cu credinta veritabila in Dumnezeu, stie ca de grija lui tine intreaga familie si stie sa se protejeze! Maramureseanul autentic e credincios, dar nu habotnic. Doamne ajuta! "Nicaieri si niciodata nu ne-a cerut Hristos sa fim prosti" ("Jurnalul fericirii" – Nicolae Steinhardt).

C.T.

Exercitiu de transparenta: Primaria Miresu Mare anunta 15 cazuri de COVID-19 in comuna. Scenariul rosu, activat
Citeste
Uniunea Europeana elimina Canada de pe lista tarilor sigure
Citeste
Articol preluat de pe directmm.ro. Citeste tot articolul aici.