Locuinte afectate in localitatile valea chioarului, baia sprie si ulmeni

Precipitatiile abundente din ultima perioada, coroborat cu topirea zapezii au produs alunecari de teren care au afectat locuinte in localitatile Valea Chioarului, Baia Sprie si Ulmeni.


La Valea Chioarului, alunecarea de teren a afectat o gospodarie, anexa si imprejmuirea realizata din stalpi si fundatii din beton, amplasata in satul Varai.

Comisia care s-a deplasat la fata locului a constatat ca gospodaria prezinta fisuri si crapaturi in pardoseala din interior, fiind afectata fundatia, elevatia, peretii perimetrali, tavanul si scarile de acces. S-a luat decizia monitorizarii permanenta a evolutiei alunecarii de teren de catre comitetul local pentru situatii de urgenta Valea Chioarului, dar si efectuarea de demersuri pentru sprijin din partea autoritatilor locale.

Locuintele afectate in Baia Sprie si Ulmeni nu detin autorizatie de constructie

In Baia Sprie, alunecarea de teren a afectat doua locuinte. Versantul s-a prabusit si a distrus doi pereti portanti ai locuintelor amplasate in zona. Cele doua locuinte nu detin autorizatie de constructie, iar alunecarea versantului s-a produs, datorita executarii unor lucrari la verant, fara autorizatie si respectarea legislatiei in domeniu. Urmare a alunecarii de teren, in zona s-a acumulat apa care se scurge si balteste in spatele unei alte locuinte si careia ii poate afecta fundatia. Comisia care s-a deplasat la fata locului a dispus evacuarea persoanelor si a bunurilor materiale din cele doua case afectate de alunecare, montarea de "tarusi martori" pentru monitorizarea evolutiei fenomenului si efectuarea de catre specialisti unui studiu geotehnic, prin care sa se stabileasca lucrarile care trebuie efectuate in zona pentru consolidarea terenului afectat de alunecare.

Alunecarea de teren produsa in localitatea Chelinta a afectat 15 gospodarii amplasate in zona unui deal, prin desprinderea de pamant, roci si pietris. Comitetul local pentru situatii de urgenta s-a deplasat si a degajat materialul rezultat dupa producerea alunecarii de teren a solicitat resurse financiare pentru construirea unui zid de sprijin. Situatia alunecarii de teren este monitorizata de catre serviciul voluntar pentru situatii de urgenta Ulmeni. Si in aceasta situatie, locuintele afectate au fost construite fara autorizatie de constructie. De asemenea, au fost efectuate lucrari neautorizate si fara respectarea legislatiei in domeniu la versant.

Presedintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan, a dispus elaborarea si transmiterea in teritoriu a unei adrese prin care sa solicite comitetelor locale pentru situatii de urgenta respectare legislatiei in domeniu cu privire la constructiile de locuinte , respectiv celelalte documente prevazute de legislatia in vigoare pentru a se putea solicita si obtine resurse financiare din fondul de interventie de la nivel central.

 

Autostrada Nordului, OUG 114/2018 si legea-cadru a invatamantului au fost dezbatute de senatorul de Maramures, Liviu Marian Pop
Citeste
Meciul de fotbal caritabil, un real succes pentru a ajuta doi copii maramureseni
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.