PROVINCIA TRANSILVANIA DE NORD: Primarii din 4 judete se asociaza pentru dezvoltarea economica a comunitatilor

INITIATIVA LUI CATALIN CHERECHES   Dupa Alianta Vestului se anunta un nou parteneriat intre primarii municipiilor din Romania, de data aceasta din partea de nord a Transilvaniei. La initiativa primarului din Baia Mare, Catalin Chereches, mai multe orase din judetele Maramures, Satu Mare, Bistrita Nasaud si Salaj vor forma o alianta numita Provincia Transilvania de Nord, alianta care este menita sa faciliteze absorbtia fondurilor europene pe partea de infrastructura rutiera, feroviara si nu numai.

"Noi, municipiul Baia Mare, am initiat o astfel de asociere care se va numi Transilvania de Nord, cu Baia Mare, Satu Mare, Zalau, Carei, Sighetu Marmatiei, Seini. Ideea pe care mergem este cea a infrastructurii, drumul rapid Baia Mare – Satu Mare, cu centura municipiului Baia Mare, drumul rapid Baia Mare – Zalau, care sa se intersecteze in Autostrada Transilvania. Avem deschiderea spre Ucraina, cu un pod de mari dimensiuni. Aceste puncte strategice sunt prevazute in Masterplanul pentru Transport", a precizat Catalin Chereches.

Chereches vrea ca parteneriatul sa nu fie doar la nivelul municipiilor ci si la nivelul Consiliilor Judetene, pentru a facilita relatia dintre unitatile in subordinea administratiilor judetene.

"In Romania functioneaza foarte multe asociatii intercomunitare pe apa, deseuri etc dar ele sunt la nivelul judetelor. Vrem sa le transformam la nivelul unor regiuni. Automat si populatia din Baia Mare merge la o fabrica din Satu Mare si are nevoie de drum. Suntem punct nodal intre Romania, Ungaria si Ucraina. Si cunoasteti interesul UE pentru Ucraina. Iar drumurile nu sunt dezvoltate la capacitatea dorita. Este foarte util sa nu ne uitam doar in curtea noastra. Trebuie sa vedem cum e in Nordul Transilvaniei, in Nordul Moldovei, in Dobrogea si asa mai departe astfel incat dezvoltarea economica sa fie coerenta, incat sa se dezvolte si celelalte politici de educatie, programe sociale etc", a mai spus edilul baimarean.

Potrivit primarului Chereches, in cadrul noului parteneriat vor fi dezvoltate si proiecte in domeniul culturii, sportului, turismului, educatiei si invatamantului profesional.

"Primul lucru la care ne gandim este drumul rapid, sau un soi de autostrada, intre Baia Mare si Satu Mare, completat cu o centura metropolitana a municipiului Baia Mare, apoi vom continua cu drumul spre Baia Sprie si unul spre Sighetu Marmatiei, pentru a dezvolta si orasele mici. Vom continua cu un pod rutier care sa lege Romania de Ucraina, dupa care sa facem drumul rapid Baia Mare – Zalau, respectiv intersectia cu Autostrada Transilvania. Ne dorim si infrastructura rutiera si feroviara spre Bistrita. Sunt lucruri importante pe care le-au gandit si colegii nostri din Alianta Vestului si ma astept sa se intample o regionalizare informala a Romaniei pe aceste baze ale unor asociatii create din dorinta de a ne dezvolta economic, social, cultural. Cred ca patriotismul local va deveni motorul dezvoltarii Romaniei", a mai declarat Catalin Chereches pentru Mediafax.ro.

ActualMM

Doua masini au fost facute praf in Baia Mare
Citeste
Furnizarea apei, sistata temporar pe o strada din oras
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.