INTERVIU – Bogdanel Gavra: "Nu am intrat in politica sa ma capatuiesc financiar si nici sa-mi fac notorietate publica ca om de administratie"

Reporter: – Dle Gavra, reluam discutia cu dvs. acum cand au mai ramas 10 zile de campanie electorala. Urmarind prestatiile celorlalti candidati am constatat ca avem parte de o campanie negativa, bazata pe identificarea si scoaterea in evidenta a aspectelor considerate a fi nerealizari. Cum va explicati aceasta atitudine, cu abordari care ating uneori aspecte de violenta in retorica?

Bogdanel Gavra: – Va aduceti aminte ca am lansat un apel pentru o campanie decenta propunand o competitie bazata pe idei, nu pe critici vehemente si atacuri la persoana. Multi s-au conformat, dar sunt si candidati care neavand realizari, nimic de aratat ca rezultate reale, se focuseaza pe o abordare critica manipulatoare, dusa uneori pana la exces. Iar tintele predilecte sunt cei aflati in functii, oameni care fara a fi modele de perfectiune sunt prezentati deformat, unii chiar demonizati, cu o ura nejustificata. Nu exista nici un partid care sa fie suta la suta constructiv, cauzele fiind multiple, dar cea mai importanta cauza tine de mentalitatea noastra alterata de o democratie gresit construita si inteleasa in Romania.

R: – Sunt doua elemente de comparatie folosite in retorica de campanie. Prima scoate in evidenta ce nu au realizat, desi au promis, cei aflati acum in functii administrative in Baia Mare si Maramures, iar a doua consta intr-o comparatie exagerata a situatiei locale cu municipiile "minune", gen Cluj-Napoca, Alba Iulia, Oradea. Sunteti de acord?

BG: – Nu in totalitate. Candidatii pentru o functie in administratia baimareana se manifesta, marea lor majoritate, dupa trei sabloane. Desfiintam primarul care a promis parc industrial, baze sportive, rezolvarea situatiei de pe Craica, etc. insistand pe faptul ca nu si-a realizat obiectivele, dar nu spunem nici de ce nu a reusit, nici ce solutii de rezolvare avem. Poate pentru ca nu stim. Mai sunt cei care considera ca detin adevarul absolut, piatra filozofala a politicii si administratiei, tot un tip de manipulatori dar care anunta ca au solutii certe pentru toate problemele si vor aduce in Maramures vagoane de bani din surse diverse. Discurs care tine la cei care nu cunosc procedurile de depunere a proiectelor si nici etapele de accesare a fondurilor europene. Mai sunt si cei care tac timp de patru ani, nu au opinii si nici nu iau atitudine, contabilizand atent situatia, pentru a se dezlantui in precampanie si campanie, de regula prin intermediul unor comunicatori disponibili, cu sau fara notorietate.

R: – In mesajele de campanie, majoritatea camndidatilor vorbesc de o schimbare, chiar daca unii detin puterea politica, iar altii puterea administrativa si mai vorbesc de iubire, de iubirea de oameni, de judet, de comunitati, de tot ce poate fi iubit si clamat. Cat de sincere va par mesajele promovate si ce se ascunde dincolo de ele?

BG: – Eu nu sunt un vorbitor de exceptie capabil sa manipuleze printr-o charisma elaborata a discursului. Vedeti ca am curajul si bunul simt sa recunosc. Am o practica exersata in retorica teologica, iar in rest folosesc comunicarea directa cu oamenii, utilizand nuante din zona administrativa, corporatista, ONG-ista. Eu vorbesc sincer si deschis cu orice om, indiferent ce pozitie materiala sau statut social detine. Nu am intrat in politica sa ma capatuiesc financiar si nici sa-mi fac notorietate publica ca om de administratie. La baza deciziei sunt cateva experiente relevante. Nu suport sa mi se spuna ca nu se poate ceva, cand eu stiu si am argumente ca se poate. Detest servilismul si obedienta in viata publica, fapt constatat in ultimii ani la majoritatea consilierilor locali, de aceea vreau sa dovedesc, am si dovedit in multe cazuri, ca vreau, pot si fac!

R: – Sustineti alegerea in functia de primar a candidatului Adrian Todoran. Ce atuuri il recomanda si ce garantii exista ca nu va deveni un primar si atat?

BG: – Am incredere in deputatul Todoran si obiectivele acestuia. Este un om de actiune care nu promite, ci face! Bine consiliat si cu un Consiliu Local activ ca partener, va realiza lucruri importante pentru comunitatea noastra. In alta ordine de idei, eu consider ca agenda de activitati a primarului si a consilierilor locali o face baimareanul si nu invers. Nu ai dreptul sa umilesti cetateanul aducandu-l in audiente inutile, doar pentru a demonstra unde se afla polul puterii. Demnitarii sunt cei care trebuie sa mearga in audienta in fata baimarenilor, de aceea trebuie reactivate Consiliile Civice de Cartier, care daca nu au putut fi aservite au fost stopate.

R: – Un aspect atipic fata de campaniile precedente este faptul ca nu sunt facute publice sondajele de opinii care contin intentia de vot a baimarenilor. De ce? Nu se fac sau datele nu trebuie cunoscute?

BG: – Nu stiu sa existe sondaje certe in aceasta perioada. Am auzit de un sondaj la startul campaniei, cu un procent urias pentru unul dintre candidatii la primaria baimareana. Efectele se vad in agenda lui de campanie, cu activitati care se desfasoara mai mult in presa print, online si social-media. Mai sunt sondaje platite in ziarele online, avand rol clar de a manipula, cu castigatorul schimbat de la o zi la alta in functie de cine plateste mai mult pentru rezultatul zilei. Eu am incredere doar in votul baimarenilor, optiune rationala si nu emotionala, exprimata in cunostinta de cauza. De aceea ma adresez lor si ii invit sa vina la vot. De asemenea, incerc sa-i conving sa-mi acorde increderea cei peste 30% care sunt nehotarati, care nu voteaza doctrinar, dar nici nu accepta dictonul "fura, fura toti, dar asta macar a facut ceva!"

Ne oprim deocamdata si vom reveni la finalul campaniei, cu ultima parte a ciclului de interviuri cu Gavra Bogdanel, candidat pentru Consiliul Local Baia Mare.

Articol comandat de Partidul Miscarea Populara Maramures. Cod unic de identificare 21200020.

Articolul INTERVIU – Bogdanel Gavra: "Nu am intrat in politica sa ma capatuiesc financiar si nici sa-mi fac notorietate publica ca om de administratie" apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Pentru soferi: S-a modificat locatia si programul pentru redobandirea permisului de conducere
Citeste
FOTO, VIDEO: Accident la Hideaga. O masina a ajuns pe calea ferata
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.