NU I-A MERS: Ce a patit un detinut care a vrut sa lase impresia pe Facebook ca e in strainatate, desi e inchis la penitenciarul din Baia Mare

Ca sa-si induca in eroare prietenii si clientii unei mici afaceri pe care o avea, pe care a vrut sa-i faca sa creada ca, de fapt, ar fi plecat in strainatate, un detinut al Penitenciarului Baia Mare i-a impresionat cu socializari intense pe Facebook.

Barbatul, proprietarul unui mic salon de tatuaj, a ajuns in Penitenciarul Baia Mare in septembrie, anul trecut.

In primele 21 de zile a stat intr-o camera de observare – carantina, iar ulterior a fost repartizat in regimul deschis de executare a pedepsei, o sectie fara agent supraveghetor (supravegherea realizandu-se doar prin intermediul camerelor video). In seara aceleiasi zile, pe contul sau a aparut o postare cu textul ,,Te iubesc mult, sotia mea".

La cateva zile, pe contul detinutului a mai aparut o postare si o poza ,,Iub mea dulce". In perioada urmatoare pe contul barbatului au mai tot aparut postari si like-uri, multe pentru fotografii ale concubiei sale. Ce n-a stiut detinutul a fost ca activitatea pe contul de socializare i-a fost monitorizata.

La inceputul acestui an detinutul a fost bagat in comisia de disciplina. I s-a adus la cunostinta faptul ca s-a declansat procedura disciplinara pentru savarsirea abaterii disciplinare de comunicare cu exteriorul prin alte cai si i-a fost aplicata sanctiunea disciplinara a suspendarii dreptului de a primi si de a cumpara bunuri pe o perioada de o luna, pentru incalcarea dispozitiilor art. 82 lit. o din Legea nr. 254/2013, decizie pe care detinutul a contestat-o, inclusiv in instanta.

La perchezitie nu s-a gasit niciun telefon mobil asupra sa

Barbatul a aratat ca asupra sa nu a fost gasit niciun telefon si a argumentat ca nu el a fost cel care a facut postarile.

"Fiind audiat in fata comisiei, detinutul a aratat ca nu a facut nicio postare, i s-a facut perchezitie si nu i s-a gasit telefon, insa concubina sa mai vorbeste pe contul sau, chiar el fiind cel care i-a spus sa posteze pe contul lui, deoarece prietenii nu stiu ca este inchis, spunandu-le acestora ca este plecat in alta tara", se arata in considerentele sentintei penale pronuntate de Judecatoria Baia Mare in mai 2020.

Concubina s-a prezentat la penitenciar cu aceleasi argumente, explicand ca, de fapt, ea ar fi efectuat postarile si actiunile de pe contul detinutului in acelasi scop invocat de barbat: pentru ca prietenii si clientii salonului acestuia sa nu stie ca e in puscarie.

Argumentul nu a impresionat instanta

"Apararea condamnatului petent in sensul ca la perchezitie nu i s-a gasit vreun telefon mobil (declaratia data in fata comisiei de disciplina) si astfel nu poate fi sanctionat, nu poate fi primita, cata vreme acesta nu a fost sanctionat disciplinar pentru detinerea sau utilizarea de telefoane mobile, accesorii ale telefoanelor mobile, bunuri sau alte valori, in alte conditii decat cele admise, ci doar pentru abaterea disciplinara potrivit careia persoanelor condamnate le este interzisa comunicarea cu exteriorul in alte conditii si prin alte metode decat cele stabilite prin reglementarile in vigoare", se mai arata in considerentele sentintei citate.

Pentru ca declaratiile depuse la dosar de catre concubina petentului nu s-au coroborat cu nicio proba administrata in cauza, instanta nu le-a putut retine in apararea detinutului, "cu atat mai mult cu cat maniera favorabila in care a declarat (datorita relatiilor de prietenie), este in mod vadit pro causa, astfel ca aceste inscrisuri nu pot fi de natura a forma convingerea judecatorului de supraveghere cu privire la faptul ca situatia de fapt ar fi alta decat cea descrisa in raportul de incident", se mai arata in sentinta.

Instanta a respins ca nefondata contestatia detinutului, astfel ca de la ramanerea definitiva a sentintei, barbatului i-a fost suspendat dreptul de a primi si de a cumpara bunuri pe o perioada de o luna.

Sursa adevarul.ro

Articolul NU I-A MERS: Ce a patit un detinut care a vrut sa lase impresia pe Facebook ca e in strainatate, desi e inchis la penitenciarul din Baia Mare apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Informari de la meteorologi: Putina instabilitate atmosferica in unele zone din Maramures
Citeste
Record de cazuri noi in Romania: 1356, in ultimele 24 de ore
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.