PRELUARE JURNALUL.RO: Denuntatorul Sorinei Pintea, recompensat de Guvernul Orban cu peste 3,5 milioane de euro, in stare de urgenta

Compania de furnizare a produselor farmaceutice si a echipamentelor medicale controlata de omul de afaceri Octavian Niculescu, denuntatorul principal din dosarul DNA in care este judecata Sorina Pintea, a primit, fara licitatie, contracte in valoare de 3,5 milioane de euro de la Ministerul Transporturilor. Afacerile au vizat livrarea de echipamente de protectie, produse medicale si dezinfectanti pentru reteaua spitaliceasca proprie si a fost parafata in perioada 3 - 14 aprilie, in plina stare de urgenta. Contractele nu au avut la baza publicarea vreunei invitatii de participare, fiind invocat tocmai Decretul nr. 195/2020, prin care a fost instituita starea de urgenta pe intreg teritoriul Romaniei, pana pe 15 aprilie, cand a fost emis un nou decret, de prelungire a acestei stari. La doua saptamani de la ultimul contract subsecvent incheiat intre Guvern, prin Ministerul Transporturilor, si compania lui Niculescu, Directia Nationala Anticoruptie a dispus trimiterea in judecata a fostului ministru al Sanatatii Sorina Pintea, scrie Jurnalul.

La data de 14 aprilie 2020, s-a epuizat Decretul nr. 195/2020, prin care presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a instaurat starea de urgenta la nivel national, printre masurile prevazute in acest decret fiind si aceea a posibilitatii achizitiei, fara licitatie, a echipamentelor de protectie si materialelor sanitare necesare a fi folosite in institutiile sanitare aflate ,,linia intai" a luptei impotriva raspandirii efectelor noului coronavirus. In 15 aprilie, presedintele a emis un nou decret, cu numarul 240/2020, prin care a fost prelungita starea de urgenta cu 30 de zile, pana in data de 15 mai, cand, teoretic, a intrat in vigoare starea de alerta. Cu nici doua saptamani inainte ca primul decret al starii de urgenta sa isi inceteze aplicabilitatea, Ministerul Transporturilor a incheiat, in conditiile speciale care exceptau de la organizarea unei licitatii publice, un acord-cadru, impartit in mai multe loturi, pentru achizitia de echipamente medicale, echipamente de protectie, substante dezinfectante si alte produse de profil, pentru asigurarea dotarii cu acestea in reteaua spitaliceasca proprie, aflata in subordinea autoritatii contractante.

Este vorba despre monitoare pentru verificarea functiilor vitale ATI, echipamente medicale constand in carucioare pentru urgenta si terapie intensiva, sisteme de reglare a temperaturii, paturi de terapie intensiva, sisteme de transfer pacienti si ventilatoare mecanice.

Acordul cadru are valoarea de 12.887.512,8 lei fara TVA, respectiv 15.467.040,2 lei cu TVA inclusa (3.222.300 de euro). Compania care a primit contractul se numeste SC Tehnoplus Medical SRL cu sediul in Bucuresti, care, conform datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului este detinuta si administrata, in calitate de unic asociat, de catre Octavian Niculescu. Acesta este nimeni altul decat omul de afaceri care a denuntat-o pe fostul ministru al Sanatatii Sorina Pintea in dosarul de luare de mita instrumentat de Directia Nationala Anticoruptie, la inceputul acestui an, dosar in care fostul demnitar a si fost arestat preventiv.

17,2 milioane de lei, in doua saptamani

Cu adevarat spectaculos este insa ca la data de 13 aprilie 2020, cu o zi inaintea expirarii primului decret prezidential, acelasi Minister al Transporturilor incheie un alt acord-cadru, tot fara licitatie, invocandu-se, si de aceasta data, situatia speciala, pentru furnizarea de echipamente medicale. Impartit pe loturi, ca si celalalt acord. Agentul economic castigator al lotului 16 este aceeasi firma SC Tehnoplus Medical SRL, iar valoarea contractului subsecvent incheiat este de 1.473.606,4 lei fara TVA.

