Lorena, originara din maramures

Lorena, o tanara in varsta de 21 de ani, a decis, la terminarea liceului, sa plece in Danemarca, motivata de faptul ca tara care o va adopta ii poate oferi mai multe perspective. Au trecut trei ani de la acea decizie, iar astazi tanara originara din Maramures este fondatoarea Comunitatii Culturale Romano-Daneze.

Recent, Lorena a acceptat sa vorbeasca despre ea intr-un interviu acordat publicatiei daneze Dr.dk.

In cadrul acestuia, tanara a evidentiat aspectele care au determinat-o sa se numere printre cei peste 33.000 de romani pe care Danemarca i-a adoptat de-a lungul timpului. S-a decis sa plece la studii universitare in Danemarca la indemnul tatalui ei. Fiind prima la invatatura si beneficiind de burse scolare, tanara s-a lovit de zidul provocarii la 18 ani, cand s-a trezit singura, departe de casa, intr-o tara de vis, cum o vedea chiar ea. "Am intrat in panica. Mentorul meu inca nu a raspuns. I-am scris si l-am sunat, dar la celalalt capat era o tacere completa. Zborul din Romania spre Danemarca a fost primul meu zbor si a mers bine. Dar acum stateam in sala de sosiri cu rucsacul si simteam cum frustrarea se raspandeste in mine. Trecusera sase-sapte ore de cand am aterizat si nu aveam habar daca as avea unde sa dorm in noaptea respectiva. Acordul a fost ca ar trebuit sa-i scriu mentorului meu de la Business Academy Kolding cand am ajuns. In cateva zile, am inceput profilul economic, iar o studenta mai in varsta a fost numita sa aiba grija de mine. A trebuit sa dorm cu ea pana sa pot prelua apartamentul. Cred ca unii tineri romani au despre Danemarca ideea ca este o tara de vis. Asa si este intr-un fel, dar pentru prima data aici esti intampinat de un zid al provocarii. Unii reusesc sa urce pe zid, altii nu", a spus Lorena in interviul acordat publicatiei Dr.dk.

"In Romania nu este neobisnuit ca tinerii cu studii universitare sa lucreze la McDonalds"

Lorena provine dintr-o familie modesta, care munceste 10-12 ore pe zi in domeniul constructiilor. Nu au nici masina, dar Lorena a stiut de fiecare data ca pentru a ajunge departe singura ei sansa este sa performeze la scoala. Astfel, a ajuns sa fie prima la invatatura din clasa ei, iar rezultatele sale au reprezentat cel mai mare motiv pentru ca tanara sa fie beneficiara a burselor de studiu.

"Visul meu era sa cheltuiesc banii de bursa studiind in Australia, dar era prea scump. Mai mult, era foarte departe. Dar atunci tata mi-a sugerat Danemarca. El a spus: «Daca te-ai gandit sa te muti in strainatate, de ce nu in Danemarca? Acolo poti crea o viata mai buna decat aici». Atat tatal meu, cat si eu am cunoscut alti tineri romani care au studiat in Danemarca. Stiam ca programele sunt gratuite si de inalta calitate. In plus, salariile au fost vizibil mai bune si pentru noii absolventi a fost mai usor sa obtina locuri de munca. In Romania, nu este neobisnuit ca tinerii cu studii universitare sa lucreze la McDonalds. Este foarte dificil sa obtii un serviciu ca proaspat absolvent, deoarece companiile au un singur lucru in minte atunci cand angajeaza: experienta, experienta si din nou experienta. Dar cum sa castigi experienta daca nimeni nu iti ofera o sansa? Perspectivele de viitor incerte din Romania m-au facut sa accept propunerea tatalui meu de a merge in Danemarca", a mai aratat Lorena in interviul acordat publicatiei daneze.

"Intentionam sa ramanem aici multi ani. Poate tot restul vietii noastre"

Chiar daca i-a fost grea acomodarea in Danemarca, intr-o tara departe de casa, de prieteni sau de parinti, Lorena a reusit sa se catere pe zidul danez.

Astfel, in urma cu doi ani a fondat "Comunitatea Culturala Romano-Daneza", o asociatie prin intermediul careia a cunoscut povestile de viata si ale altor romani care traiau in Danemarca, scopul acesteia fiind de a-i ajuta pe conationali sa nu se simta singuri odata cu venirea intr-o tara straina.

"As dori sa compar mutarea din Romania in Danemarca cu un tanar de 18 ani care se urca pe un zid. Trebuie sa-l urci bucata cu bucata. Am facut asta si dupa trei ani sunt pe cale sa detin un loc cu adevarat bun. Am renuntat la finante si am trecut la Tehnologia arhitecturala si Managementul constructiilor la VIA College College din Horsens. Astazi lucrez in depozit la o companie de expediere a marfurilor din Kolding. De asemenea, merg la lectii de daneza sase ore pe saptamana. Iubitul meu si cu mine intentionam sa ramanem aici multi ani. Poate tot restul vietii noastre. Pentru ca, desi mi-e dor de familia si natura mea din Maramures, chiar cred ca Danemarca este o tara draguta!", a conchis Lorena.

Foto si stirea originala aici: Dr.dk.

100 de soferi opriti in Sighet, intr-o singura zi. Nici pietonii n-au scapat
Citeste
Nu detine permis si a consumat alcool inainte de a conduce
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.