INTERVIU CU Bogdanel Gavra : "Consider ca a sosit momentul sa ma implic si altfel in viata cetatii!"

Democratia este unica forma de organizare umana in care respectarea drepturilor individuale permite manifestarea libera a spiritului creativ, asigurand motorul dezvoltarii si crearii bunastarii colective, singura capabila sa asigure progresul general al unei societati. De-a lungul istoriei sale, omenirea a evoluat datorita liderilor competenti si corecti, oameni capabili sa inteleaga si mai ales sa accepte ca interesul colectiv e mai presus decat cel individual, iar asumarea unor forme organizate de exercitare a puterii presupune curaj, determinare si mai ales onestitate.

In schimb, intr-o societate lipsita de logica sociala si cu un sistem de valori mediocru, delegarea puterii unor oameni lipsiti de responsabilitate si cinste, genereaza existenta coruptiei, abuzurilor, imbogatirii oneroase si anularii valorilor democratiei reale. Totusi, in orasul nostru exista si oameni a caror aspiratii sunt compatibile cu normele de etica, persoane care nu vad in detinerea unei forme de autoritate o trambulina spre accederea in randurile unei nomenclaturi parvenite. Un asemenea om este si Bogdanel Gavra, binecunoscut in comunitatea careia si-a dedicat o mare parte din energie si pricepere, dovedind competenta profesionala, omenie si un adevarat spirit civic. I-am luat un interviul prin prisma unui posibil viitor parcurs in viata publica, cerandu-i sa raspunda la intrebari cu sinceritatea specifica oamenilor responsabili... &

R: – Exista o vorba care spune ca adevaratele personalitati provin din mediul satului traditional romanesc, spatiul unde se formeaza si se calesc marile caractere. Unde sunt radacinile familiei Gavra si ce elemente va definesc parcursul din prima parte a vietii ?

B.G: – M-am nascut in satul Somes Guruslau, parte a comunei Napradea din judetul Salaj, un asezamant a carei istorie este atestata prin probe arheologice vechi de 12 secole, din parinti buni romani, cu radacini in satele Alunis si Inau, salajeni harnici si cu frica de Dumnezeu din zona Jiboului. Prin prisma profesiei tatalui meu, ne-am mutat la Valea Vinului in judetul Satu Mare, iar din 1990 am venit si am ramas in Baia Mare. As concluziona spunand ca radacinile mele sunt ardelene, cu ramificatii in trei judete reprezentative din Nord Vestul Romaniei.

R: – Copilaria si adolescenta sunt etape care ne marcheaza parcursul vietii, intr-un context mai larg reprezentat de familie. Ce influenta au avut parintii la modul general, dar si prin prisma profesiilor exercitate... daca aveti amintiri care definesc perioada mentionata?

B.G: – Am fost un copil fericit, crescut intr-un mediu armonios cu tatal preot ortodox si mama educatoare, fiindu-mi insuflate inca din pruncie valorile familiei traditionale romanesti, precum munca, respectul si iubirea aproapelui, milostenia, cinstea si corectitudinea si nu in ultimul rand credinta in Dumnezeu. Imi amintesc ca il insoteam de mic pe tatal meu la activitatile religioase, parintele Gavra devenind pentru mine o icoana si un punct de referinta in ceea ce inseamna preotia. Dupa un timp, incercarile la care am fost supusi ne-au facut viata dificila, in special tatalui meu care timp de 18 ani a ingrijit-o si iubit-o pe mama care era grav bolnava. S-a stins in anul 2015. Daca tatal meu este si astazi alaturi, dandu-mi sfaturi si indrumari, in momentele grele mama ma priveste, cu siguranta, din ceruri si vegheaza asupra destinului meu si al familiei mele.

R: – Traseul educational urmat este determinant in orientarea profesionala si parcursul social al fiecarui individ. Unde si ce studii ati urmat si daca actuala dumneavoastra formare are la baza optiuni materiale sau vocationale?

B.G: – Cu siguranta practic profesii si activitati vocationale, toate optiunile mele fiind alese in mod responsabil si constient. Studiile primare le-am urmat in Valea Vinului, cu dascali dedicati si implicati, & iar studiile gimnaziale la Scoala Nichita Stanescu din Baia Mare, dupa mutarea familiei in anul 1990. Liceul l-am absolvit la "Emil Racovita", iar studiile universitare urmate reflecta matricea mea umana si comportamentala datorata si familiei. Sunt licentiat al Universitatii din Oradea, Facultatea de Teologie Ortodoxa, in completare existand si doua licente postuniversitare, un masterat in politici sociale de incluziune a persoanelor cu dizabilitati si a persoanelor varstnice, obtinut la Universitatea de Nord Baia Mare si unul in Drept canonic obtinut la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. Consider ca mi-am desavarsit parcursul educational si formarea profesionala obtinand un Doctorat in sociologie, tot la Oradea.

