La Sezatoarea de Baia Mare coasem camasa populara a Maramuresului nostru drag in fir de lumina in vesnicie

DEPUTAT DR. VIORICA CHERECHES "… dragi imi erau sezatorile, clacile, horile si toate petrecerile din sat, la care luam parte cu cea mai mare insufletire " zicea Creanga in urma cu aproape doua secole.

S-a pierdut traditia sezatorilor la gura sobei, dar amintirea si dorul de ele, par sa ramana aprinse.

Sezatoarea este un prilej de intalnire pentru doamnele care se regasesc in valorile sacre ale poporului si pentru care clepsidra timpului isi inceteaza scurgerea, caci regasesc astfel placerile simple ale vietii. Fiecare model realizat are o poveste, iar culorile folosite se imbina armonios, simbolizand viata, dragostea, arta ….

Cu dorinta de a ne reaminti obiceiuri uitate, de a reinvia traditiile atat de pline de bucurii, multe doamne din Maramures impreuna cu senioarele din Grupul de Creatie Caspev continua drumul lung al Sezatorii Baia Mare. Nascuta ca un raspuns la chemarea bunicilor nostri, amprenteaza viata scrisa-n panza.

Aceasta chemare a venit atunci cand un gand a incoltit din samanta pusa cu grija si n-a intarziat sa creasca alaturi de oameni cu suflet frumos: acela de a coase camasa populara a Maramuresului nostru drag in fir de lumina in vesnicie. Continuam obiceiul sezatorii care aduna femei cu ganduri bune pentru a scrie cu acul semnele traditionale maramuresene.

Am pornit impreuna pe drumul greu al unui mestesug stravechi cu rabdare, incredere si speranta ca la final, camasa cusuta de fiecare dintre noi va fi purtata cu drag si recunostinta pentru truda depusa. Pe panza tesuta vom coase bucuriile, nelinistile, gandurile, istoria si rugaciunile…pentru ca fiecare camasa are suflul si simbolistica ei. Am studiat o camasa de lucru din Maramuresul voievodal cusuta pe panza de canepa.

Analizand-o element cu element am putut intelege ca vesnicia acolo este asezata.
Din cele trei tipuri de cusaturi de pe camasa, punctul inaintea acului, punctul in urma acului si cusatura in relief, am ales sa incepem cu punctul inaintea acului, deoarece era predominant . Fiecare camasa populara este o armura spirituala!

Dr. Viorica Chereches,
deputat liberal de Maramures

Intreruperi in furnizarea apei potabile marti, 4 februarie
Citeste
Catedrala noastra de suflet ne-a adunat pe toti in rugaciune pentru intreaga comunitate baimareana
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.