Oua si carne infestate in magazine dupa ce gripa aviara a fost confirmata la o ferma din Seini?

MARAMURESENII, IN PERICOL  Gripa aviara confirmata la o ferma de gaini din Seini, judetul Maramures, a umplut prima pagina a ziarelor din toata tara. In acest moment, autoritatile maramuresene se straduiesc sa faca fata situatiei, insa in ceea ce priveste comunicarea publica pe aceasta tema, inca exista multe semne de intrebare.

Autoritatile se feresc sa faca publice toate datele problemei, lasand loc de interpretari. Nu mai putin de 18.600 de gaini au fost confirmate ca si infestate cu virusul, de catre autoritati. Acestea urmeaza sa fie azi, in cursul zilei, incinerate. Mii de oua sau produse din carne infestate ar putea fi, insa, pe rafturile magazinelor.

Contactati de catre ActualMM.ro, reprezentantii DSVSA Maramures au precizat ca gainile nu au mai ouat de cand boala s-a manifestat asupra lor, acesta fiind unul dintre semnele bolii. Autoritatile au demarat cercetari de amploare pentru a stabili in cate magazine si din cate judete au fost distribuite produsele de la ferma din Seini, a mai spus Liviu Sima, purtatorul de cuvant al DSVSA Maramures.

Virusul cu care au fost infestate pasarile se numeste, in termeni biologici, H5N8 si inca de la aparitia acestui si pana acum nu au existat cazuri de transmitere la om, a declarat pentru ActualMM.ro Dr. Rares Pop, directorul DSP Maramures. Se pare ca focarul a fost descoperit inca din data de 6 ianuarie. Proprietarii fermei, doi medici veterinari, au sigilat ferma inca de atunci si nici un produs, nici macar furajele pentru animale, nu au fost scoase din incinta fermei.

Cu toate ca autoritatile spun ca maramuresenii nu ar trebui sa se panicheze, ar fi bine sa fiti totusi precauti de unde achizitionati, respectiv cum preparati termic alimentele cumparate cu atat mai mult cu cat autoritatile vorbesc abia astazi, 15 ianuarie, despre focarul de gripa aviara, cand acesta a fost depistat inca din data de 6. Ne vom abtine de la comentarii in ceea ce priveste modul in care autoritatile au ales sa gestioneze "la secret" aceasta problema care tine de siguranta publica pana cand aceasta a aparut in mediul public.

Stire in curs de actualizare.

 

ActualMM

Accident cu victima incarcerata in cavnic, in apropierea partiilor de schi
Citeste
Info meteo si trafic. Starea vremii si a soselelor in Maramures miercuri, 15 ianuarie
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.