Mai departe, Ministerul Transporturilor incheie, in plina stare de urgenta, o serie de contracte subsecvente aferente primului acord-cadru. Astfel, in 14 aprilie - ultima zi a aplicabilitatii Decretului Prezidential din luna martie, se atribuie companiei lui Octavian Niculescu lotul 1 al acordului, in valoare de 172.800 de lei fara TVA. In aceeasi zi, se atribuie contractul subsecvent in valoare de 81.600 de lei fara TVA. Asta, dupa ce, in data de 7 aprilie, au fost atribuite, lotul 3 (in valoare de 255.553 de lei fara TVA), dar si lotul 2 (in valoare de 508.800 de lei fara TVA).

Tot la 7 aprilie 2020, SC Tehnoplus Medical SRL incheie cu Ministerul Transporturilor contractul subsecvent nr. 14465.2020, aferent lotului 8 al acordului-cadru, in valoare de 11.978.782,8 lei fara TVA, adica 14.254.751,5 lei cu TVA inclusa (2.969.740 de euro). Conform anunturilor de atribuire, publicate pe portalul SICAP (Sistemul Informatic al Achizitiilor Publice), toate aceste acorduri-cadru si contracte subsecvente au fost incheiate de Ministerul Transporturilor cu firma lui Octavian Niculescu, fara licitatie, fara publicarea prealabila a unei invitatii la procedura concurentiala de ofertare, fiind invocate ,,contextul epidemiologic actual, cu declararea pandemiei de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii si introducerea acestei noi patologii (virusul SARS-Cov2 - n.red.) in alerta internationala, dar tinand cont si de prevederile Decretului nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei", astfel incat ,,procedura de atribuire aleasa este negociere faca publicare prealabila, conform prevederilor art. 104, alineat 1, litera <> din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, cu modificarile si completarile ulterioare".

Firma, abonata la contractele structurilor de forta

Jurnalul a dezvaluit, in urma cu doua trei luni, ca unul dintre miile de contracte pe care firma lui Octavian Niculescu, denuntatorul initial din dosarul ,,Pintea" l-a derulat cu statul roman, a fost incheiat in data de 12 decembrie 2018. SC Tehnoplus Medical SRL (fosta Tehnoplus Service SRL) a fost, atunci, contractata de Spitalul Clinic de Urgenta al Ministerului Administratiei si Internelor ,,Prof. Dr. Dimitrie Gerota", din Bucuresti, ca in decurs de 12 luni sa livreze paturi pentru terapie intensiva cu sistem de cantarire integrat si paturi simple de terapie intensiva. Valoarea acestui contract, care are numarul 900551/2018, este de 309.327 lei fara TVA si a fost atribuit de autoritatea contractanta prin aceeasi procedura simplificata de selectie de oferte.

Spitalul Clinic de Urgenta ,,Prof. Dr. Dimitrie Gerota" se afla in subordinea Directiei Generale Medicale a Ministerului Administratiei si Internelor, alaturi de Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Ambulatoriu ,,Dr. Nicolae Kretzulescu" Bucuresti, adica Policlinica MAI, unde, pe perioada arestarii preventive, Sorina Pintea a fost supusa unui tratament degradant si umilitor. Fostul ministru al Sanatatii, suferind de o boala autoimuna, aflata intr-o stare de sanatate mai mult decat precara, a fost tarata, in catuse, prin fata camerelor de luat vederi si bruscata de un agent al Centrului de Retinere si Arest Preventiv al Politiei Capitalei.

