Obligativitatea purtarii mastilor nu poate fi impusa fara sa se ofere cetatenilor posibilitatea de a le gasi, spune premierul

Premierul Ludovic Orban a transmis duminica seara ca obligativitatea purtarii mastilor nu poate fi impusa cat timp nu exista o capacitate de productie care sa asigure cetatenilor acces usor la aceste masti. "Improvizatiile nu cred ca fac bine", a declarat premierul.

"Nu poti sa impui aceasta obligativitate atata timp cat nu exista o capacitate de productie care sa ofere fiecarui cetatean posibilitatea de a achizitiona la preturi decente, preturi rezonabile, cantitatile de masti necesare. Sigur ca exista aceasta recomandare, dar cine se apuca sa impuna aceasta obligativitate fara sa ofere cetatenilor posibilitatea de a gasi aceste masti. Aici improvizatiile nu cred ca fac bine. Pentru cetateni trebuie sa poarte asa asa-numitele masti chirurgicale, care ofera un grad de protectie important si care nu sunt pentru intrarea in contact sa spun apropiat cu persoane asupra carora exista riscul sa fie infectate si aici sunt deja producatori romani care fabrica astfel de masti chirurgicale", a spus Ludovic Orban.

Intr-o interventie la Digi 24, premierul a spus ca noi companii sunt acreditate pentru a produce masti chirurgicale.

"Incercam sa acreditam noi companii pentru a creste productia interna de astfel de masti chirurgicale si putem impune o astfel de obligatie atunci cand avem o cantitate suficienta, accesibila pentru cetateni. In perioada actuala in care efectiv aceste masti nu se gasesc si mai ales si atunci cand se gasesc se gasesc la preturi foarte mari, nu poti impune o astfel de obligatie pana nu ai o oferta similara. Ei dau obligatiile de a purta masti oarecum fixand o norma care nu este posibil sa fie respectata. Noi la nivelul Guvernului cand fixam o obligatie, incercam ca obligatia respectiva sa poata fi pusa in practica, nu poti sa ii fixezi unui cetatean o obligatie in conditiile in care nu ii oferi cetateanului o obligatie de a respecta masura", a mai spus Orban.

Sursa: News.ro

Tragedie in Italia, intr-o familie de romani. Un copil de 4 ani a murit, dupa ce a cazut de la etajul patru
Citeste
Adrian Streinu-Cercel ne spune cat mai stam in case
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.