INTERVIU: "Avem un blocaj administrativ partial la nivelul Municipiului Baia Mare"

La aceasta ora, Municipiul Baia Mare nu are viceprimari, iar primarul Catalin Chereches se afla in carantina la domiciliu. Consiliul Local are 21 de membri in loc de 23, iar investirea celor doi consilieri lipsa nu se arata la orizontul apropiat.
Astfel, proastele negocieri dintre partidele politice, dupa alegerile locale din 27 septembrie, au reusit sa produca un blocaj administrativ, partial.
Un jurnalist, specializat pe politica si administratie publica locala, critica modul in care liberalii, dar si celelalte partide politice si-au jucat cartea si sustine ca din aceasta ecuatie, baimarenii sunt cei care au de suferit. Propunerea primarului Catalin Chereches, pentru unul din cele doua posturi de viceprimari, a dus la un adevarat "cutremur" in randul clasei politice locale. In acest context, jurnalistul dezbate, in cadrul unui interviu acordat ziarului nostru, o parte din aceste probleme, cu care se confrunta orasul.

Reporter: De ce PNL Maramures a dorit ca numirea viceprimarilor sa se faca doar dupa alegerile parlamentare?

Jurnalist: Lipsa unei strategii coerente la nivelul leadership-ului local PNL si a unei continuitati de conducere a celor care au trambitat o majoritate in Consiliul Local Baia Mare fac ca totul sa nu fie normal la nivel local. Acest lucru se vede si la modul cum s-a candidat. Aceiasi oameni sunt pe toate listele. Lipsa celor doi consilieri locali, dar si a viceprimarilor este, in fapt, o dovada de slabiciune a Partidului National Liberal, care asteapta rezultatele de la parlamentare pentru a pastra pozitii caldute pentru oamenii lor. Doresc sa punctez faptul ca aceste negocieri esuate precum si anumite interese cu nuanta politica se rasfrang asupra orasului si a baimarenilor.

Cine are de pierdut in urma acestor negocieri esuate?

Locuitorii, clar. Sunt obisnuiti deja sa fie cam singurii care au de suferit din cauza unor politicieni administratori care nu stiu cu ce se mananca locul pe care au fost alesi. Unii prin asa-zisele negocieri au dorit propriul avantaj. Al sau si al grupului de interese. Apoi, dorinta primarului de a-l pune pe Doru Dancus viceprimar a cam dat peste cap tot. La ora actuala putem spune ca avem un blocaj administrativ partial. Nu avem un consiliu Local care sa-si poata exercita dreptul. Nu avem viceprimari, dar avem un primar in izolare. Consecinta? Baimarenii vor avea de suferit, categoric!

Numirea lui Doru Dancus pentru functia de viceprimar poate fi marul discordiei intre partidele politice?

Dancus intr-adevar este marul discordiei pentru unele partidele politice. Dupa incheierea unui proces electoral, cei alesi ar trebui sa dezbrace haina politica, dar nu o fac. Doru Dancus are expertiza necesara. A fost vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures. Oricum, asta nu conteaza! Conteaza doar socotelile politice ale celor alesi. Conteaza doar sa pedepsesti niste oameni! Deci Doru Dancus ar trebui privit prin prisma experientei sale. Nu ar trebui sa se intample nimic din ceea ce fac acum liderii politici.

De ce partidele politice nu-l doresc la carma orasului pe Doru Dancus?

Doru Dancus este considerat un apropiat al primarului Catalin Chereches. Ceilalti considera ca vor pierde controlul daca Doru Dancus este ales viceprimar. Se platesc polite. Nu se gandeste nimeni la cine ar fi cu adevarat indreptatit sa fie viceprimar. Astazi, cine merita demnitatea si cine nu? Doar asta conteaza pentru clasa politica?

Daca primarul Catalin Chereches ar veni din partea Coalitiei pentru Maramures cu un alt nume, pentru acest post de viceprimar, credeti ca liderii locali si-ar da girul, in speta PMP, organizatia municipala?

Am inteles ca au fost propuneri pentru postul de viceprimar. Doru Dancus are nevoie de cele trei voturi de la PMP, dar cei din organizatia municipala nu au acceptat ideea. Unii chiar doresc sa treaca alegerile parlamentare din 6 decembrie. Deci nu cred ca se va accepta nicio solutie din partea primarului.

Cristian Niculescu Tagarlas, candidat pentru Senatul Romaniei pe pozitia 1, din partea PNL Maramures, are mari indoieli ca va reusi sa castige alegerile din 6 decembrie. In cazul in care le va pierde va opta pentru un post de viceprimar. Credeti ca este indreptatit?

In toate mandatele lui, ca si consilier local, Tagarlas nu a avut interesul sa faca niciun proiect de hotarare benefic pentru oras. Totusi, prin experienta acumulata, prin prisma profesionala, Cristian Niculescu tagarlas consider ca este unul dintre cei indreptatiti sa aspire la acest post de demnitar. Astfel se vor face negocierile.

Ce se intampla daca Chereches se pozitiveaza cu SARS-Cov-2?

Greu de spus! Vor lua legea si vor face o struto-camila pentru ca activitatea sa se desfasoare. Suntem pe final de an. Pe final de exercitiu bugetar. Ce se mai poate intampla? Primarul e singurul ordonator de credit. Asadar? Primarul va fi primar si ce e important e faptul ca viceprimarii vor fi propusi doar de Catalin Chereches.

In acest moment, partidele politice nu sunt interesate sa rezolve problema viceprimarilor dat fiind faptul ca o parte dintre consilierii alesi se regasesc pe listele de la parlamentare. Spre exemplu, Cristian Niculescu Tagarlas, vicepresedinte PNL Maramures, si Dan Ivan, presedinte USR Maramures, sunt candidati pentru Senatul Romaniei si alesi deja pentru Consiliul Local Baia Mare in urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020. Cei doi lideri politici, daca nu vor castiga parlamentarele, se vor orienta spre unul dintre cele doua posturi "vacante".
Referitor la situatia primarului Catalin Chereches, aflat in carantina la domiciliu dupa ce a intrat in contact cu soferul sau, infectat cu SARS-CoV-2, face ca lucrurile, la nivelul administratiei locale, sa se desfasoare greoi. O eventuala pozitivare a acestuia ar putea crea un adevarat blocaj administrativ daca starea de sanatate il va impiedica profesional sa-si faca treaba. Ierarhic, orasul ar trebui sa fie condus de Lia Muresan, secretarul general al Primariei Municipiului Baia Mare, care refuza aceasta idee, considerand ca nu are experienta necesara pentru a sta la carma institutiei.

I.M.

Articolul INTERVIU: "Avem un blocaj administrativ partial la nivelul Municipiului Baia Mare" apare prima data in Stiri din Maramures - Vasile Dale.

Dr. Adina Alberts, organizatoarea unei campanii de testare gratuita: ,,Din 100 de persoane testate, 96 stau carantinate degeaba"
Citeste
Inca o victima a incendiului de la Piatra Neamt, transferata la spitalul din Letcani, a decedat
Citeste
Articol preluat de pe vasiledale.ro. Citeste tot articolul aici.