Primarul Catalin Chereches face pasul final pentru preluarea Complexului  "Minerul"

DE INTERES PUBLIC  Administratia publica locala a muncipiului Baia Mare continua seria demersurilor necesare expropierii pentru utilitate publica a imobilelor si  terenului aferent complexului istoric Minerul. In sedinta din 30 august Consiliul Local al Municipului Baia Mare a aprobat realizarea operatiunilor in vederea exproprierii, dar si lista cu imobilele, respectiv terenurile care vor face obiectul exproprierii.

De asemenea a fost aprobata notificarea celor care au drepturi reale asupra imobilelor propuse pentru expropriere, precum si formularea ofertelor pentru despagubire. Este vorba despre spatiile din Piata Libertatii nr.7 si Piata Pacii nr.7 care cuprind hotelul, restaurantul dar si spatiile comerciale in care de –a lungul anilor au functionat sau chiar mai functioneaza diverse magazine si baruri.

Hotararea aprobata de consilierii municipali  maiprevede alocarea din bugetul local a sumei de 9.514.300 lei pentru despagubiri, precum si a altorsume necesare pentru punerea in aplicare a demersului de expropriere .

Decizia Consiliului Local Baia Mare este urmare a unor initiative ale primarului Catalin Chereches, care vizeaza redobandirea de catre muncipalitate a unorobiective reprezentative pentru Baia Mare.

"Este o datorie de onoare a mea ca primar al municipiului Baia Mare sa fac aceasta reparatie morala pentru comunitatea noastra si sa readuc, dupa mai bine de 150 ani, cea mai importanta cladire a orasului nostru in averea publica. Cladirea <<Minerul>> a fost construita prin subscriptie publica, contribuind multi baimareni, bunci si strabunici ai nostri, avand destinatia expresa de sediu al Primariei.

Evenimentele istorice si politice din ultimii 150 de ani au facut ca destinul acestui prestigiuos edificiu sa fie deturnat, ajungand, din ignoranta poate interesata a conducatorilor post decembristi ai orasului, in mana unor societati comerciale interesate de profit. Devenind primar al Baii Mari am dus o lupta dura cu autoritati, entitati politice sau economice si diversi adeversari chiar si din primarie sau Consiliul Local, dar in final am reusit primul pas – recupererea Cinematografului <<Minerul>> pentru a carui reabilitare, modernizare si functionalizare avem castigata o finantare europeana nerambursabila in valoare de 3 milioane euro, si pasul al doilea – final – exproprierea la valoarea reala de piata a celorlalte parti ale imobilului.

Dupa ce instanta va valida sumele de bani la care am dispus legal exproprierea, vom demara in regim de urgenta reabilitarea intregii cladiri care va deveni, asa cum ne-au lasat mostenire inaintasii nostri, sediul Primariei – Centrul Administrativ al Municipiului Baia Mare. In acord cu acest proiect istoric am gandit si reabilitarea intregii zone istorice, incluzand si construirea unei parcari subterane in Piata Libertatii, in fata viitoarei Primarii, azi Complex <<Minerul>> dar si in Piata Pacii, rezolvand prin cele aproximativ 400 locuri de parcare si prin regandirea circulatiei atat problema aglomerarii Centrului Istoric cat si fluidizarea traficului. 

Le multumesc cetatenilor Baii Mari si consilierilor locali care au sustiut proiectul meu, ca au reparat erorile trecutului si am facut impreuna un gest istoric pentru orasul nostru" a spus Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

Foarte curand: plata contactless a calatoriilor cu URBIS Baia Mare
Citeste
Rovana Plumb este propusa comisar european pentru Transporturi
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.