Peste 30 de persoane evacuate dintr-un bloc de pe strada George Enescu

EXPLOZIE IN BAIA MARE  O explozie puternica a avut loc in aceasta dimineata intr-un apartament de pe strada George Enescu din Baia Mare. Potrivit autoritatilor, explozia nu a fost urmata de incendiu.

Mai multe echipaje de pompieri militari, jandarmi, politisti si ambulante au ajuns imediat la fata locului. Potrivit primelor informatii, s-a impus evacuarea a aproape 40 de persoane din bloc.

La fata locului au ajuns si reprezentantii firmei de distributie a gazelor. Autoritatile verifica in aceste momente daca structura blocului a ramas intacta. Momentan nu se stie care a fost cauza exploziei.

ACTUALIZARE:

Potrivit ultimelor informatii, se pare ca explozia s-a produs din cauza instalatiei de gaz de la aragaz, care era montata gresit. Potrivit purtatorului de cuvant al Institutiei Prefectului Maramures, Dan Buca, ISC efectueaza verificari pentru a stabili daca structura de rezistenta a blocului a fost afectata de explozie. In cazul in care structura a fost afectata, se va impune evacuarea si relocarea locatarilor, iar jandarmii si politia trebuie sa asigure paza bunurilor materiale ale acestora.

ACTUALIZARE 2:

Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, alaturi de prefectul judetului Maramures au ajuns la fata locului. Primarul s-a interesat atat de persoanele aflate in imobilul in care s-a produs explozia, cat si de starea celorlalti locatari ai blocului. Se pare ca in apartamentul explodat locuieste o persoana varstnica si cu nevoi speciale. Primarul a luat primele masuri pentru ca baimareanul de 60 de ani sa aiba unde sa locuiasca pentru moment, in regim hotelier. Mai mult, o alta persoana afectata de explozie a fost transportata, la interventia primarului, la o cresa, unde a primit o masa calda si a ramas pe toata perioada interventiei.

"S-a intervenit in sistem integrat pentru gestionarea situatiei de urgenta generate de explozie. Nu s-au inregistrat victime sau persoane ranite. Explozia a produs pagube materiale. Echipele de interventie au procedat la inchiderea circulatiei rutiere, asigurarea perimetrului zonei afectate, sistarea alimentarii cu gaz metan si energie electrica a imobilului. Initial s-au autoevacuat 10 persoane, iar ulterior de catre echipele de interventie au fost evacuate 44 de persoane. Deflagratia s-a produs la etajul III al imobilului, datorita montarii defectuoase a unui aragaz intr-o locuinta, conform verificarilor efectuate de specialisti", a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur. Explozia a afectat patru garsoniere. Evaluarea preliminara a relevat faptul ca mai afectate sunt trei locuinte. De asemenea, au fost avariate doua autoturisme. Suflul exploziei a dislocat geamuri din peretele exterior al imobilului. Angajatii Inspectoratului Judetean de Constructii Maramures au procedat la verificarea structurii de rezistenta a imobilului. Cetateanul care locuia in garsoniera unde s-a produs explozia, a fost transportat pentru investigatii medicale la UPU-SMURD a Spitalului Judetean de Urgenta "Dr. Constantin Opris" din Baia Mare.

Situatia acestuia a fost discutata impreuna cu primarul Catalin Chereches si avand in vedere faptul ca, deocamdata nu poate locui in garsoniera, s-a luat decizia cazarii in regim hotelier, fiind o persoana in varsta si cu nevoi speciale. O alta persoana afectata de explozie a fost transportata la interventia primarului Catalin Chereches, pe perioada interventiei, la o cresa din apropiere, unde a servit masa calda. Structura de rezistenta a blocului nu a fost afectata de explozie. Dupa verificarile efectuate de catre specialisti, cetatenii au revenit in imobil. Angajatii societatii de salubrizare au procedat la curatarea zonei afectate de producerea exploziei, respectiv a strazii. S-a reluat circulatia rutiera si pietonala in zona. Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Baia Mare va proceda la evaluarea pagubelor si va stabili fondurile necesare pentru reparatii. De asemenea, se va proceda la identificarea persoanei care a montat gresit aragazul. La interventie pentru eliminarea efectelor negative au participat efective si mijloace tehnice de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Gheorghe Pop de Basesti" , de la Inspectoratul Judetean in Constructii Maramures, EON Gaz, CLSU Baia Mare", se arata in comunicatul transmis de catre CJSU Maramures.

 

Adrian Barbur/ ActualMM

Un apartament a sarit in aer
Citeste
Imagini de la explozia produsa intr-un apartament situat pe strada George Enescu din Baia Mare
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.