Masuri pentru perioada atentionarilor meteorologice de vreme nefavorabila cod galben si cod portocaliu

La aceasta ora circulatia rutiera se desfasoara in conditii de iarna pe drumurile publice din judet. Cerul acoperit pe majoritatea sectoarelor de drumuri publice. Nu sunt inregistrate precipitatii.

Carosabilul este curat si umed. Vizibilitatea este redusa in trafic sub 100 de metri, pe Dealul Stefanitei DN17C si sub 150 de metri in Pasul Prislop, intre km 161 si km 181. S-a actionat cu opt tone de material antiderapant in Pasul Prislop. Sunt asigurate serviciile de utilitate publica.

Nu sunt probleme pe cursurile de apa. Exploatarea amenajarii hidrotehnice Stramtori-Firiza se realizeaza in conditii de siguranta.

Strat de zapada se gaseste in afara partii carosabile in zona montana si masoara: 29 cm la Vf. Iezer, 17 cm la Baiut, 15 cm la Cavnic, 7 cm in Baia Borsa, 6 cm in Poiana Borsa, 2 cm la Firiza, in Pasul Gutai si pe Valea Vaserului.

La sedinta extraordinara a CJSU, de astazi, 22 februarie a.c., au fost discutate si luate urmatoarele masuri: s-a activat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, grupurile de suport tehnic, grupul operativ de la ISU, grupul operativ de la SGA; fost avertizate Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta; s-a procedat la verificarea stocurilor de interventie si a utilajelor de deszapezire: Sectia de Drumuri Nationale detine 2.000 tone sare; 1.350 tone nisip; 42 tone clorura de calciu. Sunt operationale 50 de utilaje. Societatea Drumuri – Poduri Maramures are in stoc 800 tone sare; 2.000 tone nisip si 58 utilaje operationale; este asigurat carburantul necesar pentru interventie; Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures si Serviciul Politiei Rutiere Maramures va monitoriza desfasurarea traficului rutier in pasurile montane si pe sectoarele de drumuri publice din zonele aflate sub atentionarea meteorologica; sunt pregatite echipelor de interventie pentru remedierea, in situatia aparitiei unor deficiente la serviciile de utilitate publica ; iazurile de decantare sunt monitorizate; a fost instituit serviciul de permanenta la unitatile administrativ-teritoriale aflate sub incidenta avertizarii meteorologice de cod portocaliu.

CJSU recomanda conducatorilor de autovehicule sa verifice starea de practicabilitate a sectoarelor de drumuri publice inainte de a se deplasa la telefoanele 0262 211789 drumuri nationale, respectiv 0262214101 drumuri judetene.

Este important pentru conducatorii auto aflati in trafic sa isi adapteze viteza la conditiile de drum si la cele meteorologice, sa foloseasca frana de motor la reducerea vitezei, sa evite efectuarea depasirilor, sa nu bruscheze comenzile autovehiculelor, sa pastreze o distanta de siguranta care sa permita oprirea vehiculelor in conditii de siguranta.

De asemenea, populatia trebuie sa fie atenta la rafalele puternice de vant si sa evite trecerea prin apropierea imobilelor aflate in constructie, a copacilor, stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura care pot fi dislocate de rafalele de vant si care le pot pune viata in pericol. Proprietarii de autovehicule sunt sfatuiti sa nu-si parcheze masinile sub copacii izolati sau in apropierea unor arbori care pot fi prabusiti de vijelie si produce daune.

Aceeasi sugestie este de a nu lasa autoturismele nesupravegheate in apropierea stalpilor, panourilor publicitare, constructiilor cu elemente de arhitectura ce pot fi dislocate, precum si a imobilelor aflate in constructie sau care sunt dezafectate si a caror elemente de constructii se pot prabusi pe autovehicule. In cazul afectarii de catre vantul puternic al unor stalpi de la retelele de iluminat public sau ruperii unor cabluri electrice, cetatenii sunt indemnati sa nu atinga stalpii sau firele cazute la pamant.

Cetatenii sunt rugati sa anunte, prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112, aparitia unor probleme generate de viscol si intensificarile de vant. Turistilor care se aventureaza pe traseele montane li se recomanda sa isi anunte prezenta in zona, jandarmilor montani si salvamontistilor, pentru a nu fi in situatia de a fi expusi unor pericole care sa le puna in primejdie viata.

Incendii la inceput de weekend
Citeste
Cod galben urmat de cod portocaliu, in maramures, pana luni seara
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.