Primele cercetari arheologice la salnita – "custura cetatele"

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, institutie publica de cultura care functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean Maramures, a organizat, in perioada 22–29 iulie, primele cercetari la situl arheologic de la Salnita, punctul "Custura Cetatele" . Colectivul de cercetare a fost alcatuit din dr. Dan Pop si dr. Marius Ardeleanu, finantarea necesara fiind asigurata din bugetul institutiei.

Sapaturile arheologice au fost determinate de descoperirea, in urma unor cercetari de suprafata efectuate de catre muzeografi in toamna anului 2018, a mai multor fragmente ceramice si oase de animale.

realizarea cercetarilor arheologice din 2019 s-a urmarit stabilirea stratigrafiei sitului, identificarea unor complexe arheologice si confirmarea existentei unui eventual sistem de fortificatie datand din epoca medievala. In acest sens, in partea sudica a platoului, in zona neimpadurita, a fost deschisa si cercetata o suprafata de 2 x 5,5 m, denumita conventional SI si orientata nord-est – sud-vest. Au fost identificate materiale arheologice provenind din epoca bronzului si din evul mediu: fragmente ceramice, oase de animale si unelte de fier.

Printre descoperiririle mai importante se numara un pinten de fier din perioada medievala, precum si un zid din pietre prinse cu mortar.

Avand in vedere importanta acestor descoperiri pentru istoria Chioarului, Lapusului si Somesului, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures din Baia Mare intentioneaza sa continue cercetarile arheologice la Salnita – "Custura Cetatele" si in anii urmatori, urmarindu-se dezvelirea unuia dintre cele mai importante situri arheologice, bogat in descoperiri.

In acest mod vor fi disponibile noi informatii privind conditiile si modul de locuire in arealul raului Lapus, pe parcursul diverselor epoci istorice.

Poetul jandarm Vasile Bele si-a lansat la Chiuzbaia volumul de poeme
Citeste
Mihai Fifor, numit interimar la Ministerul de Interne
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.