Placutele bilingve ar fi fost montate ilegal

In data de 8 octombrie a.c., pe ascuns, s-au schimbat tablele cu numele localitatii de la intrarea din municipiul Sighetu Marmatiei. Acestea, desi nou-montate, au fost inlocuite cu altele in care numele localitatii apare si in limba maghiara.

Totul, in mod ilegal si fara aprobarea Consiliului local Sighet.

Legea prevede ca numele localitatilor se scriu si in alte limbi acolo unde exista o populatie minoritara etnica de cel putin 20% din totalul populatiei. Or, la Sighet nu este cazul: minoritatea maghiara reprezinta, conform ultimului recensamant, in jur de 11% din totalul populatiei. Tot legea mai prevede ca se pot monta table cu numele localitatii scrise si in alte limbi, insa cu aprobarea Consiliului local, aprobare care NU EXISTA! – scrie sighet247.ro

In fapt, conform informatiilor obtinute de catre Sighet 247, d-na viceprimar Beres Ildiko Ibolya, a dat numeroase telefoane la SPG Urbana cerandu-le sa achizitioneze alte table pe care sa apara denumirea Sighetului si in limba maghiara si sa le inlocuiasca pe cele existente prezent, inscriptionate doar in limba romana. Un angajat servil si umil a executat ordinul fara sa-si dea seama ca incalca legea. Totul a fost pregatit minutios si s-a petrecut in lipsa directorului SPG Urbana, care se afla in concediu de odihna.

Pe pagina de Facebook a UDMR Maramures a aparut un mesaj sfidator), aclamand o victorie impotriva romanilor, mesaj pe care il redam in traducere: "Un vis vechi de 30 de ani a devenit realitate! Pentru maghiari ziua de 8 octombrie 2019 va ramane in istorie!".

Nemultumiri au aparut si din partea comunitatii ucrainiene din Sighet legate de faptul ca nu apare denumirea localitatii si in limba ucraineana, avand in vedere ca in Sighet exista o importanta minoritate ucraineana. Lauruc Mihai, liderul minoritatii rutene din Sighet, a declarat pentru Sighet 247 ca isi exprima dorinta ca numele localitatii sa fie inscriptionat si in limba ucraineana, cu caractere chirilice.

Consilierii locali Iuga Nicolae si Gavrila Mihali au atras atentia asupra faptului ca exista un risc major de a deschide o "cutie a Pandorei" si de a ajunge la conflicte interetnice, "doar pentru ca d-na Beres sa isi poata face campanie electorala in Sighet".

Ba, mai mult, pe noile table apare si insemnul Asociatiei "Rotary" si o inscriptie "Club Rotary Sighet, Hotel Marmatia, Voievodal Sighet, Hotel Casa Iurca". Oricine intra in oras intelege ca acest oras este condus, de fapt, de catre acest Club Rotary. Nimeni nu poate spune pe ce lege se bazeaza trecerea clubului "Rotary" pe tablele cu denumirea localitatii. De ce nu si-ar pune reclama si alte hoteluri sau ONG-uri pe tabla cu intrarea in oras? De ce tocmai acest Club "Rotary"? De ce sa nu punem reclama la vulcanizari, papetarii sau birturi? De ce sa nu punem un "cui" si un "scaun" pe aceste table?

Intre timp, inscriptiile in limba maghiara au fost sterse de catre persoane necunoscute de pe tablele de la intrarea in oras. Primarul municipiului, inginer in lemn Horia Scubli, regreta ca aceste inscriptii au fost vandalizate. Politia arata ca a primit o plangere pentru distrugere si ca a deschis o ancheta in acest caz, fara a specifica cine a depus plangerea.

Mai multi consilieri locali au anuntat ca vor lua la rost executivul Primariei cu privire la acest aspect in prima sedinta de Consiliu local si, daca va fi cazul, vor formula plangeri penale pentru incalcarea legii si abuz in serviciu.

sursa sighet247.ro

Citeste si

Prin Ulmeni cu mopedul neinmatriculat si fara permis de conducere
Citeste
Transporturi ilegale de material lemnos si taieri ilegale, depistate la Grosii Tiblesului si Leordina
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.