Primarul Chereches a primit vizita Ambasadorului extraordinar si plenipotentiar al Federatiei Ruse in Romania, Valery I. Kuzmin  

Municipiul Baia Mare a gazduit vineri, 15 februarie, vizita Ambasadorului extraordinar plenipotentiar al Federatiei Ruse in Romania, Excelenta Sa Valery I. Kuzmin. Discutiile s-au axat pe proiecte din zona economica, insa si despre proiecte din sfera educatiei si culturii. Reprezentantul diplomatic a fost primit cu deschidere de catre primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.

Cei doi au purtat discutii despre proiecte de investitii in zona economica, dar si despre parteneriate in zona educatiei si a culturii. Ambasadorul Federatiei Ruse a vizitat o serie de obiective culturale, un santier in lucru si a vorbit despre posibilitatlie de cooperare intre Rusia si municipiul Baia Mare.

"Dragi prieteni, sunt bucuros sa vizitez Baia Mare si Maramures pentru a doua oara de cand mi-am inceput misiunea in Romania. Este o vizita prieteneasca, in care discutam despre noi oportunitati de cooperare. Am facut recent o evaluare a cifrei de afaceri comerciale dintre Romania si Rusia si avem o satisfactie ca aceasta cifra in 2018 a crescut cu 25 de procente si a atins suma de 5 miliarde de euro. Nu este cea mai mare suma din istorie, insa este totusi un trend pozitiv pentru care ne bucuram. In ceea ce priveste Maramuresul, cautam noi oportunitati de afaceri si de cooperare in diferite alte domenii. Spre exemplu, am reusit anul trecut sa organizam un festival al filmului rus in Romania, chiar aici in Baia Mare, pentru prima data in istoria recenta.

Am discutat cu domnul primar Chereches despre o serie de viitoare proiecte in diverse domenii cum este educatia, si desigur si in domeniul economic. Noi credem, si reiterez asta mereu, ca sunt sanctiuni impuse in mod ilegal de catre Uniunea Europeana in anumite sectoare, insa ele nu interzic cooperarea si asocierile in multe alte sectoare ale economiei in care se poate coopera, in beneficiul ambelor natiuni. Noi, in Rusia, cautam sa mentinem bune relatii cu vecinii nostri si continuarea relatiilor economice care exista de secole", a spus in fata jurnalistilor ambasadorul Valery I. Kuzman.

Primarul Catalin Chereches arata ca apreciaza modul in care s-au derulat pana acum relatiile romano – ruse si a subliniat ca in Baia Mare sunt bineveniti orice fel de investitori atat timp cat inteleg sa respecte comunitatea baimareana si nevoile cetatenilor.

"In Baia Mare si in Maramures sunt binevenite orice fel de investitii, indiferent de zona de provenienta a banului. Trebuie respectate insa niste reguli, reguli pe care le avem ca si comunitate: cea mai importanta regula, respect fata de mediu. Chiar daca astazi avem o paine pe masa, mi-as dori ca aceia care o mananca sa o faca sanatosi fiind. Si sa nu permitem ca in Romania sa se mute tot felul de entitati economice care nu mai respecta normele de mediu in alta parte si li se permite aici, intr-un mod dispretuitor fata de cetatenii care locuiesc aici.

Vreau sa va mentionez un exemplu: a existat un accident ecologic in anul 2000 si pe care l-a generat o societate australiana si cu alte tipuri de parteneriate vest- europene. Dupa ce a creat acest dezastru, societatea a fost cumparata intr-un final de catre o companie rusa. In momentul in care am facut un referendum local si am explicat societatii respective ca aceasta comunitate isi doreste pe langa dezvoltare economica si respectarea unor norme de mediu, societatea respectiva care a investit foarte multi bani pentru a cumpara acea baza industriala, a hotarat sa se retraga. Asta este o chestiune care tine de un echilibru, de respect si, din momentul acela, am inteles ca putem avea in oamenii de afaceri din Federatia Rusa parteneri seriosi care inteleg si nevoile comunitatii, dar si dezvoltarea economica si profitul.

Sa nu uitam ca unele dintre cele mai mari companii miniere sunt in Federatia Rusa, iar noi avem o istorie, din pacate curmata de intrarea noastra in Uniunea Europeana aici, in Maramures, unde parintii nostri, vreo 30.000, au fost trimisi acasa din mine si au fost nevoiti sa plece sa isi castige painea in alta parte. In Spania la cules de capsuni, in Italia in constructii.. Cred ca resursele ni le-a dat Dumnezeu tocmai pentru a le exploata, insa exploatarea resurselor intotdeauna in respect fata de mediul inconjurator si fata de generatiile care vin. Aici putem, cred eu, genera la un moment dat un parteneriat foarte solid, cu investitori de orice fel, care sa inteleaga ce inseamna dezvoltare durabila si sustenabila", a declarat primarul Catalin Chereches.

A.B.

O masina a distrus semaforul de la trecerea la nivel cu calea ferata de la hideaga
Citeste
Cum va fi vremea in urmatoarele zile
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.