Mai este de remarcat inca un contract pe care firma lui Niculescu l-a parafat, in data de 26 februarie 2019 (cu fix un an inainte de retinerea Sorinei Pintea), chiar cu Ministerul Sanatatii, condus de Sorina Pintea. Este vorba despre un contract, in valoare de 8.000 de lei fara TVA, in baza caruia SC Tehnoplus a livrat ministerului zece paturi pentru pacienti, in cadrul proiectului ,,Sistemul National de Formare pentru Simulare in Anestezie si Terapie Intesiva si alte Specialitati (SIMLAB)".

,,Greseala" in anuntul de atribuire

Publicatia ,,Gazeta de Cluj" dezvaluie, legat de contractul incheiat de SC Tehnoplus Medical SRL cu Ministerul Transporturilor, un amanunt absolut halucinant. Anume, ca, initial, pe Sistemul de achizitii publice apareau ca fiind castigatoare doua alte societati comerciale, de mica anvergura, din judetele Mures si Ilfov. ,,Insa, dupa ce reprezentantii firmelor au fost contactati, s-a dovedit ca greseala venea din partea reprezentantilor Ministerul Transporturilor, care ar fi introdus gresit datele. Datele respective nu pot fi introduse gresit, pentru ca sistemul electronic de achizitii are o serie de reguli care trebuie respectate pentru ca un anunt sa fie publicat. Plus ca firmele care au ajuns dintr-o <> sa fie publicate ca fiind beneficiarele contractelor nu au avut niciodata vreo relatie contractuala cu Ministerul Transporturilor si nu aveau ca obiect de activitate furnizarea de echipamente medicale. Publicarea anunturilor respective in mod eronat a fost, de fapt, o incercare de a ascunde adevaratii beneficiari a contractelor", scriu jurnalistii.

Pintea, trimisa in judecata dupa parafarea afacerilor

Reamintim ca, la sfarsitul lunii februarie a acestui an, DNA a retinut-o pe Sorina Pintea, in calitate de manager al Spitalului Judetean din Baia Mare, pentru o pretinsa luare de mita de 10.000 de euro si 120.000 de lei. Firma care a incheiat cu Spitalul Judetean Baia Mare contractul pentru care Sorina Pintea ar fi pretins 7 la suta din valoarea lui si-a dobandit obiect de activitate specific lucrarilor contractate exact in ziua in care a fost declarata castigatoare a selectiei simplificate de oferte. Iar acest lucru se intampla pe 12 februarie 2019, cu un an inainte de asa-zisul ,,flagrant delict" al DNA de la Baia Mare. Denuntatorul initial din acest dosar, Octavian Niculescu, cel care i-a dat suma de 120.000 de lei afaceristului Mihai Coste pentru a plati ,,tribut" Sorinei Pintea, nu are nicio calitate de asociat sau administrator la compania care deruleaza respectivul contract.

Sorina Pintea, conform procurorului, a primit banii de la afaceristul baimarean Mihai Coste, care este, de fapt, un intermediar al afaceristului bucurestean Octavian Niculescu. Care, de altfel, este si primul denuntator in acest dosar, el ,,turnandu-l" pe Coste, dupa ce, in prealabil, l-a inregistrat in biroul sau, iar, ulterior, i-a inmanat banii intr-o parcare, de unde a fost ,,saltat" de DNA. Numai ca acest Octavian Niculescu nu are nicio calitate la SC Hospital Technical Solutions SRL, nici de asociat, nici de administrator. Conform datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului, compania care a incheiat cu Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Baia Mare contractul parafat la 12 februarie 2019 s-a infiintat in data de 4 mai 2018 si are drept asociati cinci persoane fizice: Constantin Moise, Daniela Anca Neagoe, Gheorghe Timpu, Gheorghe Aurel Dobrescu si Costin Dumitru.

