Inundatiile, grindina si vantul au lasat in urma pagube de milioane de lei in Maramures

BILANT OFICIAL  Rafalele puternice de vant, grindina si precipitatiile abundente cazute in judetul Maramures au provocat pagube pe raza mai multor unitati administrativ-teritoriale ce au colmatat si blocat sectiuni de scurgere pe cursuri de apa. Apele s-au revarsat si inundat 16 localitati de pe raza a sase unitati administrativ-teritoriale.

Au fost afectate de inundatii 170 de gospodarii, 163 anexe gospodaresti. De asemenea, infrastructura a fost afectata, fiind distruse opt podete,  avariate alte 139 de podete. Suvoaiele de apa au spalat si afectat doi kilometri de drum judetean, sase kilometri de drum comunal, 4,4 km de drum forestier, 177,2 km de strazi si ulite, 240 hectare de teren arabil, 142 hectare de pasuni si fanate, 17 hectare de livezi, obiective social economice, dar si 2,35 km de eroziune de mal.

"Nu avem victime sau persoane ranite, dupa vijelie si inundatiile produse pe raza judetului nostru. S-a intervenit operativ pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele meteorologice periculoase de catre pompierii militari, comitetele locale pentru situatii de urgenta, serviciile voluntare pentru situatii de urgenta, sprijiniti si de grupurile de suport tehnic de la nivel judetean Am constituit echipe care s-au deplasat in teren pentru evaluarea pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase. S-a prezentat in sedinta extraordinara de astazi a CJSU Maramures ca la Viseu de Sus valoarea pagubelor produse este in valoare de 11,4 milioane lei, iar la Salistea de Sus de 400.259 lei. Vom initia proiecte de Hotarari de Guvern pentru alocarea de fonduri in vederea refacerii si reabilitarii obiectivelor afectate de inundatii, respectiv pentru Primaria Basesti si Scoala din Valeni care au fost afectate de incendii", a declarat prefectul Vasile Moldovan, presedintele CJSU Maramures.

Referitor la sistemul Ro-Alert, inspectorul sef al ISU MM, colonel Pavel Baltaru a precizat ca a fost vorba de o eroare umana, iar vinovat este personalul care trebuia sa transmita mesajul. Se va efectua o analiza si vor fi dispuse masurile legale, a mai precizat inspectorul sef.

Situatia evolutiei hidrometeorologice in judet este monitorizata in continuare de catre dispeceratele Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Gheorghe Pop de Basesti" al judetului Maramures si Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures, dar si comitetele locale pentru situatii de urgenta.

 

Informatii furnizate de CJSU Maramures

O batrana a primit un set de oale, "cadou din partea primarie", insa a ramas fara 600 de lei
Citeste
memoriile cardinalului Iuliu Hossu, in limba italiana
Citeste
Articol preluat de pe actualmm.ro. Citeste tot articolul aici.