Primarul Chereches a dat START lucrarilor pentru proiectul Rivulus

AQUAPARK BAIA MARE   Asteptarea a luat sfarsit. Dupa ani de zile in care baimarenii erau nevoiti sa mearga in alte localitati pentru a se bucura de sezonul estival, Baia Mare va avea un complex mai ceva ca un Aquapark. Primarul Catalin Chereches a sustinut vineri, 13 septembrie, o conferinta de presa in zona vechiului strand al municipiului Baia Mare, unde practic au inceput deja lucrarile pentru amenajarea a ceea ce va fi un complex de agrement cu multiple functionalitati: atat aquapark cat si zona spa si sport.

Complexul se va intinde pe un teren de aproximativ 32.000 de mp, avand un numar total de patru bazine, printre care si unul cu tobogane. Doar piscinele in sine vor fi de aproape 4.000 de mp. De asemenea, baimarenii vor avea la dispozitie un numar de 200 de locuri de parcare pentru masini si 50 de locuri de parcare pentru biciclete.

Dimensiunile sunt mai mult decat generoase, iar dotarile de care va dispune complexul de agrement Rivulus il vor face principala destinatie pentru relaxare pentru baimareni si nu numai, atat in sezonul estival cat si iarna, complexul dispunand si de o piscina interioara de circa 500 de mp.

"Vom incepe acest proiect printr-o igienizare, eliberare a spatiului, terenului pe care il avem aici la dispozitie pentru a putea sa demaram tot ceea ce inseamna parte de fundatii, de instalatii. Pentru ca de-a lungul timpului s-au adunat aici suficiente zone pline de beton si zone care astazi sunt degradate, in cel mai scurt timp vom face aceasta eliberare a terenului si punerea la dispozitia constructorului terenul eliberat de orice astfel de constructii parazitare", a declarat Catalin Chereches.

 

Rivulus – Aqua Spa & Sport se va intinde pe 3 hectare si jumatate

"Avem o suprafata de teren astazi, aferenta acestui proiect, de 32.600 de mp, deci 3 hectare si jumatate aproape. Este vorba despre zona vechiului strand, zona vechii sali de sport, zona terenului de fotbal de antrenament plus terenurile adiacente, inclusiv cu traversarea dinspre strada Victoriei spre strada Fierastraului, respectiv Minerilor. Tot acest teren, in suprafata de 3 hectare si jumatate aproape va fi ocupat de constructii in suprafata de 11.391 mp la demisol, o suprafata de piscine de 3.820 de mp unde vom avea asa: tobogane – 352 de mp, bazin pentru copii – 300 de mp, bazin Lazy River – 2.376 de mp si bazin pentru adulti – 800 de mp. Vom avea un spatiu verde amenajat de 11.000 de mp, alei – 1.700 de mp, platforma pentru sezlonguri – 5.000 de mp, circulatii in incinta de aproximativ 5.000 de mp, parcare pentru biciclete, parcaje auto in incinta, platforme gospodaresti si zona pietonala in zona de incinta pentru a putea sa oferim toate conditiile necesare unor astfel de functiuni", a declarat primarul muncipiului Baia Mare.

 

Aqua Park-ul din Baia Mare, la nivelul celor din Ungaria si Austria

In conditiile in care noul strand va fi o atractie principala pentru baimareni si turisti deopotriva, primarul promite ca acest complex va fi la standardele resorturilor din Ungaria sau Austria.

"Investitia propusa este de aproximativ 20 de milioane de euro. Vorbim de un proiect la nivelul proiectului realizat de catre colegii nostri din Oradea. Vorbim de un proiect care sa concureze cu activitati, functiuni similare din Ungaria, din Austria, respectiv cu cele foarte putine care sunt in Romania. Ne intereseaza sa facem aceasta investitie nu doar pentru baimareni, ci sa facem aceasta investitie pentru a atrage inclusiv turisti, mai ales ca zona in care facem acest lucru este o zona adiacenta Centrului Istoric si mizam ca prin aceasta functiune si prin faptul ca va atrage turisti, vom energiza si viata in Centrul Istoric al municipiului Baia Mare", a spus primarul Chereches.

Investitia este considerabila: 20 de milioane de euro. Potrivit primarului Chereches, o parte din banii necesari pentru realizarea proiectului vor veni din finantari bancare. Finantari care vor fi rambursate din veniturile pe care noul strand le va aduce municipiului Baia Mare.