Insa societatile SC Tehnoplus Medical SRL si SC Hospital Technical Solutions SRL au mers impreuna ,,la produs", pe bani publici. Un exemplu in acest sens il reprezinta un contract atribuit, anul trecut, de Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii ,,Grigore Alexandrescu" din Bucuresti. Tehnoplus Medical a primit trei loturi din acest contract, in valoare de 35.255 de lei fara TVA, pentru furnizarea unui lavoar pentru apa sterila, a unui aspirator medical pentru neurochirurgie si a unui carucior pentru transport materiale contaminate, in timp ce SC Hospital Technical Solutions SRL a primit un lot pentru amenajarea unei statii pentru gaze medicale, pentru care a primit suma de 455.900 de lei.

Coincidenta face ca DNA a trimis-o in judecata, in acest dosar, pe Sorina Pintea, in 30 aprilie, dupa ce Tehnoplus Medical a incheiat acordurile-cadru si contractele subsecvente cu Ministerul Transporturilor

Firma lui Octavian Niculescu, cea agreata, in plina pandemie, de Ministerul Transporturilor, a incheiat, in ultimii ani, contracte de peste 60 de milioane de euro cu spitalele din Romania. Numai in ultimii cinci ani, Tehnoplus Medical SRL a inregistrat un profit net total de 58,2 milioane de lei, echivalentul a 13 milioane de euro. Clientii firmei sunt spitalele din toata tara, inclusiv cele ale SRI si SIE, pentru care livreaza absolut orice, de la pansamente si seringi la mobilier si aparatura medicala, pana la sectii si sali de operatie la cheie. Octavian Niculescu mai apare in doua firme, Hospital Project & Consulting SRL si Protruck Transport SRL.

Tehnoplus Medical SRL a intrat, in urma cu trei ani, in vizorul Bancii Mondiale, compania lui Niculescu fiind acuzata de coruptie. Banca Mondiala a remis, de la Washington, in data de 5 mai 2017, un comunicat de presa, in care arata ca ,,Grupul Banca Mondiala a anuntat ca societatea comerciala Tehnoplus Medical SRL este introdusa in lista de excluderi a Bancii Mondiale timp de doi ani. Aceasta excludere este instituita conform clauzelor unui Acord de Negociere de Solutii (Negotiated Resolution Agreement – NRA) incheiat intre Banca Mondiala si societatea mentionata, incheiat in urma unei anchete desfasurate de Banca Mondiala cu privire la anumite acuzatii de dare si luare de mita in cadrul activitatilor aferente Proiectului de Reforma in Sanatate 2. Conform probelor identificate in cadrul cercetarilor, Tehnoplus a acordat ca mita suma de 168.860 euro in schimbul atribuirii unui contract de furnizare de echipamente. Aceste plati constituie o practica inacceptabila, penalizata prin sistemul de sanctiuni al Grupului Banca Mondiala. Conform prevederilor Acordului NRA mentionat mai sus, Tehnoplus se angajeaza sa coopereze cu Vicepresedintia Grupului Banca Mondiala insarcinata cu probleme de integritate si sa-si imbunatateasca programul propriu de conformare, astfel incat acesta sa fie aliniat Ghidului de Integritate si Conformare aprobat de Consiliul Director al Bancii Mondiale in anul 2010. Aceasta excludere instituita asupra societatii Tehnoplus Medical S.R.L poate fi adoptata si de alte banci de dezvoltare multilaterala, conform prevederilor Acordului de Recunoastere Reciproca a Excluderilor (Agreement of Mutual Recognition of Debarments), semnat in data de 9 aprilie 2010.

ION ALEXANDRU / Jurnalul.ro

Articolul PRELUARE JURNALUL.RO: Denuntatorul Sorinei Pintea, recompensat de Guvernul Orban cu peste 3,5 milioane de euro, in stare de urgenta apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

PENTRU VIITORII SOFERI: Activitatea de examinare practica pentru obtinerea permisului de conducere, reluata din 2 iunie
Citeste
PRELUARE ACTUALMM / ACTUALIZARE: Seful de post din Sarasau, bolnav de COVID-19, a scuipat si injurat personalul medical de la Spitalul TBC. Starea barbatului s-a agravat, a ajuns la ATI
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.