Pretul laptelui a explodat la raft. Un litru costa de doua ori mai mult ca in Polonia

Romania are cel mai mare pret cand vine vorba de laptele proaspat, un produs care se gaseste zilnic in cosul de cumparaturi, arata o analiza a Ziarului Financiar.
Un litru de lapte proaspat, integral (echivalentul a 3,5% grasime in Romania), sub marca proprie a Carrefour costa 1,45 de euro in Romania, fata de 1,19 euro in Franta sau Belgia, 1,02 euro in Spania si doar 0,76 euro in Polonia.

Un roman castiga in medie lunar 900 de euro net, de doua-trei ori mai putin ca un francez, un spaniol sau un belgian. Si atunci, de ce nu costa si laptele de doua-trei ori mai putin ca in aceste tari?

Pentru a exista o baza de comparatie corecta, ZF a incercat sa ia acelasi produs in toate statele, este vorba de marca privata Carrefour Classic, lapte proaspat, integral. A fost ales retailerul Carrefour pentru ca exista magazine online ale companiei in fiecare dintre pietele principale din Europa.

Situatia nu este insa singulara, ea fiind valabila in cazul tuturor retelelor. In timp ce preturile cresc accelerat – litrul de lapte costand acum de aproape doua ori mai mult decat acum 2-3 ani – fermele romanesti au avut in 2021 o productie de 41,7 milioane de hectolitri de lapte, cel mai scazut nivel din ultimul deceniu.

Mai mult, importurile de lapte si smantana au sarit de 100 mil. euro in 2021, valoare care s-a dublat intr-un deceniu.

BAIA MARE, EXEMPLU PENTRU ROMANIA SI EUROPA – Majoritatea functiilor de conducere din administratia publica sunt detinute de femei
Citeste
Stand Up Comedy Show cu Costel, in Baia Mare
Citeste
Articol preluat de pe emm.ro. Citeste tot articolul aici.