R: – Pregatirea universitara nu are o valoare reala si cunatificabila daca nu este valorificata prin practica profesionala. La competentele multiple detinute, ce parcurs v-ati ales? Satisfactiile obtinute sunt proportionale cu efortul si straduinta depuse in anii de studii?

B.G: – In afara de influenta fireasca pentru preotie venita din partea tatalui meu, mi-am decis singur parcursul profesional si spre deosebire de multi alti confrati, nu am ales sa raman doar un preot de parohie si atat. Dimpotriva, am simtit ca pot si trebuie sa fac mult mai mult, motiv pentru care am avut, aproape in permanenta, doua sau mai multe activitati complementare. Astfel, in anul 2002 am devenit profesor la Seminarul Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul Baia Mare, iar din 2003 am inceput activitatea in cadrul administratiei publice locale, la Serviciul Public de Asistenta Sociala Baia Mare. Timp de 15 ani am fost& implicat direct si responsabil in activitatea sociala parcurgand pe rand etapele profesionale, inspectorul debutant din 2003 ajungand in anul 2012 Directorul general al institutiei, de unde am plecat in anul 2018.

R: – Bogdan Gavra este cunoscut comunitatii baimarene ca un lider respectat in activitatea de asistenta sociala, un bun familist, dar si ca un preot dedicat enoriasilor. Mentionati-ne cateva repere din activitatea extraprofesionala si parcursul profesional ca membru al clerului...

B.G: – Consider ca in afara de credint, fara de care nu concept viata, cea mai mare realizare a mea ca fiind sociala este familia, casatoria cu Anca Cristina, cea care mi-a daruit & doi copii minunati, pe Elisei si Miriam de 10 respectiv 8 ani. Ei sunt elementele care ma motiveaza si la care ma gandesc in momentele dificile. Datorita lor nimic nu este prea greu, iar viata a devenit o perpetua provocare. Ca membru al clerului am urmat parcursul firesc, in 2009 am devenit diacon, iar din 2010 preot la Parohia "Duminica Mironosiselor" din Baia Mare, o parohie noua unde impreuna cu parintele Daniel & am realizat mai intai o biserica de lemn. Si pentru ca doream sa ma implic mai mult, in perioada 2014-2017 am fost consilier social filantropic al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului, pozitie din care, printre multe alte activitati de succes, am contribuit decisiv la obtinerea proiectului de reabilitare a Palatului Cultural din Sighetu Marmatiei.

R: – Din luna februarie a acestui an, Romania se afla intr-o criza sanitara profunda generata de noul coronavirus, parte a unei pandemii care a afectat intreaga omenire. Sunteti un om responsabil social si uman, stim ca alaturi de multi alti oameni de bine din Baia Mare ati ales sa va implicati contribuind prin acte de voluntariat la dotarea sistemului medical, dar si la ajutarea categoriilor sociale defavorizate. Ne puteti oferi cateva detalii?

B.G: – Activitatea asociatiei si a celor implicati in actiunile de sustinere a luptei impotriva epidemiei COVID din Baia Mare este cunoscuta si a fost intens mediatizata pe plan local si national. Va asigur ca vom continua sa sprijinim atat activitatea medicala prin colectarea de fonduri pentru achizitionarea materialelor necesare cat si pe cei multi si in nevoi, oameni singuri sau bolnavi care au nevoie de solidaritatea si ajutorul comunitatii. In urma acestei campanii si datorita complexitatii situatiei sociale din municipiu, am luat decizia sa dau o alta dimensiune implicarii mele, intrand in viata publica ca reprezentant al cetatenilor din Baia Mare.

R: – Domnule Gavra, sa intelegem ca veti intra in politica ca si candidat pentru o demnitate publica?

B.G: – Am intentia sa devin unul din reprezentantii cetatenilor in Consiliul Local, pozitie din care sa militez pentru o noua dimensiune si responsabilitate in activitatea de asistenta sociala si nu numai. Baimarenii sunt oameni generosi si cu un pronuntat simt civic, infrastructura administrativa necesara exista, trebuie doar mai multa responsabilitate si implicare, dar mai ales realizarea unei legaturi permanente si directe cu acestia. Iar eu asta imi propun, sa-mi asum problematica celui mai dificil cartier din Baia mare, in calitate de consilier local si reprezentant direct al cetatenilor!

R: Va multumim frumos pentru timpul acordat si va dorim mult succes!

Articolul INTERVIU CU Bogdanel Gavra : "Consider ca a sosit momentul sa ma implic si altfel in viata cetatii!" apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Barajul pentru Liga 2: ACSF Comuna Recea trece de Minaur Baia Mare in urma loviturilor de departajare (FOTO)
Citeste
ACCIDENT DEZASTRUOS IN MARAMURES – 3 raniti, dintre care doi in coma, dupa impactul dintre doua autoturisme
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.