Ipj maramures aduce precizari la un caz produs in borsa

Pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la aspectele semnalate in articolul "Video EXCLUSIV. MASCATII i-au BATUT, i-au AMENDAT, i-au… CONFUNDAT. Cand a sosit Ambulanta, un MASCAT a scos PISTOLUL la sofer si i-a spus PLEACA. Batuti, borsenii au fugit printre blocuri la SPITAL", postat pe site-ul www.ziaruldebaiamare.ro, la data de 27 decembrie 2018, va comunicam ca a fost dispusa efectuarea cu celeritate a unor verificari punctuale privind modul de gestionare a interventiei politistilor.

In urma verificarilor s-a constatat ca politistii au actionat in conformitate cu prevederile legale, in limitele competentelor si intr-o maniera obiectiva si ferma, cu respectarea si protejarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor.

Prin intermediul textului mentionat au fost transmise opiniei publice informatii eronate, cu un caracter tendentios si denigrator privind modalitatea de interventie a politistilor, cu o doza semnificativa de subiectivism, bazate pe relatari si imagini video neconcludente, posibil furnizate de catre persoane sanctionate pentru un comportament inadecvat fata de societate si institutiile statului. Caracterul subiectiv al articolului de presa rezulta si din omiterea prezentarii intregului sir al evenimentelor, neprecizandu-se actiunile agresive si de intimidare utilizate de catre contravenienti si persoanele din anturajul acestora.

Afirmatia ca politistii ar fi fost protagonistii mai multor cazuri de violenta asupra unor participanti la trafic, pe strazile orasului Borsa, asemanate cu "scenele siciliene", este falsa. Precizam ca in noaptea de 26 spre 27 decembrie 2018 politistii din Borsa au efectuat activitati de supraveghere a traficului rutier, in cadrul unei actiuni organizate pentru depistarea conducatorilor auto aflati la volan sub influenta bauturilor alcoolice, beneficiind de suportul tactic al luptatorilor din cadrul Serviciului pentru Actiuni Speciale Maramures.

Pe parcursul desfasurarii activitatilor de control, doi pasageri dintr-un autoturism ce se deplasa pe strada 22 Decembrie, care nu faceau obiectul verificarilor in acel moment, trecand pe langa filtrul organizat, au adresat politistilor injurii, insotite de semne obscene si cuvinte jignitoare. In consecinta, autoturismul a fost urmarit si oprit in trafic de politisti, in vederea luarii masurilor legale. Contrar afirmatiilor din articolul mentionat, dupa ce au coborat din autoturism cei doi barbati au continuat sa se manifeste agresiv, au lovit geamul portierei autospecialei de politie, motiv pentru care au fost imobilizati de catre luptarii Serviciului de Actiuni Speciale. Precizam ca aceste aspecte, privind agresivitatea, incercarea de a se opune imobilizarii si atitudinea ostila a persoanelor in cauza la adresa personalului de interventie, nu au fost mentionate in articolul de presa.

Referitor la aspectele potrivit carora "alti doi tineri au fost opriti de catre politisti si mascati si… au avut aceeasi soarta. Au fost dati jos din masina si calcati in picioare de mascati", prezentate la finalul articolului, precizam ca logica desfasurarii evenimentelor si verificarile efectuate infirma aceste afirmatii. Dupa ce au fost imobilizati, cei doi barbati au fost condusi la sediul politiei pentru luarea masurilor legale, nefiind oprite alte autoturisme in trafic.

Un alt aspect prezentat eronat a fost ca personalul medical ar fi fost impiedicat de un "mascat" sa intervina la eveniment, prin amenintarea soferului ambulantei cu un arma din dotare. Precizam ca la fata locului a sosit o ambulanta insa, intrucat solicitantul nu s-a adresat in vederea acordarii ingrijirilor medicale, ambulanta s-a retras.

Caracterul subiectiv al articolului rezulta si din faptul ca nu au fost prezentate nici evenimentele ulterioare sanctionarii celor doi barbati, in care au fost implicate mai multe persoane din anturajul contravenientilor, care au manifestat o atitudine de intimidare a fortelor de ordine.

Pe tot parcursul activitatilor desfasurate nu a fost folosit armamentul din dotare, folosindu-se doar procedeele tactice de imobilizare si incatusare.

Mentionam ca in cursul anului 2018 luptatorii Serviciului Actiuni Speciale Maramures au desfasurat 440 activitati specifice .

Asa cum am precizat si cu alte ocazii, corectitudinea actiunilor profesionale ale politistilor constituie o preocupare permanenta a conducerii inspectoratului.

Topul celor mai sigure companii aeriene din lume
Citeste
La multi ani, SMURD Maramures! De noua ani alaturi de maramureseni
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.