Precipitatiile abundente si topirea zapezii au antrenat depunerile existente la galeria breiner baiut

Precipitatiile abundente din ultima perioada si cedarea stratului de zapada au contribuit la antrenarea depunerilor existente la suprafata galeriei Breiner din Baiut, ramase dupa deversarea de acum doi ani. Nu au fost inundate gospodarii, sau terenuri ale acestora.

Apa de culoare rosiatica s-a revarsat in zona galeriei din conducta de evacuare si pe drumul judetean. La fata locului s-au deplasat angajati de la Sistemul de Gospodarie a Apelor Maramures si Comisariatul Judetean al Garzii Nationale de Mediu care au confirmat situatia semnalata. Specialistii din cadrul SGA Maramures au precizat ca apa evacuata din galerie nu prezinta impuritati, dar si faptul ca nu a fost afectata calitatea apei raului Lapus.

Grupurile de suport tehnic si echipe mixte sunt pregatite de interventie la producerea unor situatii de urgenta

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a reunit in sedinta extraordinara, urmare a atentionarilor meteorologice cod galben si cod portocaliu emise de Administratia Nationala de Metorologie.

"Am analizat evolutia situatiei meteorologice, dar si a celei hidrologice la nivelul judetului. Au fost activate grupurile de suport tehnic din cadrul CJSU, grupul operativ de la ISU, grupul de suport tehnic al SGA, dar si Comitetele Locale pentru situatii de Urgenta. Pentru a limita efectele produse de inundatii determinate de cresterea debitelor si nivelurilor cursurilor de apa, cresterea debitelor unor paraie sau cursuri de apa necadastrate, scurgerilor de pe versanti se va proceda la monitorizarea situatiei hidrometeorologice, la asigurarea scurgerii apelor in zona podurilor, podetelor subdimensionate. De asemenea, au fost instiintate si pregatite echipe care sa poate interveni eficient cu mijloace tehnice, daca situatia o va impune", a spus prefectul Nicolae Silviu-Ungur.

S-a instituit permanenta la primariile . O atentie deosebita va fi acordata iazurilor de decantare si iazurilor piscicole care vor fi monitorizate pentru a evita producerea de incidente sau deversari accidentale. Situatia evolutiei hidrometeorologice de la nivelul judetului este monitorizata permanent.

Comenteaza cu Facebook

Dat disparut de acasa, a fost gasit mort intr-o rapa
Citeste
Salvamontistii maramureseni cauta un barbat disparut de ieri in zona dealul minei baia sprie
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.