Maramuresul va fi legat de moldova, dar nu si de ungaria

Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere a lansat "la apa" procedura de licitatie pentru studiul de fezabilitate in cazul drumului de mare viteza care ar urma sa lege, ca o bretea, nord-vestul de nord-estul tarii. Numai ca, exact ca orice lucru facut romaneste, proiectul este… incomplet. Mai exact, Baia Mare va fi legat de Suceava, prin Bistrita, insa nu si de celebra autostrada M3 din Ungaria, intrucat proiectul nu spune nimic despre sectorul Baia Mare – Satu Mare – Petea.

Miercuri, 6 noiembrie, pe platforma de achizitii publice SICAP , a fost postat anuntul de participare in ceea ce priveste elaborarea studiului de fezabilitate a drumului de mare viteza Baia Mare – Suceava. Acest drum de mare viteza ar fi echivalentul Autostrazii Nordului.

Soseaua cuprinde trei loturi. Este vorba despre Baia Mare – Bistrita, Bistrita – Vatra Dornei, respectiv Vatra Dornei – Suceava. Valorile estimate sunt de 19.415.185,95 – 22.944.310,67 RON, pentru conexiunea Baia Mare – Bistrita, respectiv de 16.497.789,72 – 19.496.478,76 RON si 17.595.156,80 – 20.793.367,13 RON pentru celelalte doua tronsoane. Valoarea totala estimata ar fi intre 53.508.132,47 si 63.234.156,56 RON.

Conform anuntului de participare, termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este de 8 ianuarie 2020. La ora 15.00 este, de altfel, programata deschiderea ofertelor. Exista si o perioada minima pe parcursul careia ofertantul trebuie sa isi mentina oferta. Mai exact, aceasta trebuie sa fie valabila pana la 8 iulie 2020. Studiul de fezabilitate ar urma sa fie realizat o perioada de aproximativ 15 luni.

Realizarea unui drum de mare viteza pe legatura Baia Mare – Bistrita – Vatra Dornei – Suceava este cu atat mai necesara, cu cat infrastructura rutiera a ramas in urma in zona in care se agata harta-n cui. Insa, problema e conexiunea catre vest. In momentul in care locuitorii judetelor din nordul tarii au cerut Autostrada Nordului au sperat ca autoritatile centrale vor lua in considerare si o deschidere catre vestul Europei.

Conexiunea se facea printr-o "iesire" catre Petea, fapt care ar conduce la o dezvoltare inspre Ungaria. Numai ca, in anuntul de participare publicat pe SICAP nu se pomeneste nimic despre tronsonul Baia Mare – Satu Mare – Petea.

Legatura era esentiala, pentru a se lega drumul de mare viteza promis la autostrada M3, care ar facilita accesul catre Europa Centrala si de Vest. Numai ca, din anuntul postat astazi, socoteala celor din nordul Romaniei nu s-a potrivit cu prioritatile CNAIR.

Crin CALAUZ

Hramuri si sfintire de capela, de sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil
Citeste
Avantajele de a face cadou un tort pentru ziua unei persoane dragi
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.