Platformele de colectare a gunoiului menajer din Baia Mare vor fi subterane

VESTE BUNA  Actualele platforme de colectare a gunoiului menajer din Baia Mare se vor transforma in urmatorii ani. Marea lor majoritate vor fi ingropate in sol, astfel ca gunoiul nu va mai fi la vedere. Totodata, nici mirosurile emanate nu se vor mai simti la fel, in momentul in care vom trece prin preajma lor.

In prima faza, din cele 180 de platforme aflate pe raza municipiului nostru, aproape jumatate vor fi ingropate. Mihai Apan, directorul general al societatii Drusal, a precizat:

"Conform noului contract pe zona 1, vor fi 80 de platforme subterane, dotate cu niste instalatii hidraulice, ce vor ridica benele de gunoi, iar cand acestea se lasa in jos vor fi ca o cutie postala. Deja la Oradea, Cluj sunt asemenea platforme subterane functionale. Datorita acestora, scapam de o problema: ii va impiedica pe acei scotocitori in gunoaie, care fac mizerie in jurul platformelor.

In momentul de fata, noi avem 180 de platforme pe toata suprafata Baii Mari. Insa conform noului contract vor deveni ingropate doar 80, ca atatea sunt stipulate in documentatia de achizitie. Probabil ca in primii trei ani de zile le vom termina de instalat. Investitia pe care trebuie sa o facem este destul de mare, ne va costa intre 12.000 si 15.000 pentru fiecare platforma, in functie de capacitatea ei. Daca inmultim cu 80, in prima faza, iese o suma mare, pe care noi trebuie sa o platim. Dar aceasta este cuprinsa in costurile noastre. Daca vom vedea ca platformele functioneaza si va fi necesar, vom mari numarul lor. Restul vor ramane asa cum sunt. Insa ingroparea ghenelor de gunoi nu este un lucru chiar usor. Trebuie sa stim sigur ca prin fiecare loc de platforma nu trece nicio retea de gaz, apa, curent electric".

Platformele noi de gunoi vor rezolva mai multe probleme

"Noile platforme ingropate nu vor mai lasa mirosurile sa iasa in preajma lor. De asemenea, vor trebui golite doar o data pe zi si nu de mai multe ori, cum se procedeaza acum, in unele locuri din oras: "La inceputul contractului nostru, a fost un anumit numar de blocuri. In timp, numarul lor a crescut, dar platformele au ramas tot atatea, pentru ca in momentul cand s-a construit un bloc nou, noi am dorit impreuna cu primaria sa stabilim cate o platforma pentru el. Insa daca o puneam prea departe era o problema ca de ce e asa departe, daca o instalam mai aproape, era prea aproape de geam si oamenii spuneau ca miroase. Or, cu noul tip de platforme ingropate, vom scapa si de aceasta problema.

Nu se vede absolut nimic, nu miroase, arata foarte bine, asa ca vom putea extinde acest numar de platforme in timp. Conform legii Mediului, noi ar trebui sa ridicam gunoiul odata pe zi, insa in prezent sunt platforme unde mergem si culegem deseurile menajere si de trei ori pe zi, deoarece, nefiind suficiente si lumea continuand sa arunce, nu avem de ales si trebuie sa le golim mai des, astfel ca lucram in trei schimburi. Cu noile platforme ingropate, nu vom mai avea nici aceasta problema daca vom mari numarul lor", a conchis directorul societatii de salubrizare.

Arestat preventiv dupa ce aproape si-a ucis in bataie iubita
Citeste
Prognoza meteorologica pentru Maramures pana la sfarsitul lunii
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.