LA MUNCA, CU JET PRIVAT: Avion inchiriat cu o suma exorbitanta de un italian pentru a aduce la lucru 8 muncitoare romance, doua din Budesti – Maramures (FOTO)

Proprietarul unei vinarii din Italia a inchiriat un avion privat pentru a aduce la lucru muncitoare din Romania despre care el spune ca ii sunt indispensabile.

Martin Foradori Hofstaetter spune ca acestea ii lucreaza via impecabil si ca nu avea alta solutie de a le aduce in Italia, asumandu-si astfel acest cost foarte ridicat, relateaza ANSA.

Martin Foradori Hofstaetter, proprietarul vinariei ,,J. Hofstaetter" din Termeno, cunoscuta pentru soiurile Pinot Noir si Gewuerztraminer, incerca de saptamani bune sa aduca in Italia opt muncitoare din Romania fara de care, spune el, nu se poate descurca.

Cand a inteles ca birocratia va impiedica aducerea celor opt muncitoare romance, a inchiriat un jet privat pentru a le aduce la Bolzano.

Povestea incepe la granita cu Ungaria. Uniunea Europeana a fost de acord cu organizarea unor coridoare care sa faciliteze tranzitul fortei de munca din est. Producatorii de vinuri germani si austrieci au beneficiat deja de acesta. Cand a inteles ca pe cale terestra nu poate rezolva problema, pentru ca Ungaria nu va acorda permisul de tranzit, patronul a inchiriat, cu o suma considerabila, avionul privat.

,,Am incercat sa rezolvam problema in toate modurile, dar fara succes. Asa ca, dupa doua saptamani de telefoane, discutii cu politicieni din Roma si Uniunea Europeana, reprezentanti ai ambasadelor, precum si discutii intense cu managerii asociatiilor comerciale, ne-am trezit nevoiti sa inchiriem, in extremis, un jet privat de la aeroportul din Cluj pentru a le aduce in Italia. Pentru aceasta perioada, o puteti considera o cheltuiala chiar nebuna, dar fara aceasta, viitorul podgoriilor mele ar fi fost compromis. Nu aveam nicio alternativa", a declarat Martin Foradori Hofstaetter.

El a mai spus ca in Germania si Austria procedurile pentru aducerea sezonierilor sunt mult mai simple: ,,In Germania, procedurile sunt mult mai clare si mai lejere. In Italia, nici macar nu am putut copia masurile inteligente implementate de alte tari din UE".

Doua dintre cele opt romance sunt din Budesti, Maramures.

ACTUALIZARE

Patronul italian si una dintre angajate au vorbit in exclusivitate cu colegii nostri.

Maria, muncitor sezonier: Se poate spune ca suntem o familie, impreuna cu seful nostru care ne conduce.

Este un moment de respiro la domeniul viticol de 50 de hectare din nordul Italiei. Maria, o romanca plecata la munca, si angajatorul ei italian au acceptat sa vorbeasca in exclusivitate cu noi.

Lucrul la vie a inceput deja. Alaturi de alte 7 romance, Maria are in grija unul dintre cele mai renumite domenii viticole din Italia. Din cauza restrictiilor de circulatie, ea si colegele ei au ajuns in nordul Italiei cu un avion privat.

Martin Foradori, angajator italian:& Munca trebuia facuta pentru ca natura nu sta sa ne astepte. Plus ca eram si nerabdatori sa le avem alaturi. Acest grup vine deja la noi de foarte multi ani si stie sa faca aceasta munca la perfectie!

An de an, femeile lucreaza aici cate patru luni. Anul acesta, criza a fost cat pe ce sa strice “traditia”. Coridoarele verzi, deschise de Comisia Europeana pentru muncitorii sezonieri, s-au blocat in Ungaria.

In drum spre Italia, femeile au fost intoarse de la granita. Decizia angajatorului a venit dupa doua saptamani de negocieri si sute de telefoane. Dar fara vreo ezitare. Si fara sa se uite la bani, a decis sa inchirieze un charter privat.

Maria, muncitor sezonier:& Noi nu. Nici cu privat, nici cu avion de linie. Niciodata! Noi suntem aici de mai mult de 10 ani. Lucram aici. De la sfarsitul lui aprilie pana undeva la sfarsitul lui iunie. Si toamna ne intoarcem la recoltare. Munca noastra aici este foarte apreciata!

Vinul produs aici este recunoscut la nivel international. Dar calitatea nu este usor de obtinut. Standardele sunt inalte, iar romancele sunt singurele care le pot atinge.

Plata este pe masura. Fiecare castiga intre 1.200 si 1.500 de euro lunar. Dublul salariului mediu net pe economie in Romania. Doua dintre angajatele exemplare vin din Bunesti, Maramures, sat in care seriozitatea angajatorului este renumita.

Marioara Berinde, cumnata uneia dintre angajate:& Am fost acum 4 ani. A fost foarte bine. Patronii ne-au respectat pentru ca am muncit bine. Am avut cazare, totul a fost in buna regula.

Silviu Berinde, sotul uneia dintre angajate:& Au stat in carantina acolo 14 zile sub observatie. De fiecare data se comporta minunat patronul cu ele. Efectiv are respect pentru ele!

Producatorul italian a refuzat sa spuna cat a platit pentru transportul cu avionul. Suma va fi inclusa in bilantul anului, la capitolul investitii.

Martin Foradori, angajator italian:& Am un motto. Daca mie imi e bine, la fel trebuie sa le fie si colaboratorilor mei. Acesta este standardul meu minim! Daca mie imi e bine, trebuie sa le fie si lor.

Sursa: Observator Antena 1.ro.

Articolul LA MUNCA, CU JET PRIVAT: Avion inchiriat cu o suma exorbitanta de un italian pentru a aduce la lucru 8 muncitoare romance, doua din Budesti – Maramures (FOTO) apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Mesaj suburban si amenintari ale unui consilier de stat in Guvernul Romaniei – FOTO
Citeste
TOT MARAMURESEAN: Chestor principal de politie Liviu Bute, numit sef al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.