Medicii unei clinici private, vinovati de malpraxis

Alexandra si Cristian Pruna urmau sa devina parinti in urma cu sapte luni. Astazi ar fi fost zi aniversara in familie. Parinti si bunici, cu totii ar fi trebuit sa se bucure de primele cuvinte si de primii pasi facuti de cel mic. De 7 luni privesc insa camera goala, desi frumos amenajata, a celui ce ar fi trebuit sa fie primul lor nascut. Fatul a murit insa la nastere, in urma unei erori medicale, o arata raportul medico-legal intocmit, potrivit legii, in dosarul de malpraxis deschis de parinti si gestionat de avocatii familiei Pruna.

Alexandra este din Baia Mare, iar luna aceasta ar fi trebuit sa fie alaturi de baietelul ei si sa il ajute sa faca primii pasi. A dus sarcina pana in saptamana 40, iar in ziua in care a avut contractii a mers la spital. Medicul i-a spus ca sunt false si a trimis-o acasa. Trei zile mai tarziu, gravida a revenit la clinica pentru ca durerile se accentuasera. A fost internata de catre acelasi medic si trimisa in salon, fara sa-i faca insa un control imagistic. Dupa patru ore de travaliu, medicii au constatat insa ca fatul ramasese fara suflare in pantecele mamei. Abia atunci au facut o ecografie care arata ca inima celui mic nu mai bate.

,,La internare au spus ca nu sunt suficient de dilatata, nu se rupsese inca apa, asa ca m-au dus in salon. Aveam dureri mari. De la miezul noptii pana la patru si jumatate dimineata nu m-a intrebat nimeni nimic, daca am nevoie de ceva, daca ma doare ceva. N-a trecut nimeni prin salon. Durerile s-au intetit, am apasat de mai multe ori butonul de alarma. Abia dupa patru ore au decis sa ma duca la monitorizare. Copilul era deja mort", spune Alexandra Pruna.

Potrivit datelor din foaia de observatie, timp de 4 ore gravida si fatul nu au fost monitorizati clinic ori paraclinic. Travaliul a evoluat, iar fatul a decedat in lipsa unei operatii de cezariana, se arata in raportul intocmit de medicul legist, in cazul dosarului de malpraxis.

,,Faptul ca gravida si fatul nu au fost monitorizati si consultati deloc in decursul celor 4 ore reprezinta o eroare medicala, o conduita diagnostico-terapeutica ce nu respecta prevederile ghidurilor clinice in vigoare, acestea din urma indicand monitorizare intermitenta/continua a travaliului cu consulturi si examinari din 30 in 30 min, altele din ora in ora, pentru a supraveghea corect starea mamei si a copilului in timpul travaliului.

In situatia in care gravida ar fi fost corect monitorizata, medicul ar fi observat ca starea fatului se deterioreaza si ar fi finalizat sarcina prin operatie de cezariana. Astfel fatul ar fi avut o foarte mare sansa sa se nasca viu, fara patologii postnatale. Necropsia si datele din actele medicale arata ca fatul nu avea boli sau malformatii. Cu alte cuvinte ar fi fost un nou nascut sanatos, daca nu deceda intrauterin in timpul travaliului, se arata in raportul medico-legal intocmit in dosarul de malpraxis gestionat de Societatea de Avocatura JGV si Asociatii.

Pe baza expertizei medico-legale, nici parintii fatului decedat, nici avocatii familiei Pruna nu au indoieli asupra erorii profesionale.

,,In cauza sunt incidente speciale privind raspunderea personalului medical si a furnizorului de servicii medicale, pentru eroarea profesionala savarsita, care a avut drept consecinta decesul intrauterin al fatului familiei Pruna. Principala obligatie a personalului medical si a furnizorului de servicii – acordarea de ingrijire medicala pacientilor – este o obligatie de mijloace, adica de diligenta si prudenta. Nu se garanteaza pacientului obtinerea rezultatului urmarit, insa are obligatia ca asistenta medicala acordata sa fie ireprosabila, departe de cea mai mica greseala, care poate avea consecinte ireparabile, cum e cazul petentilor, pierderea vietii viitorului lor copil, datorita lipsei supravegherii gravidei", arata Diana Cotuna, avocat JGV si Asociatii.

Parintii au apelat la serviciile unei clinici private tocmai pentru ca voiau sa se simta in siguranta si sa-i ofere bebelusului lor toata atentia si ingrijirea de care avea nevoie.

,, A fost foarte greu sa ne intoarcem acasa unde erau toate lucrurile care il asteptau pe el, toate hainutele, jucariile, patutul… Ne-a afectat psihic. E foarte greu. Nici acum nu suntem complet recuperati. Si sotul a fost foarte afectat, a fost furios, nervos. Eu ma manifestam altfel, ma descarcam prin plans," marturiseste Alexandra.

In primele patru luni ale acestui an, Spitalul Judetean Baia Mare a primit 5,5 milioane de lei
Citeste
Cainele politist baimarean "VIS" este cosmarul contrabandistilor
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.