Porc mistret gasit mort pe un fond de vanatoare din Bistrita-Nasaud, la limita cu judetul Maramures

PESTA PORCINA CONFIRMATA  Prefectul Vasile Moldovan a participat la o intalnire in localitatea Romuli, judetul Bistrita-Nasaud, unde a fost identificat pe raza comunei, la limita cu judetul Maramures, pe un fond de vanatoare un mistret decedat. Dupa recoltarea si analiza probelor recoltate, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala de la Bucuresti a confirmat prezenta virusului pestei porcine africana la porcul mistret gasit decedat pe fondul de vanatoare.

"Am participat la intalnirea Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor Bistrita-Nasaud, alaturi de prefectul Ovidiu Frent, respectiv specialisti, directorul DSVSA Maramures, Danut Crisan,  dr. Nicu Chis, sef serviciu Control Oficial Sanatate Animala DSVSA Maramures, administratorii fondurilor de vanatoare, garda forestiera, primarii si viceprimarii unitatilor administrativ-teritoriale din zona. S-a aprobat planul de masuri pentru combaterea pestei porcine africane la mistret in judetele Bistrita-Nasaud si Maramures. De asemenea s-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafata de 8 km, . In fondurile de vanatoare din zona afectata se dispun masuri de recoltare integrala a mistretilor prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire", a declarat prefectul Vasile Moldovan.

Alte masuri care vor fi aplicate prevad, inventarierea porcinelor domestice din zona infectata, interzicerea circulatiei animalelor domestice prin incinta padurilor; intrarea si iesirea in si din padure a persoanelor fizice si juridice care transporta masa lemnoasa, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de catre ocoalele silvice si comunicate la DSVSA din cele doua judete. Reprezentantii desemnati in plan, impreuna cu gestionarii fondurilor de vanatoare vor lua masurile de dezinfectie.

Exploatatiile de porcine din zona infectata vor fi puse sub supraveghere clinica de catre echipe din cadrul celor doua directii ale DSVSA sau medicii veterinari de libera practica concesionari, cu aplicarea de masuri de restrictionare a miscarii animalelor. Vor fi luate masurile de biosecuritate specifice pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane.

Mistretii vanati vor fi depozitati integral in spatii frigorifice de catre gestionarii fondurilor de vanatoare pana la sosirea rezultatelor de laborator. S-a solicitat informarea secretarilor unitatilor administrativ-teritoriale cu privire la interdictia organizarii la aglomerari de animale pe raza localitatilor.

Cetatenii care identifica porci mistreti morti in padure, pe fondurile de vanatoare, sunt rugati sa anunte autoritatile administratiei publice locale si autoritatile sanitar-veterinare din Bistrita-Nasaud si Maramures, respectiv masuri de preventie printre care si de a evita sa intre in contact cu animalul decedat in scopul de a preveni aparitia de focare in gospodariile populatiei, fapt care ar afecta din punct de vedere economic si social unitatile administrativ-teritoriale din cele doua judete.

 

Informatii furnizate de C.J.S.U. Maramures

Accident rutier la barsana
Citeste
FOTO
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.