Pesta porcina africana confirmata la un porc mistret gasit decedat in fondul de vanatoare slatioara

Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a reunit in sedinta extraordinara pentru aplicarea masurilor specifice si a planului pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreti, in zonele afectate si neafectate, urmare a confirmarii bolii la un porc mistret gasit decedat in fondul de vanatoare 19, Slatioara.


Directorul executiv al DSVSA Maramures, Danut Crisan, a precizat ca un cetatean a identificat un porc mistret, iar dupa recoltarea si analiza probelor de la laboratorul DSVSA Maramures, rezultatul a fost pozitiv. De asemenea, si Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala de la Bucuresti a confirmat prezenta virusului pestei porcine africana la porcul mistret gasit decedat pe fondul de vanatoare.

Presedintele CLCB, prefectul Vasile Moldovan a spus: "A fost aprobat planul de masuri, respectiv stabilirea zonei infectate pe o suprafata de 8 km, care include localitatile Slatioara, Stramtura, Glod, Poienile Izei, Botiza, Valeni, Barsana respectiv zona tampon, pe o suprafata de 5 km, ce include localitatile Budesti, Petrova, Rozavlea, Sieu, Nanesti, Sarbi, Leordina, Hoteni, Breb, Sat Sugatag, Oncesti, Costiui. In fondurile de vanatoare din zona afectata se dispun masuri de recoltare integrala a mistretilor prin metode de vanatoare care nu disloca efectivul, respectiv prin panda si dibuire".

Alte masuri care vor fi aplicate prevad, inventarierea porcinelor domestice din zona infectata, interzicerea circulatiei animalelor domestice pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane.

Mistretii vanati vor fi depozitati integral in spatii frig de catre gestionarul fondului de vanatoare pana la sosirea rezultatelor de laborator.

Directorul executiv al DSVSA Maramures, Danut Crisan, a atras atentia si a solicitat informarea secretarilor unitatilor administrativ-teritoriale cu privire la interdictia organizarii la aglomerari de animale pe raza localitatilor. De asemenea, a solicitat cetatenilor care identifica porci mistreti morti in padure sa anunte autoritatile administratiei publice locale si autoritatile sanitar-veterinare, dar mai ales sa nu intre in contact cu animalul decedat pentru a preveni si evita aparitia de focare in gospodarii, fapt care ar afecta din punct de vedere economic si social unitatile administrativ-teritoriale.

Prefectul Vasile Moldovan a solicitat toleranta zero din partea institutiilor abilitate si aplicarea ferma a legislatiei in vigoare pentru persoanele care transporta si comercializeaza ilegal in Maramures porci domestici din zonele afectate de boala pestei porcine africane, din judetele invecinate

1500 de copii i-au luat la intrebari pe politistii din Sighet
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.