Oameni din toata tara ies in strada si formeaza cel mai mare focus-grup pe tema crizei climatice

Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj, Baia Mare, Oradea, Craiova, Bacau, Sibiu si Chisinau ies in strada si formeaza cel mai mare focus-grup pe tema crizei climatice, cu scopul de a transmite o serie de revendicari autoritatilor locale.

‘In 2015, am dedicat editia aniversara incalzirii globale si am lansat un avertisment legat de efectele vietii urbane asupra mediului. Intre timp, "in cel mai rau caz" a devenit realitate, iar criza climatica nu mai e doar un scenariu distopic. Asa ca anul asta, invitam comunitatea de sute de mii de oameni care s-a strans in jurul Street Delivery sa participe la cel mai mare focus grup dedicat crizei climatice pentru a ne transforma orasele in poli ai schimbarii’, spune Dona Tescovschi, comunicator al Street Delivery.

Timp de trei zile, cetateni din 10 orase, alaturi de ONG-uri, initiative cetatenesti, artisti, asociatii, arhitecti, autoritati locale si alti actori relevanti, vor dezbate in strada problemele orasului din perspectiva schimbarilor climatice. Editia isi propune sa gaseasca, alaturi de participanti, solutii reale pentru patru dintre cele mai de impact servicii publice – energie, spatii verzi, mobilitate si managementul deseurilor.

‘2020 e anul alegerilor si vrem ca revendicarile noastre, ale cetatenilor, sa ajunga la viitorii candidati la primarie si mai departe de atat. Vrem ca problema schimbarilor climatice si a calitatii vietii urbane sa fie puncte centrale pe agenda lor. Vrem sa le aratam decidentilor politici ca exista presiune publica, dar si dorinta de colaborare din partea societatii civile. Un oras  constient de impactul pe care il are asupra mediului este un oras mai bun pentru locuitorii sai", 
a adaugat Cristian Neagoe, unul dintre fondatorii Street Delivery.

Dupa cele trei zile de brainstorming in strada, stafeta va fi predata autoritatilor fiecarui oras, alaturi de revendicarile si solutiile cetatenilor lor ca raspuns la criza climatica. Organizatorii, alaturi de comunitatea Street Delivery, cer ca aceste masuri sa fie asumate si implementate in urmatorii 4 ani, pentru a reduce impactul imediat asupra mediului.
Pe langa cele patru servicii publice, vor fi reprezentate in strada si proiecte care vor ilustra bune practici din sfera alegerilor personale: alimentatie, consum responsabil, vestimentatie si multe altele. Plus doza fireasca de fun, insa fara a compromite posibilitatea la distractie a generatiilor urmatoare.

Street Delivery 2020 — Orase pentru clima este un eveniment anual organizat la nivel national de Fundatia Carturesti si Ordinul Arhitectilor din Romania si implementat in Baia Mare de Asociatia City Makers. Anul acesta se intampla in doua tari – Romania si Republica Moldova – si in 10 orase, incepand cu luna iunie.

Evenimentul va avea loc in Baia Mare in luna septembrie, in zilele de 11, 12 si 13 ale lunii.

Detalii pe street.delivery si pe https://www.facebook.com/streetdeliverybaiamare/.
Ilustratie: Dan Perjovschi  

Furnizarea apei, sistata temporar pe un bulevard din Baia Mare
Citeste
Fetele au batut Gloria Bistrita si isi pastreaza locul pe podiumul clasamentului
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.