Pagube de peste 45 mii lei produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase in luna mai

Fenomenele hidrometeorologice periculoase care s-au manifestat, la nivelul judetului Maramures in luna mai au afectat 28 de unitati administrativ teritoriale, respectiv 46 de localitati si au produs pagube in valoare de peste 45 mii lei.

Torentii formati pe versanti in urma precipitatiilor au contribuit la cresterea debitelor si paraielor de pe raza localitatilor care s-au revarsat din albie.

A fost distrusa de apele involburate o casa si alte doua avariate , respectiv inundate 30 de anexe gospodaresti.

Suvoaiele de apa au spalat 9,5 km de drumuri comunale, respectiv 206, 53 km de strazi si ulite. Apele revarsate au transportat material aluvionar care au colmatat sectiuni de scurgere de la poduri si podete. Au fost afectate de inundatii trei obiective socio-culturale. Au fost afectate de apele involburate trei poduri si 54 de podete.

De asemenea, a fost afectata de viitura o punte pietonala. S-au inundat 77,35 hectare de teren agricol, o statie de captare a apei, 18,2 hectare de pasuni si fanate, 4 km de drumuri forestiere si 13, 64 km de drumuri agricole. Cresterea debitelor si nivelurilor cursurilor de apa au contribuit la afectarea unui zid de sprijin pe o lungime de 1 km, aparari de mal pe o lungime de 2,1 km, dar si eroziuni de maluri pe o lungime de 5,25 km.

Vaile si paraiele de la nivel local au produs colmatari pe o suprafata de 6 km, respectiv rigole pe o lungime de 550 metri. Grindina de dimensiuni mici si medii a afectat 463,8 hectare de teren agricol, panouri si folii de solarii, dar si obiective social economice si culturale.

Rafalele puternice de vant care au avut aspect de vijelie si grindina au produs pagube pe o suprafata de 428,345 mp la anexe gospodaresti, respectiv la peste 4400 de locuinte. De asemenea, au fost afectate lucrari de amenajare si aparare de mal aflate in administrarea Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures.

Din datele primite pana in prezent au fost avariate de grindina in municipiul Baia Mare peste 370 bunuri de folosinta indelungata.

"Nu am avut victime sau persoane ranite in perioadele cu fenomene hidrometeorologice periculoase. Echipele de interventie din cadrul CJSU, grupurile de suport tehnic, comitetele locale pentru situatii de urgenta, personalul din cadrul serviciile pentru situatii de urgenta, pompieri militari, echipaje de politie si persoane voluntare au actionat si intervenit cu mijloace tehnice ", a spus prefectul Vasile Moldovan, presedintele CJSU Maramures.
Comisii mixte numite prin ordin al prefectului s-au deplasat in teritoriu si au procedat la constatarea si evaluarea pagubelor produse la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale. Acestea au fost centralizate si s-a procedat la intocmirea unui Proiect de Hotarare de Guvern in vederea alocarii de resurse financiare pentru refacerea si reabilitarea obiectivelor afectate de fenomenele meteorologice periculoase produse in judet. Se lucreaza la intocmirea borderourilor privind acordarea de ajutoare de urgenta pentru sprijinirea familiilor/persoane singure afectate de inundatii in luna mai, cu sumele de plata propuse de la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale in functie de gradul de afectare a bunurilor de folosinta indelungata.

 

Tineri din Ulmeni, bagati la zdup pentru lovire sau alte violente si tulburarea ordinii si linistii publice
Citeste
Doi tineri din ulmeni si-au pierdut libertatea pentru lovire sau alte violente si tulburarea ordinii si linistii publice
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.