Masuri de prevenire a abandonului scolar de catre elevii de etnie roma

ACTIUNE IN COLTAU  Inspectorul pe problemele romilor din cadrul Institutiei Prefectului-Judetul Maramures, Cristina Moldovan si inspectorul scolar pentru minoritati din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Maramures, Edith Lapsanszki au participat la o intalnire de lucru, la Primaria Comunei Coltau, pe tematica reducerii si stoparii fenomenului de abandon scolar al elevilor de etnie roma. Impreuna cu primarul comunei, Lajos Csendes, secretarul unitatii administrativ-teritoriale, consilierul primarului pe problemele romilor, directorul si directorul adjunct al unitatii de invatamant, mediatorul scolar, mediatorii sanitari si cadrele didactice s-a analizat situatia abandonului scolar la nivelul elevilor de etnie roma, respectiv au fost identificate masuri de prevenire pentru stoparea acestui fenomen.

La Scoala Gimnaziala "Petofi Sandor" din Coltau sunt 26 elevi de etnie roma din ciclul gimnazial care se afla in abandon scolar. Acestia acumuleaza absente la orele de curs, in special elevii din clasa a V-a si a VI-a. De asemenea, abandonul scolar se inregistreaza in perioada mariajului timpuriu. Masurile de prevenire a abandonului scolar identificate de cei prezenti includ reintegrarea in sistemul educational, dar si o implicare mai buna care sa aiba rolul de a convinge parintii elevilor sa se implice in procesul de educatie a copiilor.

In anul scolar 2018-2019, in cele doua scoli din cadrul comunitatii de romi sunt inscrisi 330 elevi de etnie roma, din care 95 sunt prescolari, 169 apartin claselor 0-IV, iar 66 claselor V-VIII. Dintre acestia, 92 elevi sunt cuprinsi in cadrul proiectului "Incluziune sociala prin interventii integrate inovativ si eficient » implementat de Primaria Comunei Coltau prin Masura POCU 4.1. Dupa finalizarea orelor de curs, elevii au asigurata zilnic masa de pranz si beneficiaza de sprijin in efectuarea temelor. In cadrul proiectului sunt inclusi 18 persoane adulte in programul "A doua sansa" pentru ciclul primar de invatamant. A avut loc o intalnire cu parintii elevilor care sunt in abandon scolar in care s-a discutat despre importanta frecventarii cursurilor scolare, iar parintii au afirmat ca isi vor trimite copiii la scoala si vor acorda o mai mare atentie prezentei la cursuri, respectiv procesului educativ.

 

Informatii furnizate de Institutia Prefectului-Judetul Maramures

VIDEO
Citeste
Under 16
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.