Primaria expropriaza proprietarii cladirii Minerul, readucand acest sit istoric in proprietatea comunitatii baimarene

READUSA INTEGRAL IN PATRIMONIUL BAII MARI  Primaria municipiului Baia Mare va despagubi cu suma de 9 milioane de lei proprietarii imobilului in care se afla Complexul istoric "Minerul" din centrul vechi al orasului, actualmente Piata Millenium, a declarat, luni, pentru Agerpres, primarul Catalin Chereches.

"Exproprierea, inseamna punerea in valoarea a uneia dintre cele mai vechi cladiri de patrimoniu situata in centrul vechi al orasului. Cladirea trebui sa revina autoritatii locale pentru ca in momentul in care a fost construita, locuitorii de atunci au contribuit financiar la ridicarea cladirii, participand la o subscriptie publica. Cladirea a fost gandita pentru functionarea primariei, dar si alte utilitati. Pentru Baia Mare e o cladire emblematica si imi pare rau ca recuperarea bunului nu s-a facut mult mai devreme, undeva prin anii ’90, cand situatia era total diferita", a spus Catalin Chereches, potrivit DC News.

Acesta a mai precizat ca, in urmatoarea perioada de timp, primaria municipiului Baia Mare va notifica toate persoanele fizice si juridice titulare ale drepturilor reale asupra imobilelor propuse pentru expropriere, urmand a fi intocmite ofertele de despagubire conform valorilor in lei.

Complexul istoric "Minerul" se compune dintr-o sala de spectacole, hotel, restaurant cu acoperis din sticla glisant si alte spatii in care acum functioneaza mici magazine, cafenele sau baruri. Cladirea a fost construita in anul 1874 si avea denumirea Hotelul "Regele Stefan", iar in anul 1905 a fost reconstruita in intregime ca urmare a distrugerii provocate de un incendiu puternic.

In urma cu 20 de ani, fostul Fond al Proprietatii de Stat a vandut imobilul unei firme inregistrate in Liechtenstein, contra sumei de 351.000 de dolari, constructia valorand peste un milion de dolari in momentul vanzarii, conform DC News. La mai bine de patru ani din momentul vanzarii Complexului istoric "Minerul", deoarece cumparatorul nu platise statului roman suma de 351.000 de dolari si nici nu demarase lucrarile de consolidare a cladirii, contractul a fost reziliat, iar a bunul a revenit in proprietatea statului.

Primaria municipiului Baia Mare a reusit sa recupereze in ultimii ani sala de spectacol in care a functionat si primul cinematograf urban.

 

Sursa info: DC News

Tinerii germani erau legati cu funii si inhamati la caruta
Citeste
Funeralii nationale in familia regala. Regina Mama Elena va fi adusa in Romania
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.