Politistii pot emite de acum ordin de protectie pe loc

E OFICIAL!  La sfarsitul anului trecut, mai exact in 28 decembrie 2018, a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr.146 privind modalitatea de gestionare a cazurilor de violenta domestica de catre politisti.

Acest Ordin face aplicabile prevederile Legii nr.217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei domestice, republicata si consolidata si reglementeaza procedura de interventie a politistilor, dar si procedurile de emitere si de punere in executare a ordinului de protectie provizoriu.

Prevederile ordinului se aplica de catre politistii de ordine publica, daca sesizarea privind un caz de violenta in familie s-a facut prin sistemul de urgenta 112, sau de orice politist, indiferent de structura din care face parte, daca sunt sesizati direct sau s-au sesizat din oficiu. Cu ocazia interventiei, in vederea stabilirii existentei unui risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea persoanelor sa fie pusa in pericol printr-un act de violenta domestica, politistii evalueaza situatia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului.

In situatia in care concluziile rezultate in urma intocmirii formularului de evaluare a riscului indica existenta unui risc iminent ca viata, integritatea fizica ori libertatea victimei sa fie pusa in pericol, politistul care a intocmit formularul de evaluare a riscului emite ordinul de protectie provizoriu.

Ordinul de protectie provizoriu poate fi emis si in situatia in care victima se afla in imposibilitatea obiectiva de a furniza informatiile necesare completarii formularului de evaluare a riscului, pe baza evaluarii criteriilor din cap. I al formularului de catre politist.

Prin acest ordin se dispun, pe o perioada de 5 zile, una sau mai multe masuri de protectie, apte sa contribuie la diminuarea riscului iminent, iar incalcarea oricareia din masurile dispuse constituie infractiune. In situatia in care a fost dispusa evacuarea temporara a agresorului din locuinta comuna, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate, iar agresorul declara ca nu are asigurata cazarea din alta sursa, politistul il informeaza cu privire la dreptul de a solicita gazduirea in cadrul unor centre pentru persoane fara adapost. Cu ocazia evacuarii temporare din locuinta, agresorului i se ofera timpul strict necesar pentru ca acesta sa-si poata lua asupra sa documentele de identitate sau alte bunuri personale de stricta necesitate.

Ordinul de protectie provizoriu poate fi contestat la instanta de judecata competenta, in termen de 48 de ore de la comunicare.

Legea mai prevede ca si masura de protectie ce poate fi stabilita prin ordin de protectie provizoriu si obligarea agresorului de a purta permanent un sistem electronic de supraveghere, dar aceasta masura nu poate fi dispusa pana la data intrarii in vigoare a legii speciale, care va reglementa procedurile de punere in aplicare a acestei masuri.

 

Informatii furnizate de IPJ Maramures

Patru maramureseni depistati la volan beti sau fara permis de conducrere
Citeste
Protectia victimelor violentei domestice: politistii pot emite ordin de protectie provizoriu
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.