Pesta porcina africana, confirmata si in Rozavlea

INCA UN FOCAR IN MARAMURES  Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramures s-a reunit in sedinta extraordinara dupa confirmarea cazului de pesta porcina din localitatea Rozavlea, dintr-o exploatatie non-profesionala. Pana la confirmarea probelor de laborator transmise la Bucuresti, exploatatia a fost plasata sub supraveghere sanitara si a fost efectuata ancheta epidemiologica. Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala de la Bucuresti a confirmat in dupa amiaza zilei de ieri prezenta virusului pestei porcine africana la porcul domestic. Pentru reducerea riscului de raspandire a bolii s-a procedat la sacrificarea si ecarisarea alternativa prin ingopare a sapte suine , cu respectarea normelor prevazute de catre legislatia in vigoare.

"In sedinta s-a aprobat planul de masuri pentru combaterea pestei porcine africane. La Rozavlea s-a efectuat dezinfectia preliminara a adaposturilor, respectiv cea intermediara, dar si catagrafierea zonei. S-a procedat la stabilirea zonei de protectie, in jurul focarului pe o suprafata de 3 km, . Zona de supraveghere stabilita in jurul focarului are o suprafata de 10 km si include localitatile: Bogdan Voda, Ieud, Dragomiresti, Bocicoel, Viseu de Jos, Ruscova, Leordina, Petrova, Strimtura, Slatioara, Poienile Izei si Botiza. De asemenea, s-a efectuat dezinfectia platformei de dejectii, a cailor de acces, a materialelor si ustensilelor posibil contaminate. S-au intocmit documentele pentru despagubirea proprietarului. Personalul DSVSA si medicii veterinari au discutat cu cetatenii si le-au explicat sa nu intre in panica pentru ca sunt aplicate doar masurile de biosecuritate si ca nu se va proceda la sacrificarea suinelor din gospodarii", a spus prefectul Vasile Moldovan.

In zona de protectie se interzice deplasarea si transportul porcilor pe drumuri publice sau private, cu exceptia cazului in care sunt avizate de autoritatea veterinara locala. Interdictia nu se aplica tranzitului porcilor pe sosea sau pe calea ferata daca tranzitul se face fara descarcare sau oprire, iar transportul este autorizat; poate fi acordata o derogare in cazul porcilor destinati taierii, care provin din exteriorul zonei de protectie si se indreapta spre un abator situat in zona mentionata anterior pentru taiere imediata. Niciun animal domestic nu poate intra sau parasi o exploatatie fara autorizarea autoritatii veterinare locale. Se efectueaza zilnic supravegheri clinice si inspectii de catre sase echipe alcatuite din medici veterinari si personal auxiliar din cadrul unitatii locale. Echipele de inspectie pot fi suplimentate in functie de necesitate cu reprezentanti ai unitatii locale, personal auxiliar si medici veterinari oficiali.

In zona de supraveghere se efectueaza un recensamant al tuturor exploatatiilor. De asemenea, este interzisa deplasarea si transportul porcilor pe drumuri publice sau private, cu exceptia cazurilor in care sunt avizate de autoritatea veterinara locala. Interdictia nu este aplicata tranzitului porcilor pe sosea sau pe calea ferata, daca tranzitul se face fara descarcare sau oprire; poate fi acordata o derogare in cazul porcilor destinati taierii, care provin din exteriorul zonei de protectie si se indreapta spre un abator situat in zona mentionata anterior pentru taiere imediata. Niciun animal domestic nu poate intra sau iesi dintr-o exploatatie in cursul primelor sapte zile fara autorizarea autoritatii veterinare locale. Sunt instituite filtre rutiere de control la intrarea si iesirea din zona de supraveghere. Vehiculele care au fost utilizate la transportul porcilor nu pot parasi cele doua zone stabilite fara a fi curatate si dezinfectate.

Pentru a preveni transportul ilegal de animale vii, a produselor si preparatelor din carne destinate consumului, respectiv suine provenite din exploatatii non-profesionale situate in zone aflate sub restrictii ca urmare a unor focare de pesta porcina africana, sunt instalate filtre de catre Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures si DSVSA Maramures. Populatia a fost

informata de catre medicii veterinati cu privire la evolutia bolii, semnele clinice, modul de transmitere si masurile intreprinse in caz de suspiciune sau confirmare a bolii. Se interzice organizarea de targuri, aglomerari de animale, expozitii, transporturi de animale sau orice alte evenimente care implica miscarea animalelor. Directorul adjunct al DSVSA Maramures, Vasile Pop a precizat ca focarul de pesta porcina de la Rozavlea are legatura cu mediul silvatic. In zona nu sunt ferme profesionale de suine. Este un focar primar ca si cel de la Sabisa, a mai adaugat Vasile Pop.

La nivelul Unitatii Operationale Locale a Comitetului Local de Combatere a Bolilor Maramures au fost luate masurile ncesare pentru asigurarea stocului de echipamente si materiale pentru interventie, respectiv pentru aplicarea masurilor specifice in focarul de pesta porcina africana, conform prevederilor legislatiei in vigoare. La punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmatiei este asigurat permanent efectuarea controlului sanitar-veterinar. Suspiciunile de boala si mortalitatile de animale se notifica de urgenta medicilor veterinari si autoritatilor.

Informatii furnizate de CJSU Maramures

VIDEO
Citeste
Eveniment cultural artistic dedicat sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.