"Din punctul meu de vedere, poate cu ocazia lansarii acestui proiect al carui prima parte se va finaliza anul viitor, si aici vorbesc de partea exterioara, iar in 2021 se va finaliza partea indoor, partea interioara, aceasta functiune sper sa ii atraga si pe cei care trebuie sa fie convinsi sa se mute in Baia Mare ca sa lucreze in Baia Mare pentru companiile din orasul nostru si pentru a putea sa participe la dezvoltarea acestei zone. Acest proiect va necesita o finantare nu doar de la bugetul local sau din taxe si impozite. Va necesita inclusiv o finantare din fonduri rambursabile. Facem acest lucru pentru ca am o filosofie financiara care inseamna urmatorul lucru: orice fel de credit pe care il acceseaza municipiul Baia Mare trebuie sa aiba si o componenta care sa tina de activitate economica generatoare de venituri. Noi ne dorim ca fiecare finantare bancara sa aiba aceasta componenta care aduce bani municipiului si din acesti bani sa se ramburseze finantarile pe care le-am folosit nu doar pentru acest nou strand ci si pentru reabilitarea durmurilor, reabilitarea scolilor sau pentru alte obiective pe care le avem, inclusiv exproprierea complexului Minerul", a declarat primarul municipiului Baia Mare.

 

Cand va fi gata Aqua park-ul? Etapele proiectului

Potrivit primarului, partea exterioara a strandului va fi finalizata si functionala in vara anului 2020, urmand ca in anul urmator, 2021, sa fie gata si partea interioara a complexului, respectiv bazinul interior, salile de sport si partea de spa.

"Ca si etape, in aceasta luna septembrie, respectiv pe intreg parcursul lunii octombrie vom face demolarile si amenajarea terenului pentru a putea fi pregatit pentru constructie. La inceputul lunii noiembrie, in urma desemnarii constructorului sau constructorilor care vor face partea de instalatii dar si partea de constructie vom demara propriu-zis executia pentru zona exterioara a strandului, astfel incat in vara anului viitor aceasta parte exterioara sa fie functionala, iar in 2021 parte interioara care se va suprapune in zona vechii sali de sport. Pana la momentul in care vom finaliza partea exterioara, vom avea in continuare functionala sala veche de sport pe care la inceputul lunii februarie o vom demola pentru a putea sa incepem constructia pentru cladirea care va gazdui strandul interior, zona spa si zona aqua interioara. Acest proiect cuprinde inclusiv o zona de sport la demisolul strandului acoperit, o zona de sport care inseamna de la sali de fitnes la alte tipuri de functiuni necesare cluburilor sportive cat si baimarenilor in general. Am toata increderea ca atat colegii mei din primarie care vor superviza acest proiect cat si constructorii vor intelege necesitatea pe care o are municipiul Baia Mare de a avea un astfel de spatiu", a mai spus Catalin Chereches.

Stadionul ar putea deveni parte integranta din complexul Rivulus Aqua Spa & Sport

Stadionul din Baia Mare ar putea fi integrat in noul complex de agrement dupa finalizarea noului stadion dintre Baia Mare si Recea.

"Nu va ascund faptul ca ma gandesc la modul in care vom functiona in zona Stadionului, in zona invecinata unde, in acord cu viitoarea investitie a stadionului intre Baia Mare si Recea, vedem daca va mai fi util in aceasta forma stadionul sau il vom transforma intr-o functiune adiacenta a acestui strand. Le multumesc in primul rand colegilor mei din zona tehnica pentru ca au inteles ca atunci cand am spus ca vineri incepem sa demolam s-au apucat de lucru. Multumesc domnului director Aosan asa cum multumesc si doamnei Arhitecct-Sef care, in ciuda tuturor care inteleg ca trebuie sa muncim putin si sa citim mult tot felul de virgule prin tot felul de hartii, a inteles ca cel mai important lucru este sa dezvoltam acest oras si orasul nu se construieste nici pe virgule, nici pe cuvinte, nici pe povesti. Se dezvolta cu specialisti, se dezvolta cu utilaje, se dezvolta in primul rand cu dragoste fata de acest oras si determinare", a mai declarat primarul Catalin Chereches.

 

Adrian Barbur/ActualMM

Sportul de weekend
Citeste
17 activitati preventive derulate de politistii maramureseni in prima saptamana a campaniei
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.