Niciun suspect oficial in cazul padurarului ucis! 20 de persoane au fost audiate si se asteapta rapoartele de expertiza

Cercetarile continua in cazul zguduitor al padurarului Liviu Pop, ucis cu sange rece in data de 16 octombrie. Pana in prezent, din informatiile obtinute in exclusivitate de baiamare24.ro, aproape 20 de persoane, care au stiut ceva despre situatie, au fost audiate de anchetatori.

In momentul de fata, sunt asteptate rapoartele de expertiza, termenul stabilit fiind undeva in cursul saptamanii viitoare. Insa totul tine de dinamica in care se desfasoara lucrurile la Institutul National de Criminalistica, respectiv Institutul de Medicina Legala, ambele din Bucuresti, singurele din tara care detin laboratoare atestate pentru a prelucra rezultatele. Fiind "coada", intrucat acolo ajung toate analizele de la toate cazurile din tara, termenele fixate se prelungesc adeseori, in curatul stil romanesc.

Mai exact, va fi intocmit un raport de expertiza genetica. Arma cu care a fost ucis Liviu Pop a fost trimisa la Institutul National de Criminalistica. Se recolteaza, in aceasta perioada, probe ADN de pe arma. Aceste probe ADN vor fi comparate cu probele ADN prelevate de la persoanele audiate. Atentie, insa! Nicio persoana din cele considerate ca ar fi avut legatura cu crima nu au, la aceasta ora, calitatea de suspect! Apoi, tot la Institutul National de Criminalistica au ajuns mostre de la fata locului. Totodata, este asteptat un raport de expertiza balistica. Astfel, anchetatorii vor afla traiectoria glontului ucigas si distanta de la care s-a tras s.a.m.d. Pe langa expertiza traseologica, se realizeaza si o expertiza fizio-chimica in care sunt analizate probele, respectiv este asteptat rezultatul expertizei medico-legale.

Odata ce se vor afla rezultatele acestor expertize, ancheta isi va urma cursul. Rezultatele ar trebui sa ofere o lista mai scurta sau mai lunga de suspecti. Momentan, nimeni nu stie daca probele vor da "jackpot-ul" anchetatorilor, ducand la numele criminalului , nimeni nu are calitatea de suspect in cazul crimei din padure.

Pana atunci, mafia lemnului exista si lucreaza. Fie ca unii recunosc sau nu. In fiecare saptamana, lucratorii IPJ Maramures identifica transporturi ilegale de material lemnos si confisca respectiva cantitate transportata. Mai exact, oficial, IPJ Maramures a anuntat faptul ca, in primele noua luni ale acestui an, politistii maramureseni au organizat 721 de controale atat in fondul forestier, cat si la sediile unor societati comerciale pentru a efectua verificari pe linia provenientei, prelucrarii, depozitarii si valorificarii materialului lemnos si pe drumurile publice pe linia verificarii legalitatii transportului materialului lemnos.

Astfel, ca urmare a sesizarii din oficiu a politistilor sau prin alte moduri de sesizare, au fost intocmite 240 de dosare penale pentru infractiuni in domeniul silvic si a fost confiscata valoric si faptic cantitatea de 2 675,40 mc material lemnos, in valoare de peste 744 000 lei. Cele mai multe infractiuni de acest gen au fost constatate de politisti pe zona de competenta a Politiei orasului Viseu de Sus, Politiei municipiului Sighetu Marmatiei, a Politiei orasului Borsa si a Politiei orasului Targu Lapus.

Sa nu uitam ca, in urma cu trei ani, o intreaga caracatita intinsa in toate colturile judetului – din est, in nord-vest si pana in Tara Lapusului – care tocmai cu asta se ocupa, defrisari ilegale, a fost destructurata. Daca este vorba tot despre o grupare regionala sau despre una mai mica, ce activa in Tara Lapusului, va trebui sa scoata la iveala ancheta pe care sta cu ochii o tara intreaga.

Crin CALAUZ

Campania electorala pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale a inceput
Citeste
Actiune de amploare a politistilor impotriva hotilor de lemne
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.