INTRE FASCINAtIE SI RESPONSABILITATE: Precizari din partea IPJ Maramures privind regimul armelor si munitiilor

Pentru ca incepand cu luna septembrie s-a dat startul perioadei de vanatoare la mai multe specii din Romania, politistii de prevenire impreuna cu cei de la Serviciul Arme, Explozivi si Substante Periculoase din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures considera oportun sa reaminteasca detinatorilor de arme, si nu doar a celor de vanatoare, cateva dintre masurile pe care trebuie sa le respecte pentru a evita producerea unor accidente nefericite, a autoaccidentarilor si pentru a nu fi pasibili de pedeapsa, din cauza nerespectarii regimului armelor si munitiilor.

Astfel in conformitate cu dispozitiile prevazute de art. 31 din Legea nr.295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor si art. 15 din HG 11/2018 privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004, referitor la regimul dreptului de port si folosire a armelor letale, precum si a celor neletale supuse autorizarii, politistii fac urmatoarele precizari:

? Titularul dreptului de a purta si folosi arme letale are obligatia de a pastra arma si munitia inscrisa in permisul de arma in conditii de securitate, astfel incat sa nu permita accesul la acestea al persoanelor neautorizate.
? Pastrarea armelor si munitiilor supuse autorizarii la domiciliul sau resedinta detinatorului inscrise in permisul de arma se face in locuri special destinate, respectiv in dulapuri sau casete metalice special amenajate, fixate in perete sau in pardoseala, incuiate si asigurate, exceptand armele de aparare si paza, care se pot regasi asupra titularului.
? Dulapurile sau, dupa caz, casetele trebuie sa fie prevazute cu compartimente diferite care sa fie asigurate fiecare cu cate un sistem de inchidere, pentru pastrarea munitiei separat de arme.
? Armele letale, cu exceptia celor cu destinatia aparare si paza, se pastreaza neincarcate cu munitie.
? Armele supuse autorizarii pot fi purtate numai de catre titularul permisului, cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:

o sa fie asigurate si sa nu fie armate;
o sa nu prezinte defectiuni, cu exceptia situatiei in care sunt transportate la armurier;
o sa stea in permanenta introduse in toc si ascunse vederii, cu exceptia situatiilor in care persoana este autorizata, potrivit legii, sa o utilizeze;
o sa se afle in permanenta numai asupra sa si sa nu fie inmanata, sub nici o forma, altor persoane, cu exceptia armurierilor, intermediarilor, organelor de politie competente, precum si personalului abilitat prin lege sa pastreze si sa asigure securitatea temporara a armelor, la intrarea in institutiile publice, in mijloacele de transport naval sau aerian, precum si in alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;
o detinatorul sa nu se afle sub influenta bauturilor alcoolice, produselor sau substantelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori in stare avansata de oboseala sau sa nu sufere de afectiuni temporare, de natura sa genereze o stare de pericol, in conditiile in care poarta arma asupra sa.

? Titularii dreptului de a purta si folosi armele de aparare si paza pot face uz de arma numai in poligoanele autorizate in conditiile prezentei legi sau in caz de legitima aparare ori stare de necesitate.
? Folosirea armelor de aparare si paza in poligoanele autorizate se poate face numai in conditiile stabilite prin regulamentele de ordine interioara ale acestora.
? Detinatorii armelor letale sau neletale sunt obligati sa anunte de indata, dar nu mai tarziu de 24 de ore, cel mai apropiat organ de politie despre disparitia, pierderea sau furtul acestor arme.

Din cele mai vechi timpuri oamenii au manifestat un interes deosebit pentru arme. Acestea le-a conferit siguranta in acele vremuri si era vital sa stie sa-si confectioneze o arma buna, precum si sa detina arta manuirii acesteia.
In zilele noastre armele sunt detinute mai putin pentru protejarea vietii si mai mult din alte considerente: din pasiune, din dorinta de a colectiona, de a practica vanatoarea, etc.
Indiferent de motivul pentru care detinem arme, trebuie sa manifestam responsabilitate, pentru ca armele au legatura directa cu viata. Iar cum dreptul la viata este primul drept fundamental al oricarui om, suprimarea acesteia atrage pedepse cu ani grei de inchisoare.
Astfel este important ca orice detinator de arme sa cunoasca toate prevederile legale cu privire la regimul armelor si munitiilor.

Articolul INTRE FASCINAtIE SI RESPONSABILITATE: Precizari din partea IPJ Maramures privind regimul armelor si munitiilor apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Coronavirus, 28 octombrie 2020: S-a ajuns la 176 decese in Maramures (inca 2)! In judet, in total, 4.023 cazuri de la inceput (100 noi). Record in tara, 5.343 infectari
Citeste
Se mentine numarul mare de infectari COVID-19 in Maramures: 100 de cazuri noi, in ultimele 24 de ore
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.