Maramuresul, pustiu in vacanta de paste

Pandemia de coronavirus loveste in plin turismul din Romania. Sute de turisti care au dorit sa isi petreaca vacanta de Paste in tara nu mai au aceasta posibilitate. Pe perioada starii de urgenta pensiunile, dar si hotelurile au pus lacatul pe usa.

Multi dintre administratori au oferit vouchere turistilor care au facut deja o rezervare. In judetul Maramures, turistii care vroiau sa petreaca sarbatorile pascale in stil traditional si-au primit banii inapoi.

In fiecare an, Maramures se numara printre destinatiile preferate ale romanilor pentru sarbatorile de Paste. Aici, mii de romani, se simt. ca acasa. Asta spune si Anamaria, o tanara din Bistrita Nasaud, care a rezervat inca de acum cateva luni o vacanta in Maramures, pentru a petrece sarbatoarea Invierii.

Ana Maria Bizdira, turista: De obicei, ne facem vacantele in Maramures, oamenii sunt foarte primitori acolo. Am avut posibilitatea sa recuperez banii de pe rezervare, dar am ales sa reprogramez. Acum, sa vedem cum o sa evolueze situatia in care ne aflam.

In situatia Anei se afla sute de turisti care deja si-au facut o rezervare in urma cu cel putin cinci luni. Acum, administratorii de pensiuni aleg fie sa le ofere vouchere de vacanta turistilor, tichete valabile pentru vacantele de Paste de anul viitor, fie sa le returneze banii.

Ciprian Makk, administrator pensiune Maramures: Turistii, intelegand situatia care este in toata lumea, am ajuns la un acord cu majoritatea turistilor, in loc sa le dam vouchere pentru alta perioada a anului, am optat in a le returna aceste sume inapoi, pentru ca e vorba de lichiditati si toata lume are nevoie de acesti bani.

Anul trecut, cu o luna inainte de Paste, in pensiunille din judetul Maramures nu se mai gasea un loc liber. Acum, criza despre care vorbesc deja responsabilii din domeniul turismului se simte in veniturile fiecarui administrator de pensiune. Iar vestile nu sunt deloc bune.

Livia Sima, presedinte ANTREC Maramures: Mai repede de Craciun nu vad. Sezonul de vara este compromis pentru Maramures, din punctul nostru de vedere si inclusiv al proprietarilor.

Pentru o vacanta de Paste in judetul Maramures turistii au platit pana la 2.200 de lei pentru doua persoane. Pretul include trei zile de cazare cu demipensiune, precum si plimbare cu caruta trasa de cai pentru a vizita diferite obiective turistice. Si in pensiunile brasovene de la poalele muntilor, de Paste, gradul de ocupare era de 60-70%. Acum.

Roxana Cojocea, presedintele Asociatiei de Turism din Poiana Brasov: Situatia este dramatica. Turistii bineinteles ca nu vor mai veni atata timp cat situatie de urgenta se va prelungi cu inca o luna. Oameni care si-au facut rezervarile cu mult timp inainte, si acum nu mai pot veni, saracii… In functie de fiecare hotelier, vor stabili impreuna ce vor face, daca au platit avans, daca se reporgrameaza, daca vor primi avansul…fiecare va gestiona cum va dori situatia si cum se va intelege cu turistii.

Industria turismului este cea mai afectata de pandemia de Coronavirus. Rata somajului in hoteluri si restaurante a ajuns la 60% si risca sa urce pana la 90%, in perioada urmatoare.

Sursa Observator

Yuliya Dumanska si Alex Csepreghi sprijina Suceava in lupta cu pandemia
Citeste
Accident pe dn 1c, trafic blocat
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.