Oameni cu dizabilitATi In cuSti, In sighetu marmaTiei

Centrul de Resurse Juridice si Tonal lanseaza un apel urgent la actiune, urmare a unor situatii deosebit de grave identificate la Centrul pentru de Recuperare pentru Persoane cu Handicap si la Sectia de psihiatrie I Barbati din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmatiei.

Situatiile observate de CRJ si Tonal incalca drepturile fundamentale ale omului.

La CRRPH Sighetu Marmatiei la orele 13:30:

Opt persoane cu dizabilitati psihosociale si intelectuale erau inchise in cinci custi; custile sunt de aproximativ 2,5 m inaltime, cu rama metalica si plexiglas transparent;

Trei persoane erau legate cu camasi si fasii din carpe;

Canalizarea se deversa in spatele cladirii, pe sol – miros pestilential de fecale in curtea in care beneficiarii ar trebui sa isi petreaca timpul;

Nu exista personal specializat si singurii care ar fi putut desfasura activitati cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistenta medicala si trei infirmieri;

Singurele informatii disponibile la fata locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de interventie psiho-sociala.

La Sectia de Psihiatrie I "Barbati" Sighetu Marmatiei:

Conditii insalubre, aglomerare, lipsa de personal specializat, subfinantare importanta;
Situatii cu risc ridicat de vatamare, autovatpmare si agresivitate;
Dificultati procedurale majore in internarea pacientilor, in relatia cu serviciul de ambulanta;
Terapie exclusiv medicamentoasa ;
Dificultati in gestionarea internarilor nevoluntare;
Discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea sectiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmatiei, cu cea mai grea cazuistica din Maramures.

Suntem martorii unei situatii dramatice, situatie ramasa incremenita in timp, in trecut, ce incalca toate tratatele internationale de drepturile omului: Conventia europeana a Drepturilor Omului; Conventia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati; Pactul International cu privire la Drepturile Civile si Politice; Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene; Conventia privind drepturile omului si biomedicina de la Oviedo. Imaginile din institutiile vizitate sunt o reflexie a prioritatilor si a valorilor morale ale societatii noastre.

Solicitam deplasarea si interventia de urgenta a Ministrului Sanatatii, doamna Sorina Pintea, a Presedintelui Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Conventiei privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, domnul Florinel Butnaru, a Mecanismului National de Prevenire a Torturii din subordinea Avocatului Poporului, doamna Magda Stefanescu, a Presedintelui Consiliului Judetean, domnul Gabriel Valer Zetea, a Agentiei Judetene pentru Prestatii si Inspectie Sociala Maramures si a Directorului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, doamna Alina Coste Madaras.

Sorina Pintea anunta control la spitalul din Sighetu Marmatiei

Dupa apelul lansat de Centrul de Resurse Juridice si Tonal, ministrul Sanatatii a anuntat ca va merge la spital. Sorina Pintea a spus ca vizita la unitatea medicala de la Sighetu Marmatiei era una deja programata.

"Aveam programataa vizita pentru luni. Asa cum am efectuat vizita la Poiana Mare , urmeaza cea de la Sighet, Socola, dar si altele", a spus ministrul Sanatatii.

APEL UMANITAR. Ioan Covaci din Viseu de Sus are nevoie de bani pentru a putea fi operat in Thailanda
Citeste
Persoane cu handicap, tinute in custi si legate de pat in Spotalul Municipal Sighetu Marmatiei
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.