MASURI DE PREVENIRE: Mall-urile din Baia Mare vor fi inchise sambata si duminica

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures s-a reunit in sedinta extraordinara si a decis mai multe masuri pentru prevenirea si limitarea infectiei cu noul Coronavirus, a declarat presedintele CJSU Maramures, prefectul Nicolae-Silviu Ungur.

Avand in vedere valoarea ratei de incidenta peste limita de alerta in judetul Maramures au fost adoptate urmatoarele decizii: se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere gura si nasul, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani in toate spatiile publice deschise din judet, cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutia situatiei epidemiologice.

Administratorii/proprietarii spatiilor publice deschise stabilite afiseaza la loc vizibil informatii privind obligativitatea purtarii mastii de protectie in aceste spatii.

De asemenea, s-a interzis in judet activitatea cu publicul a operatorilor economici licentiati in domeniul jocurilor de noroc, pentru o perioada de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutia situatiei epidemiologice.

Masuri dispuse pentru evitarea aglomerarii de persoane in municipiul Baia Mare
Centrele comerciale din municipiul Baia Mare (VIVO MALL, VALUE CENTER si AUSHOPPING) isi vor suspenda activitatea in zilele de sambata si duminica, pentru o perioada de 14 zile, cu exceptia Hypermarket Cora, Hypermarket Carrefour si Hypermarket Auchan.

Vor putea comercializa in sistem catering/"take-away" agentii economici din cadrul acestor centre, care prepara hrana si comercializeaza produse alimentare, bauturi alcoolice si nealcoolice (zona fast food).

Farmaciile din cadrul celor trei centre comerciale baimarene vor ramane deschise in zilele de sambata si duminica.

O alta masura prevede limitarea in municipiul Baia Mare, pentru o perioada de 14 zile, programul de lucru cu publicul a magazinelor/agentilor economici/operatorilor economici, care comercializeaza bunuri alimentare si nealimentare in intervalul orar 8.00-22.00, cu exceptia farmaciilor si a statiilor de distributie carburanti.

Programul de lucru in institutiile publice va fi adaptat in schimburi, prin reducerea numarului de angajati in fiecare birou, prin telemunca, primirea si transmiterea documentelor prin email, posta sau curierat; fiecare conducator de institutie va evalua activitatea si va dispune masurile necesare. Pentru a evita aglomerarea de persoane va fi modificat programul mijloacelor de transport in comun, pentru o perioada de 14 zile in zona metropolitana si in municipiul Baia Mare.

Masuri de siguranta sanitara pentru baimarene in magazine comerciale

Pentru desfasurarea activitatilor in conditii de siguranta sanitara in domeniul economiei si evitarea producerii aglomerarii de persoane, pentru o perioada de 14 zile, in toate magazinele comerciale/agenti economici din municipiul Baia Mare, se va asigura pentru fiecare client o suprafata utila neocupata (de rafturi, mobilier) de minim 4 mp (numarul maxim de clienti se va calcula in functie de suprafata magazinului/agentului economic si va fi afisat la intrare).

Accesul se va realiza, acolo unde este posibil, unidirectional, cale/flux de acces pentru intrare, respectiv cale/flux de acces pentru iesire, iar acolo unde nu este posibil se vor amplasa linii/bariere de separare.

Acces interzis fara masca de protectie in zonele aglomerate din spatiile deschise

Administratorii pietelor agroalimentare, targurilor, expozitiilor, locatii de comercializare produse traditionale si alte bunuri in aer liber, obiective turistice, pelerinaj nu vor permite, pentru o perioada de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutia situatiei epidemiologice, accesul cetatenilor in aceste zone fara purtarea mastii de protectie, astfel incat sa acopere gura si nasul. Sunt exceptate de la aceasta masura persoanele care nu au implinit varsta de 5 ani. Se interzice in municipiul Baia Mare, pentru o perioada de 14 zile, accesul in bazele/salile de sport din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar a persoanelor care nu sunt legitimate in cadrul unor cluburi sportive si care nu participa la competitii derulate sub egida federatiilor sportive de specialitate.

