PRIMARUL CHERECHES SI CONSILIERII LOCALI AU DECIS: In 2019, taxele si impozitele locale NU vor fi majorate in Baia Mare!

PRIMARUL CHERECHES SI CONSILIERII LOCALI AU DECIS: Consilierii locali au aprobat ieri, 20 decembrie 2018, intr-o sedinta ordinara a Consiliului Local, cu unanimitate de voturi, propunerea primarului Catalin Chereches de a mentine, in anul 2019, cuantumul impozitelor si taxelor locale. Potrivit hotararii adoptate de catre alesii baimareni, si anul viitor cei mai harnici contribuabili vor beneficia de o reducere cu 10% a darilor, in cazul in care achita integral impozitele aferente pentru cladiri, terenuri si mijloace de transport detinute, pana la data de 31 martie 2019.

Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare"De 10 ani CL nu a facut altceva decat sa scada taxele si impozitele prin posibilitatea pe care a avut-o respectand impunerile legale ale Guvernului. Azi municipiul Baia Mare se afla la cel mai scazut nivel al taxelor si impozitelor la nivelul municipiilor din Romania. Cred ca trebuie sa ne orientam spre dezvoltare, raportat la tot ce inseamna conditionari pe care ni le impune Guvernul, mai ales in structura lui actuala si ma refer aici la diminuarea  masiva a veniturilor pe care le are municipiul, respectiv o diminuare a ceea ce municipiul primeste din impozitul pe venitul global. 

Dar cand faci majorari din pixul guvernului, toate se fac din bugetele locale si se extrag din investitii, respectiv dezvoltare, iar atunci cand trebuie sa dezvolti municipiul prin fonduri europene pe care trebuie sa le cofinantezi, te obliga la anumite cheltuieli. Din aceasta perspectiva ceea ce inseamna stabilitrea taxelor si impozitelor pe 2019 se pliaza intr-o logica a bunului simt pe regiunea noastra si ramanem cu cele mai mici taxe si impozite in regiunea de N-V. Pe de alta parte consider ca tot ceea ce inseamna relative corectii ale taxelor si impozitelor sunt intr-o maniera in care nu afectam veniturile cetatenilor, mai ales a celor cu venituri mici."

BAIA MARE – MUNICIPIUL CU CELE MAI MICI IMPOZITE DIN TRANSILVANIA

Primarul Catalin Chereches a facut cateva amendamente care au fost adoptate de catre plenul Consiliului Local Baia Mare. Va prezentam cateva exemple:

– impozitul pe cladiri va fi redus de la 0,1% la 0,09%;

– pentru cladiri rezidentiale, persoane fizice, impozitul va fi redus de la 0,4% la 0,3%;

– cladiri rezidentiale, persoane juridice, cota va fi de 0,3%.

ABONAMENTUL DE PARCARE RAMANE 100 DE LEI/AN.

DIN 1 IULIE 2019, PARCARIEL REZIDENTIALE VOR FI INCHIRIATE PRIN LICITATIE  CETATENILOR.

In ceea ce priveste taxele percepute de Municipiul Baia Mare cea mai importanta chestiune era cea legata de parcarile publice cu plata. De asemenea, reglementarea parcarilor de resedinta. Unii au lansat un val de dezinformare, cetatenii fiind speriati ca se doreste majorarea abonamentelor de parcare in municipiul Baia Mare. Nimic adevarat. In continuare primarul Catalin Chereches si Consiliul local Baia Mare vor mentine nivelul pretului la abonamente la 100 de lei/an. In ceea ce priveste parcarile de resedinta:

"Sa nu uitam ca atunci cand am devenit primar in 2011, abonamentul de parcare era 500 lei si incasam 20 % din cat am inceput sa incasam din anul 2012 cand din initiativa mea am redus abonamentele din parcarile publice la 100 lei. De la 1 iulie 2019 se intra intr-o faza de licitare a acestor parcari de resedinta, iar parcarile care raman nelicitate, vor ramane parcari libere pentru toti cetatenii orasului. Mentionam ca parcarile publice, sunt fara plata de la ora 20 pana dimineata."
SALUBRIZARE LA JUMATATE DE PRET!
BAIA MARE ACTIV – PREIA IN 6 LUNI ACTIVITATEA DRUSAL.
"Avand in vedere ca am salvat Consiliul Judetean Maramures, care nu a incheiat procedura pentru salubrizare, pentru colectarea deseurilor de pe raza Municipiului Baia Mare si am reusit sa nu lasam gunoiul in strada continuand pe baza unei licitatii publice pe o perioada determinata, relatia nu neaparat fericita cu societatea Drusal. Am dorit sa introducem in aceasta societate Baia Mare Activ, condurile CAEN care sunt aferente activitatii de salubrizare in municipiul Baia Mare. Pe baza discutiilor pe care le-am avut miercuri cu Autoritatea de Management pentru fondurile care tin de mediu, respectiv cei care controleaza proiectul integrat de gestiune a deseurilor in judetul Maramures, exista posibilitatea ca atunci cand Municipiul gestioneaza prin servicii proprii sau prin societati comerciale care apartin in exclusivitate autoritatii locale sa nu mai externalizeze Asociatiile de Dezvoltare  Intercomunitare, respectiv Consiliul Judetean, salubrizarea catre o firma privata. Din aceasta perspectiva, cel putin salubrizarea stradala imi doresc sa fie realizata de catre aceasta societate care va fi dotata  de Municipiul Baia Mare pe baza bugetului pe care il vom vota la inceputul anului viitor. Noi transmitem astazi catre Autoritatea de Management pentru Mediu solicitarea de a ne permite sa preluam si salubrizarea menajera dotand aceasta societate si cu utilajele care sa ridice deseurile de pe raza Municipiului Baia Mare.

Avem de ceva timp calcule din care reiese ca impactul social este major deoarece Municipiul Baia Mare printr-un serviciu public sau prin aceasta societate poate sa genereze un tarif pentru salubrizare stradala si menajera pentru cetateni mult mai redus. Doar la nivelul salubrizarii stradale am calculat o economie de 60%. Din punctul acesta de vedere ne dorim foarte mult sa gestionam si din perspectiva calitatii, din cea sociala dar si din cea a eficientei economice, cel putin salubrizarea stradala. Iar la salubrizarea menajera cu siguranta noi putem sa oferim cetatenilor municipiului tarife cel putin la nivelul la 50% din ceea ce avem astazi. Consider potrivit un sistem foarte corect de colectare a deseurilor prin care sa-l motivezi pe cetatean prin tarif sa-si faca selectia si colectarea selectiva de la el din gospodarie si sa continuam ridicarea selectiva, dar nu asa cum se face acum de multe ori ca se depun selectiv si cei de la Drusal le amesteca."

De asemenea, baimarenii care vor achita, pana la data de 31 martie 2018, impozitul pe terenuri, cladiri si asupra mijloacelor de transport datorate pentru intregul an vor beneficia de o reducere de 10 la suta.

ActualMM

Vezi care este starea drumurilor si a vremii in Maramures
Citeste
Inca o pedeapsa suspendata de instanta suprema. Afaceristul Horia Simu, "bancherul cuprului", a fost eliberat
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.