Noua sinagoga din sighetu marmatiei nu are autorizatie de constructie

La sedinta ordinara de Consiliu local din data de 29 martie a.c., consilierii locali Nicolae Iuga si Gavrila Mihali au scos la iveala o grava ilegalitate: acestia au prezentat in plenul sedintei un document oficial semnat de catre primarul municipiului, ing. silvic Horia Scubli, prin care se arata ca noua Sinagoga ce se construieste in municipiul Sighet NU ARE AUTORIZATIE DE CONSTRUCTIE, adica se construieste in mod ILEGAL!

Documentul semnat de catre primar vine ca raspuns oficial al arhitectului sef al municipiului, Bologa Ioana, la adresa cu nr. 2343 / 25.02.2019, depusa de catre cei doi consilieri, prin care acestia cereau sa li se puna la dispozitie o copie dupa autorizatia de constructie al lacasului de cult, aflat in constructie pe strada Gheorghe Doja din Sighetu Marmatiei, cu destinatie sinagoga .

In raspunsul in scris adresat celor doi consilieri, primarul Horia Scubli arata ca "in urma verificarilor, nu s-a identificat Autorizatia de construire pentru imobilul mentionat" in solicitarea depusa de catre consilieri .

Cu alte cuvinte, autoritatea publica locala, prin primar Horia Scubli, recunoaste oficial ca noua Sinagogoa din Sighet se construieste fara niciun fel de aviz sau autorizatie de constructie, adica in mod ILEGAL! Legea 50 / 1991, la art. 1 alin se mai prevede ca "Autorizatia de construire constituie actul final de autoritate al administratiei publice locale pe baza caruia este permisa executarea lucrarilor de constructii". Niciunul dintre aceste articole nu a fost respectat.

Totodata legea mai sus-amintita, arata ca "primarii si organele de control din cadrul autoritatilor administratiei publice locale au obligatia sa urmareasca respectarea disciplinei in domeniul autorizarii executarii lucrarilor in constructii ... si, in functie de incalcarea prevederilor legale, sa aplice sanctiuni sau sa se adreseze instantelor judecatoresti si organelor de urmarire penala, dupa caz", obligatie pe care primarul Horia Scubli nu a indeplinit-o cu rea-credinta, savarsind un abuz in serviciu, din punctul nostru de vedere.

In cazul in care autoritatea publica locala nu ia nicio masura in acest sens, atunci Inspectoratul de stat in constructii ar trebui sa se autosesizeze si sa il amendeze pe primarul municipiului pentru neaplicarea legii. Totodata, primarul poate fi tras la raspundere in mod penal pentru ca a permis cu rea-credinta construirea unui imobil in oras, stiind ca nu exista autorizatie de constructie si ca se construieste in mod ilegal.

Conform informatiilor obtinute de catre Sighet 247 de la Directia de patrimoniu, se pare ca proiectul de construire al Sinagogii a fost respins de doua ori de catre Directie, aceasta solicitand unele modificari, cu care beneficiarii constructiei nu au fost de acord. Asa ca, cu acordul tacit al primarului Horia Scubli, acestia s-au apucat sa construiasca de zor edificiul religios cu incalcarea flagranta a legii. Nu avem idee pe ce s-au bazat beneficiarii edificiului cand au decis acest lucru, cert este ca nici primarul Scubli si nici arhitectul orasului nu au luat nicio masura de sanctionare si stopare a lucrarilor, pana la punerea in legalitate, asa cum legea ii obliga sa o faca.

Legea 50 / 1991, la art. 28, prevede ca autoritatea locala trebuie sa dispuna "oprirea executarii lucrarilor ..., si desfiintarea lucrarilor executate fara autorizatie ..., intr-un termen stabilit in procesul-verbal de constatare a contraventiei".

"Construirea fara autorizatie a unui imobil in Sighet, indiferent care ar fi destinatia acestuia, este scandaloasa si de neacceptat, in conditiile in care cetatenii simpli asteapta pana la adanci batraneti sa obtina autorizatii pentru a-si ridica o casa sau pentru diverse alte lucrari, fiind purtati din dreapta in stanga dupa cai verzi pe pereti. Cei mai multi dintre acestia se plang ca pana cand nu dau o spaga, mai mare sau mai mica – dupa caz, nu li se emit hartiile si avizele necesare si nici autorizatia de construire", a declarat consilierul local Nicolae Iuga pentru Sighet 247.

"Solicit primarului Horia Scubli ca in cel mai scurt timp sa ia masurile legale care sa duca la punerea in legalitate a acestei constructii, in caz contrar suspiciunile potrivit carora in acest caz ar fi vorba la mijloc de spaga, ar putea avea un sambure de adevar", a declarat consilierul local Mihali Gavrila pentru Sighet 247.

Sighet 247 ii va tine la curent pe cititorii sai cu privire la masurile care se vor dispune de catre primar si de catre arhitectul-sef al municipiului in acest caz.

Sighet 247 pune la dispozitia oricui se simte lezat de cele relatate spatiu pentru publicarea unui eventual Drept la replica, fiind un portal de stiri cu adevarat independent din Sighet, care are ca scop informarea corecta si completa a cititorilor sai.

Preluare Sighet247.ro.

Primar condamnat pentru pornografie infantila, pedepsit sa munceasca taman la gradinita si scoala din comuna sa
Citeste
La multi ani, Melinda Geiger!
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.