OMS nu recomanda administrarea unui vaccin diferit la rapel fata de prima doza. "Nu exista date adecvate"

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a reiterat vineri ca nu poate, in lipsa unor "date adecvate", sa faca recomandari privind schimbarea vaccinului anti-COVID-19 intre cele doua doze, asa cum Franta intentioneaza sa faca pentru persoanele sub 55 de ani, care au primit o prima doza din serul AstraZeneca, informeaza AFP.

"Nu exista date adecvate pentru a afirma daca este un lucru care poate fi facut" si, ca atare, expertii organizatiei au ajuns la concluzia ca "intersanjabilitatea vaccinurilor nu este o recomandare pe care sa o poata face in aceasta etapa", a declarat Margaret Harris, purtatoare de cuvant a OMS, cu prilejul conferintei de presa de la sediul ONU, la Geneva.

Aceasta a amintit ca este pozitia adoptata in februarie de Grupul strategic consultativ de experti (SAGE) asupra vaccinarii in momentul publicarii recomandarilor sale asupra vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca si inaintea informatiilor asupra unei legaturi posibile intre acest ser si efecte secundare foarte rare.

Purtatoarea de cuvant a mai subliniat ca expertii au lansat un apel pentru realizarea unor studii stiintifice asupra intersanjabilitatii vaccinurilor anti-COVID-19.

Persoanele cu varsta sub 55 de ani din Franta vaccinate impotriva COVID-19 cu AstraZeneca la prima doza vor primi a doua doza cu un alt ser, Pfizer sau Moderna, a anuntat vineri Inalta Autoritate de Sanatate din Franta (HAS).

Masura vizeaza 533.000 de persoane din Franta, potrivit HAS. Autoritatea a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca pentru persoanele cu varsta sub 55 de ani pe 19 martie din cauza unor cazuri rare de tromboze (cheaguri sangvine) raportate in Europa. Anterior, au existat persoane, in special din domeniul sanitar, care au primit o prima doza din acest vaccin utilizat de la inceputul lui februarie.

"Pentru aceste persoane, recomandam de astazi administrarea unui vaccin pe baza de ARN mesager" pentru a doua doza, cu un interval de 12 saptamani intre cele doua, a precizat presedintele HAS, Dominique Le Guludec, cu prilejul unei videoconferinte.

Sursa – agerpres.ro

Justitie: Laura Codruta Kovesi cere ca Parchetul European sa isi inceapa activitatea din 1 iunie
Citeste
Veste foarte buna: A fost amenajat izvorul de la Nistru! Autoritatile roaga cetatenii sa mentina spatiul curat. Vezi cum arata acum zona (FOTO)
Citeste
Articol preluat de pe directmm.ro. Citeste tot articolul aici.