PRELUARE ACTUALMM: Groapa de gunoi la Lapusel. Oamenii se opun, dar proiectul continua. Vezi ce spune primarul din Recea

Anuntul ca in localitatea Lapusel, comuna Recea, se va edifica o groapa de gunoi temporara (temporara insemnand pentru o perioada de cativa ani de zile, in cel mai bun caz) a starnit revolta localnicilor din zona. Oamenii au dubii cu privire la necesitatea unei noi gropi de gunoi in judet si sunt de-a dreptul indignati de decizia pe care au luat-o autoritatile, spun ei, fara sa se consulte cu ei, scrie ActualMM.

Revolta oamenilor vine si in contextul in care, in judetul nostru, gropile temporare de gunoi au obiceiul de a-si prelungi durata de viata pana cand o instanta decide inchiderea acestora (exemplu: cea din zona Teplita, Sighetu Marmatiei. Colegii de la Sighet247 au scris pe larg despre acest subiect). Strategia autoritatilor judetene este simpla: se inchide o groapa de gunoi temporara, deschid alta groapa de gunoi temporara...

Cum s-a ajuns in aceasta situatie?

Aceasta stare de fapt ar fi putut sa fie evitata cu usurinta daca proiectul 'Sistem de Management Integrat al Deseurilor in judetul Maramures' ar fi fost finalizat, asa cum ar fi trebuit de ani buni. Practic proiectul a fost inceput in 2006, suntem in 2020 si tot ce au miscat in acest sens cei trei presedinti ai CJ Maramures de-a lungul timpului a fost sa "toace" zeci de milioane de euro pe banda rulanta, fara vreun rezultat final. Motivele esecului, invocate in repetate randuri au fost diverse: de la constructorul care nu si-ar fi facut bine treaba si pana la terenul care nu ar fi viabil pentru o astfel de constructie (in pofida studiilor de toate felurile...). Evident, cei care trag ponoasele acestei proaste organizari manageriale sunt tot cetatenii, care trebuie sa suporte mirosurile intepatoare ale deseurilor, dar si dezastrul ecologic provocat de contaminarea pamantului.

Cetatenii din Lapusel au promovat si semnat inclusiv o petitie prin care cer autoritatilor judetene renuntarea la proiectul gropii de gunoi temporare. Din nefericire pentru ei, s-au lovit de indiferenta autoritatilor si promisiunile deja binecunoscute cum ca groapa nu va afecta mediul sau cetatenii si ca proiectul a fost conceput in asa fel incat sa nu polueze, iar deseurile sa nu fie suflate de vant.

Presedintele CJ Maramures a spus, printr-o postare pe Facebook, ca institutia pe care o conduce a a fost actionata in instanta cu privire la proiect. Ba mai mult, da vina pe interesele politice ale unor consilieri locali din Coltau si Recea pentru ceea ce el numeste "dezinformare" cu privire la groapa de gunoi temporara ce urmeaza sa fie construita.

"Au aparut foarte multe #dezinformari, dar si multe #interesepolitice din partea unor consilieri locali, atat din Coltau si Recea, cat si din Satulung. Batalia si ORGOLIILE POLITICE ne distrag atentia de la problemele reale din administratie. Am fost actionati in instanta pe motive neconforme cu realitatea: ca terenul nu e intravilan, ca urmeaza sa construim pe o culme, dar e vorba de o groapa naturala, ca proiectul nu respecta rigorile de mediu, total neadevarat", a scris Gabriel-Valer Zetea.

Tot in aceeasi postare pe Facebook, presedintele CJ Maramures prezinta practic groapa de gunoi temporara ca fiind o solutie salvatoare oferita pentru cetateni. Pentru ca, nu-i asa, construirea unor gropi temporare de depozitare a deseurilor este o actiune laudabila pentru o administratie judeteana a unei tari europene. De asemenea, presedintele CJ aproape ca i-a certat pe maramureseni pentru ca nu au protestat cu privire la alte gropi temporare construite care nu ar fi atat de "sanatoase" precum cea care urmeaza sa fie deschisa in Lapusel.

"Sa ne gandim ce s-ar intampla in Maramures daca, in luna iulie, spre exemplu, deseurile nu ar mai fi colectate. Sa ne imaginam ce BOMBA ECOLOGICA am avea in judet, cum ar arata raurile din judet infestate cu deseuri, cum ar arata curtile oamenilor, pubelele din orase. Acest proiect vine sa ne salveze de un astfel de scenariu si ajuta toate primariile din Maramures. Incercam sa ajutam 500.000 de locuitori, chiar daca exista cateva sute care, in acest moment, se declara nemultumiti de acest amplasament care, de altfel, este LEGAL (...) Gropile vechi de gunoi care au existat in judetul Maramures presupuneau depozitarea deseurilor direct pe sol. Levigatul din fiecare spatiu de stocare, la orice ploaie, se scurgea in PANZA FREATICA. Cu toate acestea, nu au existat proteste mari de mediu in judet, chiar daca acele depozite istorice de gunoi poluau cu adevarat".

