"lasati-ne sa o ducem acasa!"

Fiica romancei moarta de coronavirus, in Italia, a transmis un emsaj plin de durere, pe Facebook. Femeia, care traieste la Milano, nu stie daca poate aduce sicriul cu mama ei in Romania. "Lasati-ne sa o ducem acasa!", e strigatul ei.

O romanca de 80 de ani a murit in urma cu trei zile intr-un spital din Milano, autoritatile confirmand ca femeia a decedat rapusa de coronavirus. Ea mersese in Italia la fiica ei, pentru a fi alaturi de sora mai mica, 75 de ani, care urma un tratament.

Familia sustine ca ambele surori au murit de coronavirus, dar MAE a confirmat doar decesul celei mai mari dintre ele, cea de 80 de ani.

Fiica ei a transmis un mesaj cutremurator pe Facebook: "E ….greu…e ….foarte greu sa ne resemnam oameni buni …ca nu mai e…sper sa putem sa-i indeplinim ultima dorinta … ultimul cadou …. SA NE LASATI SA O DUCEM ACASA ! DUMNEZEU SA NE AJUTE !"

Cu doua zile inainte de moartea femeii, care se numea Ileana si care pe 14 martie ar fi implinit 80 de ani, s-a stins si sora ei mai mica, bolnava de cancer, din cauze naturale.

ION SORIN TIMIS, primar Borsa: A plecat in Italia acum cateva saptamani. O insotea pe o sora de-a ei, o sora care era in Italia la investigatii medicale. Sora ei bolnava de 75 de ani, bolnava de cancer. Ghinion, a murit si sora ei cu o zi inainte, dar sora ei in varsta de 75 de ani a murit din cauze naturale. Avea cancer… Avea mai multe probleme medicale si nicio legatura cu acel virus.

Teama s-a raspandit acum printre locuitorii din Borsa. In jur de 10 000 lucreaza in Italia sezonier si cei mai multi vor sa se intoarca acasa. De altfel, primarul recunoaste ca borsenii vin acasa pe banda rulanta. Ultimul?

ION SORIN TIMIS, primar Borsa: Cred ca acum 2 secunde.

: Cum?

ION SORIN TIMIS, primar Borsa: Pai circulatia dintre Romania si Italia si Italia si Romania este asa ca si cand ai merge de la piata acasa si inapoi. Majoritatea circula. Si astazi sunt in frontiera multi care asteapta sa intre in tara , sa fie inregistrati si monitorizati. In fiecare minut cred ca exista un borsan la Frontiera de Vest incercand sa intre in tara.

Si cei mai multi intra. Doar luna aceasta s-au intors la Borsa din zona rosie a Italiei peste 1.000 de localnici.

ION SORIN TIMIS, primar Borsa: Cei care sunt inregistrati la frontiera si plasati in carantina voluntara, adica acasa, sunt monitorizati de catre medicii de familie, DSP si chiar de catre angajatii primariei, specialist in fapte medicale. Cei care nu s-au declarat incercam sa ii convingem sa ramana acasa, ca sa vedem cum stau lucrurile. Majoritatea inteleg. Unii mai razvratiti nu inteleg… In izolare avem in jur de 70 de familii, in izolare la domiciliu, ceea ce inseamna vreo 240 de persoane si, in carantina sunt peste 120. Majoritatea intelege! Dar am luat si masuri mai drastice. Am redus programul cafenelelor si restaurantelor pana la ora 18:00.

Alte sute de oameni din oras au ramas insa in Italia, blocati. In statiunile de schi din nordul Italiei peste 60 de romanni din Borsa au ramas fara loc de munca dupa ce hotelurile s-au inchis si nu se mai pot intoarce acasa.

ION SORIN TIMIS, primar Borsa: Cu siguranta sunt disperiati! Sunt la distanta mare de casa, au rude , copii aici… isi facusera un program sa vina de Paste acasa… se pare ca acest lucru nu este sigur. Nu stim cum va evolua aceasta situatie. vedem ca Europa devine din ce in ce mai rosie.

MIHAI STETCO, roman din Borsa aflat in Italia: N-am primit nimic. Am facut cerere la ambasada Romaniei de la Roma si ne-au trimis un raspuns halucinant, un email ca astia de la hotel sunt obligati sa-mi dea cazare, mancare, tot ce trebuie pana in 3 aprilie, in cazul asta spera ei sa dea drumul sa ne intoarcem acasa. Mi-a specificat in email la sfarsit ca, daca vreti coborati la Malpensa, luati avionul in Germania cu escala, dupa – mergeti acasa. Adica eu sunt in nordul Italiei, eu trebuie sa trec prin toata Italia zona rosie, merg catre Germania. Eu atunci nu mai ajung infectat, atunci toate lucrurile sunt in regula.

Doar ca situatia e scapata de sub control si nici Romania, nici Italia nu au inca o solutie pentru romanii ramasi pe cont propriu.

Citeste si

De la ora 0
Citeste
O soferita a iesit cu masina din parcare fara sa se asigure fiind lovita de troleibuz
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.