Pesta porcina africana, confirmata la un porc mistret gasit mort pe un fond de vanatoare

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramures s-a reunit in sedinta extraordinara, dupa identificarea unui porc mistret mort pe fondul de vanatoare nr. 42 Valea Chioarului. Dupa recoltarea si analiza probelor recoltate, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala de la Bucuresti a confirmat prezenta virusului pestei porcine africana la porcul mistret gasit decedat pe fondul de vanatoare.


Prefectul Vasile Moldovan a spus: " In sedinta s-a aprobat planul de masuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistret atat in zonele afectate, cat si in zonele neafectate din mediul silvatic. S-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafata de 8 km . Zona tampon are o suprafata de 5 km si include 11 fonduri de vanatoare din judetul nostru si un fond de vanatoare din judetul Salaj, dar si localitatile Remetea Chioarului, Finteusu Mare, Copalnic, Iadara, Posta, Curtuiusu Mic, Fericea. In fondurile de vanatoare din zona afectata se dispun masuri de recoltare integrala a mistretilor prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire".

Directorul adjunct al DSVA Maramures, Vasile Pop, a precizat ca nu sunt inregistrate cazuri de pesta la porcul domestic in judet, dar ca boala este virala si extrem de contagioasa.

Cetatenii nu realizeaza gravitatea problemei, chiar daca pesta porcina este prezenta in mediul silvatic. Reprezentantii DSVSA Maramures s-au deplasat in teritoriu si vor avea discutii referitoare la masurile de prevenire a raspandirii virusului pestei porcine africane cu administratorii fondurilor de vanatoare si cetatenii din zona infectata si zona tampon.

Masurile care se impun a fi aplicate prevad: inventarierea porcinelor domestice din zona infectata, interzicerea circulatiei animalelor domestice prin incinta padurilor; intrarea si iesirea in si din padure a persoanelor fizice si juridice care transporta masa lemnoasa, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de catre ocoalele silvice si comunicate la DSVSA Maramures. Reprezentantii desemnati in plan, impreuna cu gestionarii fondurilor de vanatoare vor lua masurile de dezinfectie.

Exploatatiile de porcine din zona infectata vor fi puse sub supraveghere clinica de catre echipe din cadrul DSVSA Maramures sau medicii veterinari de libera practica concesionari, cu aplicarea de masuri de restrictionare a miscarii animalelor. Vor fi luate masurile de biosecuritate specifice pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane.

Mistretii vanati vor fi depozitati integral in spatii frigorifice de catre gestionarii fondurilor de vanatoare pana la sosirea rezultatelor de laborator. S-a solicitat informarea secretarilor unitatilor administrativ-teritoriale cu privire la interdictia organizarii de aglomerari de animale pe raza localitatilor.

Cetatenii care identifica porci mistreti morti in padure, pe fondurile de vanatoare, sunt rugati sa anunte autoritatile administratiei publice locale si autoritatile sanitar-veterinare, respectiv sa intreprinda masuri de preventie.

Se recomanda populatiei de a evita sa intre in contact cu animalul decedat in scopul de a preveni aparitia de focare in gospodariile populatiei, fapt care ar afecta din punct de vedere economic si social unitatile administrativ-teritoriale.

S-a rasturnat cu masina si a ajuns pe un gard
Citeste
Virusul, confirmat in Maramures la un porc mistret gasit mort pe un fond de vanatoare
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.