Practic, 17 scoli din Maramures au WC in fundul curtii si copiii primesc uneori lapte stricat si corn mucegait la scoala

In urma cu cateva zile, un parinte a semnalat faptul ca fetita ei, eleva la Scoala Gimnaziala "Lucian Blaga" Baia Mare, a venit acasa cu un corn mucegait. Potrivit femeii, situatia a fost "elucidata" intr-un timp relativ scurt: elevii s-ar fi jucat cu alimentele in sala de clasa iar unele expirate au ajuns in ghiozdanele celor mici.

 

Povestea spusa de catre oficiali

La scurt timp de la publicarea articolului pe ActualMM.ro, Consiliul Judetean s-a autosesizat si a mimat un control asupra institutiei de invatamant. Mai exact, i-au intrebat daca este adevarat, ei au spus ca nu. Pa si la revedere.

Potrivit reprezentantei unitatii de invatamant, din cadrul "Programului pentru Scoli al Romaniei", prin care se deruleaza si proiectul "Cornul si Laptele", Duma Nadia, insinuarile cum ca produsul de panificatie mucegait ar fi ramas in sala de clasa nu au putut fi probate.

 

Ce spun parintii elevilor maramureseni

Conform comunicatului, invatatoarea clasei in care s-a semnalat problema spune ca elevii s-au jucat cu alimente expirate . Astfel, consideram ca e foarte putin probabil ca parintele sa nu fi verificat ghiozdanul copilului sau inca din anul scolar 2018-2019.

Astfel, Duma Nadia a declarat public, la solicitarea Consiliului Judetean Maramures, un alt fapt care nu poate fi probat, dar care pune institutia intr-o lumina mai buna.

Desigur, au fost multe alte reactii ale unor parinti din Baia Mare sau alte localitati din judet. Multi dintre ei s-au plans ca au intalnit probleme asemanatoare cu produsele de panificatie oferite copiilor, dar si cu laptele. Mai exact, o femeie a povestit cum copilul ei a ajuns la spital de urgenta dupa ce a baut laptele primit de la scoala, avand simptome precum varsaturile sau diareea.

O alta persoana care doreste sa ii fie protejata identitatea, parinte a unul elev in clasa a 6-a la Colegiul de Arte din Baia Mare, a declarat pentru ActualMM.ro ca elevii sunt trimisi SA SEMNEZE si sa ridice produsele din locul in care sunt depozitate. Produse pe care, conform, femeii, de multe ori elevii aleg sa nu le ridice din cauza starii neconforme in care s-ar afla acestea.

 

Ce spune legea

Potrivit Hotararii nr. 640 din 2017 pentru aprobarea Programului pentru scoli al Romaniei in perioada 2017-2023, art. 9, directorii unitatilor de invatamant sunt responsabili de receptia produselor in unitatile de invatamant, precum si de distribuirea acestora elevilor prezenti la cursuri.

De asemenea, tot in cadrul acestei hotarari sunt specificate conditiile in care trebuie sa fie pastrate produsele alimentele de catre unitatile de invatamant: "depozitarea produselor in unitatile de invatamant se face in spatii special amenajate pentru depozitarea/ pastrarea produselor in conditii de igiena, dotate, dupa caz, cu echipamente frigorifice monitorizate din punct de vedere al temperaturii".

Conform prevederilor legale in vigoare, temperatura la care trebuie pastrat laptele este intre +2 si +4 grade celsius. Asadar, necesitatea unor frigidere in scolile in care se deruleaza programul "cornul si laptele" este cat se poate de clara.

La cererea ActualMM.ro, reprezentantii ISJ Maramures au solicitat directorilor unitatilor de invatamant din judet sa semnaleze orice fel de abatere care ar putea pune in pericol sanatatea copiilor. Raspunsul directorilor: nimeni nu are nici o problema.

Pe aceasta cale solicitam Inspectoratului Scolar al Judtului Maramures, respectiv Consiliului Judetean Maramure, prin care se deruleaza programul "cornul si laptele" in Maramures sa ne transmita cate din unitatile de invatamant din judetul nostru intrunesc condtiile de depozitare a produselor alimentare care ajung la copii si daca toate unitatile de invatamant au frigidere sau camere frig pentru a pastra alimentele cum spune legea.

In contextul in care nu mai putin de 17 scoli din Maramures au inca WC-ul in curte, iar personalul in scoli este insuficient, chiar suntem curiosi cate dintre unitatile de invatamant au posibilitatea sa respecte cu strictete, asa cum reiese din declaratia Consiliului Judetean, conditiile de primire, pastrare si distribuire a alimentelor care la copii. Personal, ca o concluzie pe care mi-o permit in calitate de parinte, as paria ca in cazul unor controale dispuse de catre autoritati , am vedea ca teoria Consiliului Judetean e una, iar realitatea in teritoriu e alta. Intre timp, oficial, toate sunt roz in judetul nostru.

Probleme in Maramures cu acest program au mai fost si in trecut, cum arata presa vremii la vremea respectiva: un copil si-a rupt un dintre in corn, altul a ajuns la spital dupa ce a mancat un corn.

Facem un apel catre parintii care au copii care beneficiaza de corn si lapte in cadrul acestui program, sa ne transmita daca au avut sau vor avea situatii neplacute cu privire la calitatea acestor produse si chiar sa faca plangeri la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului. Pentru ca nimic, nici politica, nici interesele economice ale unora sau altora, nici macar dezinteresul celor care ar trebui sa asigure ca sunt indeplinite conditiile pentru asigurarea bunastarii copiilor nostri nu sunt mai presus de sanatatea copiilor nostri.

 

Adrian Barbur/ ActualMM

Politia incalca legislatia rutiera in timpul deplasarii pe sosele
Citeste
Decizie de ultim moment de la Autoritatea Electorala Permanenta. Ce se intampla la final de saptamana
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.