Misiune de salvare a 12 turisti englezi surprinsi in zona Tibles din cauza unei viituri

In perioada 4-6 septembrie jandarmii maramureseni alaturi de colegi de la Gruparea de Jandarmi Mobila Cluj-Napoca, jandarmi montani din cadrul Jandarmeriei Suceava si Bistrita-Nasaud, instructori de la Centrul de Perfectionare a Pregatirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures si nu in ultimul rand, personalul din cardul Inspectoratului General de Aviatie din M.A.I. au desfasurat un antrenament referitor la activitatile de cautare si salvare a persoanelor a caror viata este pusa in pericol in mediul montan.

Scenariu: "Ca urmare a unor caderi semnificative de precipitatii in zona de sud-est a judetului Maramures, precipitatii care au depasit 80 l/mp, pe vaile raurilor din Muntii Tiblesului – zona vf. Tibles, s-au format viituri, care au afectat grav toate caile de comunicatii terestre facand imposibila deplasarea la sol.

Din apelul primit prin S.N.U.A.U. 112, reiese ca un grup de 12 turisti din Marea Britanie care desfasurau activitati specifice in zona montana, campati in zona, au ramas izolati. Acestia nu sunt insotiti de un ghid montan si nu cunosc zona in care se afla. Din datele comunicate, starea de sanatate a acestora este buna".

Tema acestui antrenament comun a fost coordonarea si executarea activitatilor specifice cautarii si salvarii persoanelor ratacite la sol si din aer, in zone montane, greu accesibile / inaccesibile la sol. Participarea la activitatea de evacuare a persoanelor la cea mai apropiata unitate medicala cu suport aerian din partea Inspectoratului General de Aviatie din M.A.I.
Scopul antrenamentului fiind pregatirea comuna a personalului din structurile cu atributii in domeniul montan in vederea asigurarii cresterii gradului de siguranta a cetatenilor/turistilor in zona montana si imbunatatirea capacitatii de raspuns /interventiei la evenimentele sesizate prin S.N.U.A.U. 112 provenite din zonele montane greu accesibile.

Misiunea de salvare, indeplinita cu succes, toti turistii au fost gasiti nevatamati, acestia fiind transportati cu elicopterul intr-o zona sigura de la poalele Muntilor Tibles.

Concentrare de forte in Muntii Tiblesului: 12 turisti britanici salvati, ca la antrenament, de jandarmii montani
Citeste
FOTO
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.