Rata de incidenta cumulata de peste 3 cazuri la 1000 de locuitori in unitatile administrativ-teritoriale Tautii Magheraus, Cavnic, Sighetu Marmatiei, Cernesti, Sarasau si Viseu de Sus.

In unitatile administrativ-teritoriale Tautii Magheraus, Cavnic, Sighetu Marmatiei, Cernesti, Sarasau si Viseu de Sus se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, in toate spatiile publice deschise. Masura este valabila pentru o perioada de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutia situatiei epidemiologice.

Sunt interzise organizarea si desfasurarea activitatii in cadrul cinematografelor, institutiilor de spectacole si/sau concerte pentru o perioada de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutia situatiei epidemiologice. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor este interzisa in unitatile administrativ-teritoriale Tautii Magheraus, Cavnic, Sighetu Marmatiei, Cernesti, Sarasau si Viseu de Sus.

Masura este valabila pentru o perioada de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutia situatiei epidemiologice. De asemenea, activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare este permisa doar pentru persoanele cazate in cadrul acestor unitati.

Se permite prepararea hranei si comercializarea produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice care nu se consuma in spatiile mentionate in sistem take-away si catering).

Masura este valabila pentru o perioada de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutia situatiei epidemiologice. se suspenda temporar pentru o perioada de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutia situatiei epidemiologice, desfasurarea cursurilor de invatamant preuniversitar de stat si particular "fata in fata" in unitatile administrativ-teritoriale Tautii Magheraus, Cavnic, Sighetu Marmatiei, Cernesti, Sarasau si Viseu de Sus. Se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie, in unitatile administrativ-teritoriale Sisesti, Somcuta Mare, Rona de Jos, Lapus, Bicaz, Coroieni si Calinesti pentru toate persoanele care au implinit varsta de 5 ani, prezente in spatiile publice deschise, cum ar fi pietele, targurile, zonele de asteptare (statii de autobuz, peroane si altele asemenea), zonele in care se desfasoara pelerinaje, in exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale si in proximitatea institutiilor de invatamant pana la o distanta de 50 m de intrarea in perimetrul scolii. Masura este valabila pentru o perioada de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutia situatiei epidemiologice.

Activitatea restaurantelor si a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unitati de cazare din unitatile administrativ-teritoriale administrativ-teritoriale Sisesti, Somcuta Mare, Rona de Jos, Lapus, Bicaz, Coroieni si Calinesti este permisa fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6.00-23.00. Masura este valabila pentru o perioada de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutia situatiei epidemiologice.

Se permite in unitatile administrativ-teritoriale, in unitatile administrativ-teritoriale Sisesti, Somcuta Mare, Rona de Jos, Lapus, Bicaz, Coroieni si Calinesti desfasurarea activitatii cu publicul a operatorilor economici care desfasoara activitati de preparare, comercializare si consum al produselor alimentare si/sau bauturilor alcoolice si nealcoolice, de tipul restaurantelor si cafenelelor, in interiorul cladirilor fara a depasi 30% din capacitatea maxima a spatiului si in intervalul orar 6.00-23.00. Masura este valabila pentru o perioada de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire in functie de evolutia situatiei epidemiologice.

In functie de evolutia situatiei epidemiologice la nivelul judetului nostru, dar si de masurile care vor fi stabilite la nivel national, vor fi adoptate si alte decizii care sa contribuie la prevenirea, limitarea si combaterea pandemiei COVID-19, a mai precizat prefectul de Maramures.

Articolul MASURI DE PREVENIRE: Mall-urile din Baia Mare vor fi inchise sambata si duminica apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Vremea exacta in Maramures, vineri, 6 noiembrie
Citeste
OFICIAL: NOI DECIZII IN MARAMURES – In weekend, mall-urile se inchid. Ce masuri au mai fost anuntate
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.