Numarul masinilor furate din strainatate, cu 70% mai mare in 2018

STATISTICI INGRIJORATOARE In anul 2018 , care figurau ca fiind cautate de autoritati sau declarate furate in strainatate. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand au fost depistate 138 de autovehicule, in acest an s-a  constatat o crestere de peste 70%.

Cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la P.T.F. Petea . Cazuri semnificative s-au inregistrat si la frontiera cu R. Moldova, in P.T.F. Albita si P.T.F. Sculeni, precum si la granita cu Bulgaria.

De asemenea, in perioada de referinta au fost constatate 266 de infractiuni, persoanele implicate fiind atat cetateni romani, cat si albanezi, austrieci, belgieni, bulgari, danezi, francezi, germani, greci, irakieni, iranieni, italieni, moldoveni, polonezi,  sarbi, sloveni, spanioli si ucraineni.

Pentru identificarea si indisponibilizarea autoturismelor semnalate ca fiind cautate de autoritati sau reclamate ca fiind furate in strainatate, sub supravegherea directa a unitatilor de parchet competente, politistii de frontiera au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizand un schimb operativ de date si informatii, prin intermediul Centrului de Contact de la Oradea si a punctelor comune de contact.

In majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul masinilor respective au declarat, pe timpul cercetarilor, ca nu stiau ca autoturismele se afla in atentia autoritatilor ca fiind furate, ei fiind doar "cumparatori de buna credinta". Altii au sustinut ca au primit o suma de bani pentru a transporta masina in Romania si, la fel, nu cunosteau ca aceasta e furata.

In toate situatiile, conform legislatiei, pe numele celor implicati in traficul cu masini furate, au fost intocmite dosare penale, iar autovehiculele in cauza au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontiera.

Din analizele efectuate la nivelul Politiei de Frontiera Romane, rezulta ca traficul cu autoturisme furate este o activitate ilicita ce aduce beneficii financiare substantiale persoanelor care au ca preocupari acest tip de fapte infractionale, acestea fiind bine organizate la nivelul mai multor state. Rutele folosite sunt, in general, orientate dinspre tarile vest europene cu finalitate in tarile est-europene.De asemenea, cazuistica inregistrata arata ca cele mai multe masini indisponibilizate de Politia de Frontiera sunt din gama celor de lux.

Informatii furnizate de ITPF Sighetu Marmatiei

Un roman de 15 ani si-a pierdut ambele maini dupa ce a aprins o petarda
Citeste
Accident in Baia Mare. Un sofer de camion a pierdut controlul volanului
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.