Localnicii care se opun construirii gropii de la Lapusel, intimidati


Unii dintre localnici sustin chiar ca apropiati ai primarului PSD al comunei Recea, Pavel Octavian, ar exercita actiuni telefonice sau directe de intimidare a celor care se opun construirii gropii de gunoi. Desi mai multe persoane, inclusiv un consilier local al USR, au cerut primarului un punct de vedere cu privire la aceste acuzatii, edilul nu a facut momentan nici un fel de precizare cu privire la acest subiect. Asadar, autoritatile locale decid si fac exact dupa voia lor, fara sa ia in calcul o discutie in prealabil cu cetatenii, cum ar fi normal intr-o democratie.

ACTUALIZARE:

In urma unei discutii telefonice cu primarul comunei Recea, Octavian Pavel, acesta a declarat ca, din punct de vedere legal nu are ce sa faca altceva decat sa accepte situatia. Primarul ne-a declarat ca intreaga situatie si-a avut inceputul inca de acum 12 ani, din 2008, cand proprietarii celor 20 de hectare de teren ale composesoratului au decis sa le exproprieze Consilului Judetean Maramures.

"In 2008, la caminul cultural din Lapusel a avut loc o dezbatere publica. Si atunci au fost unii impotriva. 26 de miliarde de lei vechi au luat cei care au avut pamantul. In momentul in care cetatenii au expropriat terenul, ei si-au dat acordul. O parte din contestatarii de azi sunt copii ai celor care au luat sume frumusele in 2008", ne-a declarat primarul comunei Recea.

De asemenea, mai spune Octavian Pavel, el nu are nici un fel de parghie prin care sa poata opri constructia gropii temporare de depozitare a deseurilor. Intrebat ce parere are despre faptul ca in comuna sa se va construi aceasta groapa, primarul nu a dorit sa ofere un raspuns concret.

"Groapa e situata la 3,5 kilometri de cea mai apropiata casa din Lapusel. Inclusiv pe unii care au fost impotriva i-am dus la locul unde urmeaza sa fie constructia si au vazut si ei ca e departe si de drum, si de case. Nu e ca groapa de la Italsofa. Daca n-ar fi fost pe teritoriul comunei Recea, aveam o pozitie. Fiind pe teritoriul administrativ si cunoscand repecusiunile in baza legii 50 a autorizatiilor de contructie... altfel poti sa discuti cand nu esti implicat in subiect. Daca se vor obtine toate acordurile si avizele, daca se va obtine acordul de mediu, inclusiv punctul de vedere al DSP si al tuturor institutiilor, voi semna autorizatia de constructie. Oricine are dreptul sa ceara certificatul de urbanism si esti obligat sa emiti autorizatie de constructie. L-am emis in luna decembrie certificatul de urbanism", ne-a explicat Octavian Pavel.

Conform documentatiei, groapa de gunoi temporara nu ar trebui sa existe mai mult de 3 ani. Totusi, majoritatea zonelor de depozitare a gunoaielor de acest gen din Maramures si-au depasit termenele de "viata". In acest sens, primarul ne-a declarat ca a obtinut un beneficiu pentru comunitate, pentru cei 3 ani in care aici va functiona groapa de gunoi, insemnand ca cetatenii din comuna nu vor avea de achitat taxa de salubrizare.

"Nu stiu daca o sa dureze mai mult de 3 ani. Noi am pus o conditie: daca se vor obtine avizele si acordurile, comuna Recea sa fie scutita de taxa de salubrizare, ca o certituine. 40 mii lei lunar e valoarea scutirii", ne-a mai declarat primarul.

Cat despre acuzatiile aduse, privind unele intimidari aplicate cetatenilor care nu sunt de acord cu constructia gropii, primarul a declarat ca nu sunt altceva decat jocuri politice, negand orice fel de acuzatie de acest gen.

ActualMM

Articolul PRELUARE ACTUALMM: Groapa de gunoi la Lapusel. Oamenii se opun, dar proiectul continua. Vezi ce spune primarul din Recea apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

BILANt 14 MAI: Numarul de cazuri de persoane infectate cu COVID-19 in Maramures creste: a ajuns la 80
Citeste
Afganistan. Cel putin cinci oameni au fost ucisi de explozia unui camion capcana; talibanii revendica atacul
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.