Nou soft gratuit pentru victimele celui mai agresiv virus informatic de tip ransomware

Politia Romana, prin metode investigative complexe, a pus bazele unui nou soft, realizat pentru a contracara cel mai raspandit virus informatic din lume.

Investigatiile in acest sens s-au derulat sub coordonarea D.I.I.C.O.T. si cu sprijinul Europol sau a altor institutii de aplicare a legii .

Pentru a veni in sprijinul victimelor, Politia Romana a lucrat indeaproape cu Bitdefender Romania. In acest mod a aparut noul soft, sus-mentionat, care poate fi descarcat gratuit de pe site-ul No More Ransom si de pe pagina Bitdefender Labs.

Intreaga activitate de cooperare investigativa internationala s-a facut prin intermediul proiectului EMPACT, prioritatea Cybercrime Attacks Against Information Systems. Ciclul de politici europene EMPACT are ca prioritate, in perioada 2018-2021, lupta impotriva criminalitatii organizate.

Detalii despre virusul informatic/sume de pana la 700.000 de dolari cerute drept rascumparare

GrandCrab este virusul informatic care se distribuie prin diverse metode formulata pentru ca victimele sa poata reintra in posesia informatiilor/datelor/fisierelor pierdute.

Versiunea ransomware GandCrab a fost extrem de activa in ultimul an si a operat folosind un model de multiplicare ce a permis inregistrarea unui numar mare de victime. Astfel, dezvoltatorii il ofereau ca serviciu platit celor interesati sa il raspandeasca, cerand, in schimb, un anumit procent din incasari.

Platile cerute drept rascumparare incepeau de la 600 de dolari pentru un calculator personal si ajungeau pana la 700.000 de dolari pentru companii, in functie de cat de importante erau datele criptate.

Sub acelasi parteneriat au fost facute publice, in trecut, si alte softuri de decriptare, dar dezvoltatorii GandCrab isi diversifica permanent metodele si dezvolta, constant, noi versiuni ale GandCrab.

Pana in prezent, GandCrab a facut peste 1 milion de victime in intreaga lume, iar instrumentele de decriptare pentru versiunile anterioare au fost descarcate de aproape 400.000 de utilizatori.

Recomandari pentru cetateni

Pentru a preveni infectarea cu acest virus, utilizatorilor li se recomanda sa pastreze copii ale datelor importante, sa foloseasca o solutie de securitate performanta si sa evite accesarea de linkuri sau fisiere din email-uri nesolicitate.

De asemenea, Politia Romana si Bitdefender sfatuiesc utilizatorii infectati sa nu plateasca atacatorilor taxele de decriptare solicitate, ci sa creeze copii ale datelor compromise si sa se adreseze organelor de politie.

Doi barbati cercetati pentru contrabanda si tigari in valoare de peste 12
Citeste
Purcei cumparati din zone restrictionate, eutanasiati in Salistea de Sus. Ce recomanda reprezentantii DSVSA Maramures
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.